News

Viorica Dăncilă, în pericol! Cine ar putea fi premier: Emil Hurezeanu, Dragoș Tudorache sau Lucian Croitoru

02.10.2019 | 08:45
Viorica Dancila in pericol Cine ar putea fi premier Emil Hurezeanu Dragos Tudorache sau Lucian Croitoru
ADVERTISEMENT

Viorica Dăncilă, în pericol! Șefa Executivului traversează cea mai grea perioadă de când s-a instalat la Palatul Victoria. Astfel, dacă ultima moțiune de cenzură a părut mai degrabă o joacă și Dăncilă nu a avut mari emoții, de data aceasta, opoziția arată puternică și, mai ales, se laudă cu o mulțime de semnături, suficiente pentru a dărâma Guvernul. Concret, moțiunea de cenzură depusă marți seara în Parlament are, în premieră în actualul mandat, șanse să fie adoptată.

Viorica Dăncilă, în pericol!

Și dacă lucrul acesta se întâmplă apare în mod normal întrebarea firească – cine vine în locul social democraților? În acest moment, există câteva variante de lucru discutate în culisele Opoziției pentru ce va urma după demiterea Guvernului PSD. Se ia în calcul inclusiv ca Guvernul Dăncilă să rămână în funcție ca guvern de serviciu care să organizeze alegerile, cu atribuții restrânse. Lucrul acesta reprezintă însă o variantă valabilă doar pentru situația în care partidele de Opoziție nu se înțeleg pentru susținerea unei variante de guvernare.

ADVERTISEMENT

S-ar putea forma un cabinet în jurul PNL, alături de USR. Este varianta ideală pentru liberali, variantă pe care mai mult ca sigur o și urmăresc, dar în prezent există o necunoscută –  este sau nu USR de acord să intre la guvernare. Dacă Uniunea Salvați România spune pas, liberalii nu disperă – ar putea forma un cabinet alături de PLUS. Partidul lui Dacian Cioloș ar face un prim pas important, însă s-ar crea în mod inevitabil și o ruptură în alianța cu USR, una care nu a mers rău deloc.

Viorica Dăncilă, în pericol! Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă le vorbește parlamentarilor în timpul ultimei moțiuni de cenzură. Sursa foto – facebook

Cine ar putea fi premier: Emil Hurezeanu, Dragoș Tudorache sau Lucian Croitoru

O altă variantă pentru Palatul Victoria este aceea în care se formează un cabinet cu largă susținere în Parlament, în care să intre și ProRomânia, UDMR, și alte formațiuni. Atenție, însă! Dacă acest posibil guvern va pica la vot în Parlament și după el, va fi respins și al doilea propus, se va merge pe varianta alegerilor anticipate, agreată atât de PNL și USR, cât și de Klaus Iohannis. Trebuie specificat că variantele de premier care se află în discuție pentru desemnare în vederea formării unui nou cabinet nu îl iau în calcul pe președintele PNL, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Ba chiar, în acest moment, ideea unui premier din afara PNL pare a fi acceptată și de liberali. Numele luate în calcul pentru postul de prim-ministru sunt: Emil Hurezeanu, actualul ambasador în Germania, Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS, fost ministru de Interne în Guvernul Cioloș sau Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară la BNR.