News

Viorel Lis a pierdut definitiv dreptul la pensie de revoluționar, la fel cum are Arșinel. Reacția fostului edil: „S-a dat deja sentința? O porcărie”

Viorel Lis a pierdut definitiv dreptul procesul prin care solicita pensie de revoluționar ”cu rol determinant”. Fostul primar al Bucureștiului spera să-și dubleze veniturile pe care le are acum.
05.02.2022 | 07:02
Viorel Lis a pierdut definitiv dreptul la pensie de revolutionar la fel cum are Arsinel Reactia fostului edil Sa dat deja sentinta O porcarie
Viorel Lis nu va încasa pensie mărită de revoluționar / Colaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Viorel Lis, fost primar al Bucureștiului, a pierdut orice speranță că va beneficia de o pensie de revoluționar, precum cea pe care o primește Alexandru Arșinel. Ajuns la 77 de ani, fostul edil deține un certificat de revoluționar-luptător al Revoluției Române, pentru care primește o indemnizație mult mai mică.

Recent, Curtea de Apel București a respins recursul lui Viorel Lis în procesul cu Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist din România, în perioada 1945-1949. Decizia este definitivă.

ADVERTISEMENT

Viorel Lis nu și-a putut depune dosarul din cauza pierderilor de cunoștință

În instanță, Viorel Lis a arătat că s-a aflat în imposibilitatea de a formula o cerere către Secretariat în termenul prevăzut de lege, adică 90 de zile, din cauza unor grave afecțiuni medicale. El a prezentat acte medicale care atestă faptul că a fost diagnosticat cu pierderi de cunoștință, ”în mod repetat, fiind luat în evidență neurologică, aflându-se permanent sub observație și tratament medicamentos și suferind numeroase internări”.

Judecătorii au decis să respingă cererea lui Viorel Lis, pe motiv că înscrisurile medicale ”nu demonstrează o imposibilitate absolută de depunere a cererii de eliberare a certificatului de Luptător cu Rol Determinant”.

ADVERTISEMENT

Viorel Lis: ”Eu nu mă mai pot deplasa de unul singur”

Viorel Lis a aflat de la reporterul FANATIK despre faptul că a pierdut procesul pentru dobândirea pensiei de revoluționar. El ne-a declarat că nu a mai putut merge în instanță din cauza problemelor grave de sănătate.

”Nici nu știu, s-a dat sentința? A respins Curtea de Apel? Nu știam. Oricum, e o porcărie, eu am întârziat cu depunerea dosarului, pentru că am fost bolnav. N-am putut să mă duc și pe urmă nu s-a mai putut face nimic. Perioada de înscriere a fost foarte mică.

ADVERTISEMENT

N-am ce face. Îmi pare rău, era dreptul meu. Da, e adevărat, eu beneficiez de o pensie de revoluționar, sunt 1.000 de lei.

Asta e viața! Nu pot să fac eu nimic. Cum să ajung în instanță, când eu nici nu mai pot să merg? Mă ridic din pat, dar nu mă pot deplasa decât dacă mă țin de cineva. Eu am un grad de handicap în care pot primi doar bilete gratis la metrou, la tramvai, scutire de impozit, nu și pentru însoțitor”, a declarat Viorel Lis pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Dau 1.500 de lei pe medicamente”

Fostul primar spune că are o pensie de 3.500 de lei pe care o primește de la Casa de Pensii dar că plătește foarte mult pe medicamente.

”Mă descurc foarte greu cu banii. Eu iau doctorii de vreo 1.000-1.500 de lei pe lună, dacă nu mai mult. Nu mai am alte surse de venit. Mai am casa de la țară a părinților și un apartament al Oanei pe care l-am închiriat.

Eu n-am putut să fac nimic, să fac firme, să fac afaceri, iar acum am pensie de 3.500 lei. Asta e pensia de la statul român, din anii în care am lucrat ca inginer, la început”, a mai spus fostul edil, conform FANATIK.

În România există peste 3.500 de revoluțioari ”cu rol determinant” care primesc între 2.600 de lei și 4.500 de lei pe lună, suma fiind mai mare decât cea primită de un veteran de război. Printre ei se numără și Alexandru Arșinel, care primește 2.810 lei pe lună și nu plătește impozit la casă.

Cum a ajuns Alexandru Arșinel revoluționar ”cu rol determinant”?

Arșinel susține că a primit certificatul de luptător cu rol determinant  în Revoluție pentru că ”a fost primul care a vorbit de la balconul radio” și că ”a fost în focul evenimentelor, nu a văzut revoluția de la televizor”. Există însă voci din rândul revoluționarilor care susțin că Arșinel nu ar trebui să primească acești bani, pentru că rolul lui în Revoluția din 1989 a fost mult mai puțin important.

Împotriva actorului a fost depusă o contestație, în 2015, pe care Comisia Parlamentară a Revoluționarilor a respins-o ca neîntemeiată. Actorul a declarat însă că nu el a solicitat certificatul ci că ”cei din asociație” i-au propus să trimită dosarul iar el doar a acceptat.

ADVERTISEMENT