News

Violeta Alexandru, bilanț după prima etapă a plăților pentru șomajul tehnic: ”Peste 600.000 de români au fost sprijiniți”. Video

24.04.2020 | 11:52
Violeta Alexandru bilant dupa prima etapa a platilor pentru somajul tehnic Peste 600000 de romani au fost sprijiniti Video
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut un bilanț după prima etapă a plăților pentru șomajul tehnic și a anunțat că peste 600.000 de români au fost sprijiniți prin această măsură.

Violeta Alexandru, bilanț după prima etapă a plăților pentru șomajul tehnic

”Evaluarea mea arată că România a gestionat într-un mod simplu, eficient și transparent problema șomajului tehnic. Experiența României este dată ca exemplu în alte țări din Uniunea Europeană”, a spus Violeta Alexandru la bilanțul după prima etapă a plăților pentru șomajul tehnic.

ADVERTISEMENT

Ea a menționat că după rectificarea bugetară, toate cererile au fost finalizate și plata s-a făcut în cursul zilei de azi (n.r. – vineri). Ministrul a precizat că îi pare rău că nu a reușit ca plățile să se facă mai devreme, dar a promis că în luna mai va exista o îmbunătățire în acest sens.

”În perioada 16-31 martie, peste 600.000 de români au fost sprijiniți prin măsura șomajului tehnic. Peste 50.000 de profesioniști au fost beneficiari și primesc acest șomaj tehnic. O primă parte din plăți a fost făcută la începutul lui aprilie din resursele interne”, a declarat Alexandru.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru a raportat încălcării ale legii

Ministrul Muncii a ținut să anunțe că peste 60% din cererile depuse au fost aprobate, iar acest lucru arată un grad satisfăcător de conformare cu prevederile legale și i-a încurajat pe cei care au nevoie de șomaj tehnic să folosească platforma pentru depunerea de solicitări.

”Cea mai comună situație pe care am întâlnit-o este nesuspendarera anterioară în Revisal și necomplatarea corectă a contului bancar pentru efectuarea plăților. Ne așteptăm ca în luna mai acest proces va fi mult mai simplu pentru toată lumea”, a afirmat ea.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru a menționat că are semnale că sunt situații în care angajatorii le-au cerut angajaților să vină la muncă, deși au anunțat înscrierea acestora în șomaj tehnic.

”Îi încurajăm pe angajații care au pățit așa ceva să se adreseze Inspectoratelor Județene de Muncă. Suspendarea contractului înseamnă că acesta rămâne acasă și nu i se dau activități de făcut”, a încheiat ministrul.

ADVERTISEMENT

Numărul  contractelor suspendate de la debutul stării de urgență a ajuns, marți, la 1.005.508. Creșterea este de peste 100.000 față de raportarea precedentă a Ministerului  Muncii și Protecției Sociale care, joi, a anunțat 901.623 contracte suspendate.

Mai mulți parlamentari au depus o inițiativă prin care românii intrați în șomaj tehnic din cauza problemelor economice să poată primi bonurile de masă, iar aceasta se află pe masa Senatului pentru dezbatere.

ADVERTISEMENT