Viorica Dăncilă Ordonanța de Urgență care schimbă pragul referendumului

Claudiu Ilie   
în HotNews
07/05/2019, 18:41
Viorica Dăncilă Ordonanța de Urgență care schimbă pragul referendumului GALERIE FOTO
Guvernul vrea sa modifice prin ordonanta de urgenta Legea referendumului sursa foto: hepta.ro

Guvernul se pregătește să modifice prin Ordonanță de Urgență Legea referendumului, cu puțin peste două săptămâni înainte de desfășurarea Referendumului pe Justiție anunțat de președintele Klaus Iohannis pentru data de 26 mai! Opoziția a luat foc!

Guvernul Dăncilă vrea să modifice Legea referendumului prin OUG

Executivul are pe masă un proiect de ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului prin care se prevede că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului. Mai mult, potrivit proiectului, Guvernul este cel care ar trebui să informeze alegătorii în cazul referendumului național, cum este cel convocat de președintele Iohannis.

De asemenea, cvorumul de prezență pentru validarea referendumului este modificat, procentul de 30% fiind calculat altfel, raportat nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, ci la cei din registrul electoral. Mai exact, potrivit proiectului de ordonanță postat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), se modifică articolul 30 din legea referendumului, referitor la campania electorală.

Legea referendumului modificari
Viorica Dancila vrea sa modifice Legea referendumului sursa foto: hepta.ro

Astfel la alineatele 6 și 7 se prevede că:

  • Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului.
  • În cazul referendumului naţional, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informează alegătorii de o manieră neutră şi imparţială cu privire la obiectul şi efectele acestuia

În același timp, potrivit aceluiași articol, partidele pot face campanie pentru referendum. Astfel, președintelui care, potrivit Constituției este autoritate publică îi e interzis să pronunțe în favoarea problemei supuse referendumului. În caz contrar, poate fi amendat cu sume între 10.000 și 50.000 de lei.

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

  • Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.
  • Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării

Întrebată de jurnaliști dacă ordonanța va trece în forma propusă de AEP, Viorica Dăncilă a răspuns: “Pentru Guvernul Romaniei e important sa ne ocupam de buna organizare a alegerilor europarlamentare si a referendumului. Ieri a fost sedinta pregatitoare si vom vedea care este forma finala. Eu nu pot sa impun. O sa vad ce acte am pe agenda de maine (miercuri – n.red.) si vom vedea care e forma finala. Vom avea discutii. Voi discuta cu secretarul general al Guvernului si cu cei care au avizat actul normativ”.

Opoziția a luat foc! ”Ticăloșia și parșivenia PSD-ALDE depășește orice imaginație, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoțat în fruntea statului român. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

Închide ×