News

Viorica Dăncilă, chemată la discuții de Klaus Iohannis, pe tema comisarului european al României

30.09.2019 | 12:53
Viorica Dancila chemata la discutii de Klaus Iohannis pe tema comisarului european al Romaniei

Klaus Iohannis ia atitudine după blocarea numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, din cauza problemelor cu declarația financiară și de avere. Astfel, șeful statului i-a transmis luni, 30 octombrie o scrisoare deschisă prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care o invită la Palatul Cotroceni pentru consultări pe această temă.

Klaus Iohannis o cheamă pe Viorica Dăncilă la consultări pe tema comisarului european

Stimată doamnă Prim-ministru, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român. La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort”, se arată în scrisoarea transmisă de Klaus Iohannis.

Reamintim că Rovana Plumb a primit vot negativ în Parlamentul European pentru funcția de comisar european pe teme de Transporturi, pe motiv că există o diferență majoră între declarația de avere depusă la Bruxelles și cea prezentată la București. În replică, fostul ministru PSD, chemat de urgență pentru a lămuri aceste aspecte susține că este vorba despre „prevederi diferite”.

Rovana Plumb și-a achitat datoriile pentru care i-a fost blocată numirea în funcția de comisar european. Sursa foto: digi24.ro
Rovana Plumb și-a achitat datoriile pentru care i-a fost blocată numirea în funcția de comisar european. Sursa foto: digi24.ro

Rovana Plumb anunță că datoria a fost stinsă

Totodată, într-un comunicat de presă transmis luni, Rovana Plumb a anunțat stingerea datoriei care o împiedica să ocupe funcția de comisar european. Este vorba despre un împrumut de 800.000 de lei, pe care aceasta l-a achitat, oferindu-i creditorului două apartamente deținute în România.

Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și acesta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în documentul transmis către Comisia JURI.