News

Viorel Hrebenciuc, probleme noi după ce a ieșit din închisoare. ANI despre averea fostului deputat: ”Nu poate justifica banii”

Proaspăt ieșit din închisoare, Viorel Hrebenciuc se confruntă cu o nouă problemă. Fostul deputat riscă să rămână fără o sumă importantă de bani, după un control al Agenției Naționale de Integritate.
09.07.2022 | 15:00
Viorel Hrebenciuc probleme noi dupa ce a iesit din inchisoare ANI despre averea fostului deputat Nu poate justifica banii
Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai influenți lideri ai Partidului Social Democrat din ultimii 20 de ani / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viorel Hrebenciuc a fost eliberat din închisoare, la mai puțin de un an de la condamnarea din dosarul ”Giga TV”, însă riscă să rămână fără o parte a averii. Agenția Națională de Integritate a început procedura confiscării unei sume de bani pe care Hrebenciuc nu a putut-o justifica, și pe care a obținut-o pe vremea când era parlamentar.

Agenția Națională de Integritate a început procedura de confiscare a sumelor nejustificate

Viorel Hrebenciuc și soția lui, Edit-Letiția, sunt citați într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel București, în care ANI este reclamant. Procesul se va desfășura în contencios administrativ și fiscal și are ca obiect controlul averilor.

ADVERTISEMENT

Într-un răspuns oferit redacției noastre, Agenția Națională de Integritate a confirmat că a demarat procedura de confiscare a unei sume de peste 40.000 de euro pe care Hrebenciuc nu-i poate justifica, așa cum FANATIK a scris în urmă cu câteva săptămâni.  

ANI: ”Am sesizat Comisia de Control a Averilor”

”Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 178.813,75 lei (aproximativ 42.511,48 euro), între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului de către Hrebenciuc Viorel, fost deputat în Parlamentul României – Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

În temeiul dispozițiilor art. 17, alin (4) din Legea nr 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea și organizarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, cu modificările ulterioare, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului, de către Hrebenciuc Viorel”, se arată în răspunsul Agenției Naționale de Integritate pentru FANATIK.

ANI nu a sesizat organele de anchetă penală

Conform documentului citat, Comisia de Cercetare a Averilor a dispus sesizarea instanței de contencios administrativ a Curții de Apel București, în vederea dispunerii confiscării diferenței nejustificate.

ADVERTISEMENT

Procedura de evaluare și de confiscare a diferențelor nejustificate este o procedură strict administrativă iar prin raportul de evaluare, Agenția Națională de Integritate nu s-a dispus sesizarea organelor de urmărire penală.

Viorel Hrebenciuc a fost eliberat miercuri din închisoare

Viorel Hrebenciuc a fost eliberat, miercuri, după 10 luni petrecute în spatele gratiilor, în dosarul Giga TV. În vârstă de 68 de ani, el a fost eliberat condiționat, după ce fusese condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru că s-ar fi implicat pentru determinarea membrilor CNA de a reveni asupra deciziei de retragere a licenței pentru postul de televiziune deținut de Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț.

ADVERTISEMENT

În același dosar, Ștefan a primit o sentință de 4 ani și 6 luni de închisoare, Laura Georgescu (fostă șefă CNA) – 4 ani și 4 luni, iar Narcisa Iorga (membru CNA) – 3 ani de închisoare cu suspendare și mai multe zile de muncă în folosul comunității.

La sfârșitul lunii iulie, Viorel Hrebenciuc mai primise 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale a peste 43.000 de hectare împădurite din județul Brașov, în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei. Și fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în acest dosar. Hrebenciuc a obținut contopirea celor două sentințe, după care a cerut liberarea condiționată, instanța admițându-i și această solicitare.

Cum arată ”minuta” deciziei de eliberare a lui Viorel Hrebenciuc

”Soluția pe scurt: Cu majoritate: În baza art. 425 ind.1 alin.7 pct. 2 lit. a din codul de procedură penală, raportat la art. 587 din codul de procedură penală, admite contestaţia declarată de condamnatul HREBENCIUC VIOREL, împotriva sentinţei penale nr. 941 din 29.04.2022, pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. 9304/4/2022.

Desfiinţează sentinţa penală contestată şi rejudecând cauza: În baza art. 587 din codul de procedură penală raportat la art. 60 alin. 2 cod penal vechi, admite propunerea privind pe petentul condamnat HREBENCIUC VIOREL,(date), aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti.

Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat HREBENCIUC VIOREL, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 78/2022 emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în baza sentinţei penale nr. 64/2022, prin care i s-a aplicat pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului

HREBENCIUC VIOREL, dacă nu este arestat în altă cauză. Atrage atenţia contestatorului condamnat HREBENCIUC VIOREL asupra dispoziţiilor art. 61 cod penal vechi, privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 din codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta ședinței prin care Viorel Hrebenciuc a fost pus în libertate.

ADVERTISEMENT