News

Viorica Dăncilă anunță construirea unui mare spital regional. Cât va costa unitatea medicală

14.05.2019 | 15:11
Viorica Dancila anunta construirea unui mare spital regional Cat va costa unitatea medicala
ADVERTISEMENT

Viorica Dăncilă a fost prezentă, marți, la Palatul Victoriei, pentru a participa la ședința de guvern. Premierul a vorbit despre ordonanța de urgență care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio și tradiționale, despre contribuțiile de sănătate, standardele duble la alimentele din România, dar și despre construirea unui mare spital regional.

Premierul Viorica Dăncilă anunță construirea unui mare spital regional

Este vorba despre unitatea spitalicească din Iași, unde se adoptă deja termenii economici ai studiului de fezabilitate. Unitatea medicală va costa 500 de milioane. Spitalul va avea 800 de paturi, spitalizare continuă și va oferi sevicii medicale de înaltă calitate. De altfel, Spitalul Regional Iași a mai fost subiect de discuție și în decembrie 2018.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, promitea că ”finalitatea nu va fi 2023, ci 2024, dar exclus să nu se facă acest spital și să nu se finalizeze”. Ministrul Sănătății mai spune că în luna septembrie a anului 2017, printr-o hotărâre de Guvern, s-a alocat suprafața de teren necesară SPitalului Regional Iași, iar în octombrie s-a încheiat un protocol prin transmiterea terenului pentru construcția unității medicale.

Viorica Dăncilă anunță construirea unui mare spital regional. Cât va costa unitatea medicală
Structura primului spiral regional din țară

”Guvernul a amânat accesarea banilor după 2020-2025”

În mai 2018 a fost eliberat certificatul de urbanism, în luna august 2018 a fost finalizat studiul topografic, iar în decembrie 2018 a fost finalizat studiul geotehnic și a fost organizată o dezbatere publică a studiului de evaluare a impactului asupra mediului. Tot la acea vremea, Clujul voia să construiască pe cont propriu spitalul. Consiliul Județean Cluj încerca să devină titular pentru construirea unității spitalicești.

ADVERTISEMENT

Ei doreau să acceseze bani europeni și să demareze proiectul, în contextul în care ”Guvernul a amânat accesarea banilor după 2020-2025, iar noi nu avem niciun motiv să stăm să așteptăm”, după cum declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe. Oficialul atrăgea atenția că ”sunt 9 miliarde de euro care nu sunt trași pentru infrastructură” și că ghidul Programului Operațional Regional se va modifica așa încât Consiliul Județean să poată fi elihil pentru spitalul regional. La acel timp, decembrie 2018, se știa că pașii pentru construirea unității medicale ar putea fi demarați anul viitor, lucru care s-a prezis bine.