News

Viorica Dăncilă, prima reacție după ce nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu. Critici pentru Klaus Iohannis

03.05.2019 | 13:45
Viorica Dancila prima reactie dupa ce nu a fost invitata la summitul UE de la Sibiu Critici pentru Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă a avut prima reacție, vineri, în direct, la Digi 24, după ce nu a fost invitată la summitul UE, primul după Brexit, de la Sibiu, care va avea loc în data de 9 mai. Evenimentul va reuni 27 de șefi de stat și de guvern ai țărilor europene, 400 de invitați de rang înalt, 36 de delegații oficiale, aproximativ 800 de jurnaliști și peste 100 de traducători.

Viorica Dăncilă a avut prima reacție după ce nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu, din data de 9 mai

De altfel, reuniunea a fost anunțată încă din 13 septembrie 2017, de către președintele Comisiei Europene(CE), Jean-Claude Juncker. Ulterior, președintele Iohannis a declarat că a stabilit cu președintele Consiliului European de la Bruxelles, Donald Tusk, că întrunirea informală de la Sibiu, anunțată de liderul CE, să aibă loc pe 9 mai 2019, de Ziua Europei. Așadar, pregătiri se tot fac de atunci, însă printre planuri nu și-a făcut loc și Dăncilă, iar de aici a pornit scandalul dintre premier și șeful statului.

Cu o replică a venit astăzi, 3 mai, prim-ministrul României. „N-am fost invitată la summitul de la Sibiu. Vin toți liderii europeni, este un mesaj pe care îl dăm liderilor europeni. Cum putem vorbi de unitate când premierul României nu a fost invitat să vorbească despre realizări. Pentru mine e greu de înțeles. Am vorbit cu toți liderii din Europa Centrală și de Est. Este important mesajul pe care îl dăm acum. Indiferent de lupta politică, pentru țară, trebuie să dăm un mesaj. Vorbim despre un summit care se desfășoară pe perioada președinției României”, a transmis premierul României.

Viorica Dăncilă, prima reacție după ce nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu. Critici pentru Klaus Iohannis
Premierul critică atitudinea președintelui Klaus Iohannis

Despre nemulțumirea premierului

De altfel, Viorica Dăncilă a mai atins acest subiect, într-un interviu pentru adevărul.ro. Întrebată dacă va fi văzută la summit alături de președinte, a spus: „Mi-aş fi dorit acest lucru. Şi cred că acest lucru ar fi fost normal. Având în vedere că preşedinţia Consiliului UE este deţinută de premier, premierul trebuia să fie la Consiliu. Se pare că nu va fi aşa, la summitul de la Sibiu va participa doar preşedintele”.