News

Viorel Hrebenciuc rămâne fără o parte din avere. Zeci de mii de euro confiscați, după ce fostul deputat nu i-a putut justifica

Instanța a decis confiscarea unei sume considerabile din averea fostului deputat Viorel Hrebenciuc și a soției sale, Edit-Letiția.
23.02.2023 | 14:20
Viorel Hrebenciuc ramane fara o parte din avere Zeci de mii de euro confiscati dupa ce fostul deputat nu ia putut justifica
Viorel Hrebenciuc a fost considerat un adevărat strateg al PSD în urmă cu un deceniu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viorel Hrebenciuc a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate și rămâne fără o sumă importantă bani, considerată nejustificată, obținută pe vremea când acesta era membru al parlamentului.

ANI nu a sesizat organele de urmărire penală în cazul sumelor nejustificate ale lui Hrebenciuc

Curtea de Apel București a decis confiscarea de la Viorel și Edit-Letiția Hrebenciuc a sumei de 42.511,48 euro, la solicitarea ANI, după ce fostul deputat nu a reușit să justifice proveniența respectivei sume.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui răspuns pentru FANATIK, ”Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului, de către Hrebenicuc Viorel”.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București pe data de 13 aprilie 2022, la șase ani după ce ANI a sesizat comisia. Faptele invocate în dosar s-au petrecut în perioada 2008-2010, motiv pentru care avocații lui Hrebenciuc au invocat și prescripția dreptului material la acțiune, respinsă de judecători.

ADVERTISEMENT

În această cauză, ANI nu a sesizat Parchetul. ”Precizăm că procedura de evaluare și de confiscare a diferențelor nejustificate este o procedură administrativă iar prin raportul de evaluare nu s-a dispus sesizarea organelor de urmărire penală”, se mai arată în răspunsul ANI pentru FANATIK.

Circuitul banilor lui Hrebenciuc, între România și Marea Britanie

Potrivit datelor din dosar, la data de 12 decembrie 2008, Viorel Hrebenciuc a depus o declarație de avere în care a trecut două conturi deschise în 1998 la Barclays Bank, în Marea Britanie, respectiv un depozit bancar de 25.000 de lire sterline și un cont curent de 3.800 de lire sterline.

ADVERTISEMENT

La data de 15 iunie 2009, Hrebenciuc completează o nouă declarație de avere în care apare un transfer de 52.739 euro de la Barclays la ING Bank (dublu față de suma declarată anterior), în România. Contul curent la banca londoneză crește și el la 5.292,07 lire sterline.

În fine, în februarie 2010, Hrebenciuc arăta că mai deține 2.793 euro într-un depozit la ING și 5.292,07 lire sterline în cont curent.

ADVERTISEMENT

ANI a aflat, însă, că sumele transferate din Anglia în România sunt ceva mai mari. Astfel, în dosarul Agenției Naționale de Integritate apare un extras eliberat de ING Bank la data de 16 martie 2009, cu o depunere de 67.939,34 euro, cu explicația ”transfer personal”.

Hrebenciuc susține că a vândut două apartamente

În timpul audierilor, Viorel Hrebenciuc a explicat diferențele prin faptul că în anul respectiv a vândut două apartamente dar a mai avut sume de bani și din economii. Pe de-o parte, el a depus bani în bancă, pe de altă parte a cheltuit diverse sume.

”Cu ocazia audierii sale, persoana evaluată a susţinut că suma de aproximativ 67.000 euro pe care a depus-o în anul 2009 la ING Bank a provenit dintr-o sumă mai mare, de 148.000 euro, pe care acesta a economisit-o în perioada anterioară, şi care s-a aflat în conturi deschise la banca londoneză amintită.

Din acea sumă de 148.000 euro, s-a arătat, o parte a fost cheltuită şi partea rămasă a fost transferată în contul deschis în România la ING Bank”, se arată în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Ce nu s-a legat în declarațiile fostului deputat PSD

Doar că nici această explicație nu a stat în picioare pentru inspectorii ANI. În raportul de evaluare, suma de 148.000 de euro nu este menționată în declarațiile de avere aferente anilor 2008 și 2009, însă este menționată în cursul anului 2004, aflată în depozite bancare. În schimb, din 2006 suma nu mai este menționată, ci doar cele două conturi la Barclays, cu 25.000 și 3.800 de lire sterline.

”Din aceste împrejurări se trage concluzia că anterior începerii îndeplinirii funcţiei publice în luna decembrie 2008 persoana evaluată nu mai deţinea suma de 148.000 euro în economii, ci numai cele două sume de 25.000, şi 3800 lire sterline, astfel încât nu poate fi primită nici explicaţia provenienţei sumei transferate la ING Bank în luna martie 2009 din economiile anterior evocate”, se mai arată în raport.

Prin urmare, transferul de 67.939,34 de euro nu este justificată, în condițiile în care, anterior, Hrebenciuc deținea doar 28.800 de lire. Astfel, diferența de 42.511,48 euro ar trebui confiscată, au arătat cei de la ANI.

Motivarea instanței în dosarul Hrebenciuc – ANI: ”Nu a oferit că a alimentat contul din Anglia cu numerar”

În motivarea Curții de Apel, judecătorii nu au respins posibilitatea existenței unei economii în numerar, care ar fi putut alimenta contul de la Barclays, ci alimentarea efectivă a contului. Magistrații spun că Hrebenciuc nu a putut demonstra că a depus respectivele sume la banca britanică.

”Nu a fost oferit niciun mijloc de probă de către pârâţi care măcar să indice posibilitatea alimentării acestui cont cu numerar, nici referitor la o potenţială deplasarea efectivă la vreo sucursală a Barclays Bank din Marea Britanie pentru depunere la ghişeu şi nici cu privire la alimentarea prin ordin de plată depus prin intermediul unei bănci din România.

În privinţa provenienţei sumei constatate ca fiind o diferenţă semnificativă din suma de 148.000 euro instanţa nu poate ajunge la o altă concluzie decât comisia. Această sumă s-a regăsit într-adevăr în declaraţiile de avere din anul 2004 însă în anul 2006 au mai fost declarate doar cele două depozite la Barclays Bank Anglia în sume de 25.000 şi respectiv 3800 lire sterline, pârâtul declarând ca atare aceste sume până la 12.12.2008.

(…) astfel instanţa că transferul la data de 19.03.2009 al sumei de 67.963,34 euro la ING Bank România nu este justificat prin sumele deţinute la acel moment sau prin veniturile persoanei evaluate şi ale soţiei sale din perioada de referinţă ceea ce conduce la concluzia că suma diferenţa dintre suma de 67.963,34 euro şi 28.800 lire sterline, respectiv 42.511,48 euro reprezintă o diferenţă semnificativă între venituri şi bunurile declarate ale persoanei evaluate.

Pentru considerentele anterior expuse, instanţa va admite sesizarea şi va dispune confiscarea de la pârâţii Hrebenciuc Viorel şi Hrebenciuc Edit-Letiția a sumei de 42.511,48 euro.”, se arată în motivarea consultată de FANATIK.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în decurs de 15 zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT
Tags: