News

Viorica Dăncilă, amenințată cu retragerea sprijinului politic! Forțată să renunțe la Tudorel Toader

16.04.2019 | 15:14
Viorica Dancila amenintata cu retragerea sprijinului politic Fortata sa renunte la Tudorel Toader

Premierul Viorica Dăncilă a fost amenințată cu retragera sprijinului politic. Mai exact, cu o zi înainte de ședința Comitetului Executiv al PSD, care a fost convocat de urgență miercuri, s-au făcut presiuni asupra prim-ministrului pentru a accepta revocarea lui Tudorel Toader.

Viorica Dăncilă a fost amenințată cu retragerea sprijinului politic

Potrivit digi24.ro este posibil ca în cadrul șefinței să i se spună Vioricăi Dăncilă că, în cazul în care refuză înlocuirea lui Toader, ea însăți va rămâne fără sprijin din partea partidului. Comitetul Executiv este forul ce poate retrage sprijinul politic al unui premier, după modelul aplicat de partid în cazul premierilor Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Totodat, miza ședinței de miercuri este revocarea ministrului Justiției, Toader, și înlocuirea cu un alt ministru, iar înlocuitor i-ar fi deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Întrebat despre situație, a refuzat să comenteze o viitoare numire spunând: „Această chestiune se decide la CEX”. Dacă premierul Dăncilă va refuza varianta, apropiații lui Dragnea vor cere să se pună în discuție situația ei, potrivit strategiei stabilite înainte de ședința CEX, în încercarea de a refuza ori s-ar putea ajunge într-un blocaj asemănător celui din cazul Grindeanu, când PSD nu ar mai avea majoritatea în Parlament, în timp ce președintele nu ar mai accepta să desemneze alt premier. Cu toate acestea, Liviu Dragnea are o soluție ca să rezolve posibilele probleme alarmate de revocarea lui Tudorel Toader, dar și de complicațiile pe relația cu Iohannis, adică restructurarea Guvernului.

Viorica Dăncilă, amenințată cu retragerea sprijinului politic! Forțată să renunțe la Tudorel Toader
Dăncilă este forțată să renunțe la Tudorel Toader

Dragnea și-a schimbat perspectiva

Dacă la ministerul Justiției ar fi numit altcineva decât Tudorel Toader, numirea nu ar mai ajunge pe masa președintelui României, pentru aprobare. Cât despre restructurare, chiar dacă este nevoie de același număr de voturi în Parlament ca și în cazul investirii unui cabinet nou.

Cu o zi în urmă, strategia lui Dragnea de a-și schimba ministru al Justiției care să îi livreze ordonațe pentru salvarea de o posibilă condamnare în dosarul angajărilor fictive s-a schimbat de două ori în cursul zilei de luni din cauza temerilor legate de noile semne de opoziție pe care le dă Dăncilă în raportul cu șeful său de partid.