News

Viorica Dăncilă îl critică pe Teodor Meleșcanu, după situația privind Moldova: „Unii s-au grăbit cu declarațiile”

12.06.2019 | 10:44
Viorica Dancila il critica pe Teodor Melescanu dupa situatia privind Moldova Unii sau grabit cu declaratiile

Ministerul Afacerilor Externe și Teodor Meleșcanu au avut poziții diferite față de situația politică tensionată din Republica Moldova. Meleșcanu a spus cu totul altceva față de poziția pe care a avut-o ministerul pe care îl conduce. Astfel, ministrul a părut că ține partea partidului condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, în timp ce MAE s-a raliat poziției susținute de blocul ACUM și de socialiști care a cerut un guvern condus de Maia Sandu. Premierul Viorica Dăncilă l-a criticat pe Meleșcanu pentru faptul că l-ar fi luat gura pe dinainte.

Teodor Meleșcanu, criticat de VIorica Dăncilă pentru poziția privitoare la Republica Moldova

Întrebată despre această confuzie, Viorica Dăncilă a avut grijă să îl taxele pe ministrul său de externe: „Cred că unii s-au grăbit cu declaraţiile, am făcut o comisie la nivelul MAE din care fac parte toţi factorii de decizie, mă refer la Administraţia Prezidenţială, la Guvern, la toţi cei care sunt implicaţi în acest aspect şi vom veni cu o poziţie comună, o poziţie de ţară. Cred că nu mai putem să avem opinii separate legate de un lucru atât de important şi trebuie să fie o poziţie agreată de toţi, o poziţie a României.”

Marți, Ministerul Afacerilor Externe a explicat că România susține la Chișinău „voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim”.

Viorica Dăncilă l-a criticat pe Teodor Meleșcanu pentru opțiunea sa privind Republica Moldova *foto: hepta.ro
Viorica Dăncilă l-a criticat pe Teodor Meleșcanu pentru opțiunea sa privind Republica Moldova *foto: hepta.ro

MAE l-a contrazis pe Teodor Melșecanu

Reacția MAE vine după ce luni ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a părut să susțină punctul de vedere al Partidului Democrat, condus de Vlad Plahotniuc și a admis, voalat, că nu recunoaște guvernul condus de Maia Sandu: „Nu există instituția recunoașterii guvernului, există recunoașterea unui stat. Noi suntem preocupați că există o situație explozivă și vrem să subliniem că trebuie găsite modalități de a fi depășită această situație. Atunci când lucrurile se încurcă, soluția e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă”, spunea Ministrul Afacerilor Externe.

Tot marți, Teodor Meleșcanu a fost prezent la Parlament, unde a fost chemat pentru o moțiune simplă împotriva lui. Cu toate acestea, moțiunea a picat grație votului senatorilor PSD și ALDE.