News

Viorica Dăncilă a anunţat că dispare ROBORUL! Va fi înlocuit. Ce se întâmplă cu românii care au rate

29.03.2019 | 09:06
veşti bune privind subvenţiile la motorină

Viorica Dăncilă a făcut un anunț suprinzător. În cadrul ședinței de Guvern care a avut loc vineri, premierul României a declarat că se pregătește înlocuirea indicelui ROBOR, ca modalitate de calcul pentru ratele pe care le plătesc românii cu credite în lei.

Viorica Dăncilă explică ce se întâmplă cu românii care au rate

Premierul României, Viorica Dăncilă, a adus în discuție la începutul ședinței de Guvern de vineri,situația românilor care au credite în lei, în contextulu deciziei de înlocuire a indicelui ROBOR, ca modalitate de calcul a ratelor.

„În consens cu părţile implicate şi în baza principiilor agreate cu BNR şi cu ARB modificăm trei acte normative. Este vorba despre OUG 114/2018, OUG 50/ 2010 şi OUG 52/ 2016. Prin aceste modificări formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credite în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019 noul indice se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie” , a anunțat Viorica Dăncilă, declarând totodată că obiectivul principal al Guvernului este scăderea costurilor creditelor românilor.

Ce spune Viorica Dăncilă despre indicele ROBOR
Ce spune Viorica Dăncilă despre indicele ROBOR

Dăncilă anunță dispariția RoBOR-ului

Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative: ordonanţa 114 din 2018, ordonanţa 50 din 2010 şi ordonanţa 52 din 2016” , a declarat Viorica Dăncilă.

Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credite în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de către populaţie. În consecinţă, noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare” , a mai spus premierul României

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri