News

Viorica Dancilă îi cere demisia lui Klaus Iohannis: “Ar fi un gest de onoare”

19.09.2019 | 08:32
Viorica Dancila ii cere demisia lui Klaus Iohannis Ar fi un gest de onoare

Viorica Dancilă îi cere demisia președintelui Klaus Iohannis, după ce Curtea Constituțională a României a admis parțial conflictul dintre Guvern și președintele României și a decis că șeful statului trebuie să revoce, de îndată, miniștrii demiși de premier și să numească propunerile de interimat.

Viorica Dancilă îi cere demisia lui Klaus Iohannis

„Un gest de onoare ar fi ca preşedintele să îşi dea demisia. Nu mă aştept să îşi dea demisia, dar aşa ar trebui să procedeze”, a declarat Dăncilă, miercuri, la Sinteza Zilei.

Întrebată dacă PSD ia în calcul suspendarea preşedintelui, în cazul în care Klaus Iohannis va continua să refuze să semneze numirile de miniştri, Viorica Dăncilă a afirmat că acest lucru nu este posibil cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri. Decizia CCR lovește în plin și Guvernul Viorica Dăncilă, deoarece judecătorii au decis că premierul trebuie să meargă în Parlament pentru un vot de încredere.

Viorica Dancilă îi cere demisia lui Klaus Iohannis
Viorica Dancilă îi cere demisia lui Klaus Iohannis. Sursa foto: digi24.ro

Decizia CCR lovește în ambele tabere

Așadar, CCR a decis că președintele Klaus Iohannis va fi obligat să revoce, de îndată, miniștrii demiși de Dăncilă, printre care și ministrul Justiției, Ana Birchall, să numească interimarii propuși de premier și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, însă nu este obligat să numească titularii. În același timp, Viorica Dăncilă va fi obligată să vină în Parlament pentru un vot de încredere.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri după-amiază, după decizia CCR prin care este admis parțial conflictul constituțional dintre președinte și premier, că aceasta „nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de 3 săptămâni”. În plus, șeful statului remarcă faptul că CCR a decis că premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament pentru a primi votul de încredere, deoarece s-a schimbat compoziția Executivului.

”Constat astăzi, cu satisfacție, că și Curtea Constituțională a României a ajuns, în mod corect și inevitabil, exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare”, a declarat Klaus Iohannis.