News

Viorica Dăncilă, discurs plin de încredere la Strasbourg! A cerut ca România să intre în Schengen

16.07.2019 | 19:51
Viorica Dancila discurs plin de incredere la Strasbourg A cerut ca Romania sa intre in Schengen

Intrarea României în Spațiul Schenghen continuă să fie una dintre principalele preocupări ale Vioricăi Dăncilă. De altfel, prezent în plenul Parlamentului European, prim-ministrul României a reiterat acest obiectiv extrem de important pentru țara noastră.

Dăncilă le cere liderilor europeni ca România să intre în Schenghen

Invocând succesul obținut în urma exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, șefa Executivului le-a solicitat liderilor de la Bruxelles ca România să fie admisă în Schenghen, mai ales că, în opinia sa, a demonstrat deja că merită statutul de mebru cu drepturi depline.

România va continua să promoveze obiectul comun de consolidare a proiectului european și va urmări în același timp definitivarea integrării sale. Mă refer aici, desigur, la integrarea țării noastre în Spațiul Schengen, în cadrul căruia acționăm deja ca membru de facto” , a spus Viorica Dăncilă la Strasbourg.

Viorica Dăncilă la Srtrasbourg. Sursa foto: digi24.ro
Viorica Dăncilă la Srtrasbourg. Sursa foto: digi24.ro

Premierul României vrea să scape de MCV

Mai mult decât atât, Viorica Dăncilă a susținut ca România să iasă de sub monitorizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), subliniind totodată faptul că la nivelul Europei nu ar trebui să se manifeste „două viteze”. Prin această afirmație, premierul face aluzie la raportul ce a confirmat recent existența produselor cu dublu standard pe teritoriul țării noastre.

Proiectul nostru nu trebuie să promoveze o Europă cu mai multe viteze și nici a cercurilor concentrice. Vom acționa în continuare de o manieră pragmatică, pentru promovarea principiilor din declarația de la Sibiu și rămânem profund atașați respectării valorilor democratice și a statului de drept.

Este important, însă, să nu existe diferențe între statele membre, falii care să creeze standarde diferite pentru cetățenii europeni. Prin exercitatea președinției Consiliului Uniunii Europene, România a confirmat statutul de membru cu drepturi depline, ceea ce arată legitimitatea aspirației noastre de încheiere a Mecanismului de Cooperare și Verificare” , a mai spus Viorica Dăncilă.

În replică, rapoartele Grecoo date publicității recent arată faptul că România a făcut foarte puține progrese în ceea ce privește prevenirea corupției la nivelul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Organismul anticorupție al Consiliului Europei atrage atenția inclusiv asupra îngrijorărilor produse de controversata reformă a sistemului judiciar.