News

Violeta Alexandru, despre creșterea pensiilor: ”O mărire peste posibilități ar fi o tragedie. S-ar putea ajunge la tăieri”

07.07.2020 | 08:08
Violeta Alexandru despre cresterea pensiilor O marire peste posibilitati ar fi o tragedie Sar putea ajunge la taieri
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că creșterea pensiilor peste posibilitățile actuale ale economiei ar putea duce la o tragedia financiară în viitor.

Aceasta îi asigură pe cei de vârsta a treia că vor primi mai mulți bani din toamnă, însă nu promite un procent extrem de ridicat.

ADVERTISEMENT

Alexandru spune că o forțare a bugetului în 2020 poate duce la decizii extrem pe viitor, iar tăierile nu sunt deloc excluse din calcule.

Violeta Alexandru avertizează privind creșterea pensiilor: ”O mărire peste posibilități ar fi o tragedie. S-ar putea ajunge la tăieri”

Din spusele ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, o mărire spectaculoasă și populistă în acest an a pensiilor peste ar putea provoca tăieri ale acestor venituri în anii următori.

ADVERTISEMENT

“Bineînţeles că pensiile vor fi majorate în septembrie. Într-o decizie pe acest subiect, prima sursă de informaţii vine de la Ministerul Finanţelor, instituţia care are diagnoza încasărilor la buget şi are evaluarea corectă a situaţiei financiare şi a resurselor bugetare.

Este o abordare corectă, bazată pe o estimare clară a posibilităţii de menţinere a creşterii şi în următorii ani – ar fi o tragedie să faci măriri peste posibilităţile pe care le ai, după care să revii şi să ajungi la tăieri. Aşa ceva, după părerea mea, ar fi o tragedie şi nimeni nu-şi doreşte.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, Ministerul Finanţelor Publice, în foarte scurtă vreme, ne va indica poza corectă a încasărilor la buget în acest moment”, a afirmat Violeta Alexandru, într-un interviu pentru Libertatea.

Ministrul Muncii: ”Nu mi-ar fi greu să cresc pensiile cu 80%, dar nu ar fi corect”

Violeta Alexandru pune pe primul plan realitatea economică și spune că nu vrea să fie populistă și să forțeze bugetul pensiilor cu creșteri uriașe, pentru ca mai apoi să apară probleme în acest sector.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Muncă afirmă că i-ar fi foarte uşor să realizeze o lege a pensiilor prin care să mărească aceste venituri cu 80%, însă acest lucru nu ar fi corect.

“Avem o reală determinare să crească pensiile. Declaraţiile pe această temă le va face ministrul Finanţelor, pe baza evaluării pe care o are în pregătire. Nu sunt omul care să arunce informaţii în spaţiul public. Eu, în acest moment, sunt interesată să aud de la colegul meu exact care este situaţia bugetului.

Eu nu fac genul acesta de politică în care să-mi calculez în primul rând câştigul (electoral – n. r.). Pe mine mă interesează să fim corecţi cu oamenii, să le spunem toate elementele. Pentru mine este important acest test de sinceritate şi de rigoare.

De promis putem să promitem toţi. Credeţi că mi-ar fi greu să mă duc acum şi într-o săptămână să vin cu o lege care să rămână în istorie ‘Legea Violeta Alexandru măreşte cu 80% pensiile’? Asta face PSD”, a mai susţinut Alexandru.

ADVERTISEMENT