News

Viorica Dăncilă și liderii PSD se află la Târgoviște, la moaștele Sfântului Nifon

11.08.2019 | 14:05
Viorica Dancila si liderii PSD se afla la Targoviste la moastele Sfantului Nifon

Premierul Viorica Dăncilă și-a luat cu ea camarila din conducerea PSD și au mers împreună la Târgoviște, la moaștere Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului. Alături de liderul PSD au fost și vicepremierul Mihai Fifor, actual ministru interimar al Internelor și Rovana Plumb, actual europarlamentar și fost ministru în mai multe guverne ale social-democraților.

Viorica Dăncilă la moaștele Sfântului Nifon de la Tâgoviște

La evenimentul de la Târgoviște Viorica Dăncilă a fost prezentă cu mai mulți miniștri. De asemenea, pe lângă alaiul de oficiali PSD, la Catedrala Arhiepiscopală şi Mitropolitană din Târgovişte au venit mii de credincioși. Aceștia s-au așezat conștincioși la cozile imense, încă de la primele ore ale zilei de 11 august. La orele prânzului, la coadă încă erau mii de credincioși, iar circulația autovehiculelor în centrul orașului a fost restricționată.

Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei, are loc de 10 ani. Mai precis din 2009 ,când printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al BOR, o parte din moaștele Sf. Nifon au fost mutate la catedrala din Târgoviște. În fiecare an, din 2009, în parcul Mitropoliei din Târgoviște, vin mii de credincioși din parohiile dâmbovițene, pentru a se închina la moaștele sfântului, ce sunt așezate în afara bisericii cu ocazia aniversării acestuia (11 august).

Viorica Dăncilă, la moaștele Sfântului Nifon
Viorica Dăncilă, la moaștele Sfântului Nifon *foto: facebook

Cine a fost Sfântul Nifon, cel ale cărui moaște se află la Târgoviște

Sfântul Ierarh Nifon care s-a născut în perioada 1434 – 1440 în ținutul Peloponez din sudul Greciei. La botez a primit numele Nicolae, iar când a fost tuns în călugărie a primit numele de Nifon. În 1483 a fost chemat să slujească în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar trei ani mai târziu a ajuns patriarh al Constantinopolului.

În anul 1488 a fost înlăturat din scaun de sultanul Baiazid al II-lea, apoi a ajuns în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul din orașul Sozopolis (Bulgaria de azi). În acest loc a ridicat un schit unde a stat până în anul 1496 până în momentul în care a fost chemat la conducerea Patriarhiei Ecumenice.