News

Viorica Dăncilă, ținta unui val de glume pe Facebook după numirea la BNR: “România va avea prima bancnotă croșetată, miLEU”

Un val de glume de pe rețelele de socializare o au ca țintă pe fosta șefă a Guvernului, Viorica Dăncilă, după ce aceasta a primit un post de consultant la Banca Națională.
19.05.2021 | 15:59
Viorica Dancila tinta unui val de glume pe Facebook dupa numirea la BNR Romania va avea prima bancnota crosetata miLEU
Viorica Dănculă, iroinizată pe rețelele de socializare după numirea în postul de la BNR
ADVERTISEMENT

Numirea Vioricăi Dăncilă pe post de consultant pentru Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde la Banca Naţională a provocat un val de critici dure la adresa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Însă treptat valul de indignare a lăsat locul glumelor pe seama fostului prim-ministru și a noului său angajator, glume care adeseori au o notă accentuată de cruzime.

ADVERTISEMENT

Pe lângă glume sau remarci sarcastice la adresa competențelor pe care le-ar avea Dăncilă în ce privește acest post, au apărut și imagini trucate în care fostul lider al PSD este protagonist.

Dăncilă și mușamaua pusă pe masa monetară

Nu înțeleg panica vizavi de faptul că Viorica Dăncilă îl va consilia pe Isărescu. Mult mai grav ar fi fost dacă, de exemplu, ne-am fi trezit într-o zi cu ea prim-ministru”, a comentat jurnalistul Simona Tache. La această ironie, un comentator a replicat cu umor: „Mă duc să-mi scot banii de la bancă. Îi simt jigniți”.

ADVERTISEMENT

Primul lucru pe care l-a făcut Viorica Dăncilă la BNR a fost să pună o mușama pe masa monetară”, a scris pe Facebook comedianul de stand-up Sergiu Mirică.

Fostul consilier prezidențial și ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a dedicat mai multe postări succesive numirii făcute de către guvernatorul Mugur Isărescu. „BNR dă un atac speculativ la leu”, a scris în prima dintre ele. „Singura mea grijă e că o să folosească tipografia băncii, ca să-și scoată cărțile”, a continuat Lăzăroiu.

ADVERTISEMENT

Fostul consilier a continuat în același registru: „Bine, dacă Isărescu vrea să-i facă o glumă, pe 1 iunie, când se prezintă la serviciu, îi spune: ați înțeles greșit, doamnă, nu e departamentul economie verde, e departamentul spații verzi. Și-i oferă o greblă”. „Și apoi ea calcă pe greblă”, a adăugat un comentator.

Ulterior, Lăzăroiu a profitat de ocazie ca să-l ironizeze și pe Liviu Dragnea care, de când a fost închis, a lucrat ca mecanic auto în penitenciar. „Mai e liber un post de mecanic auto la garajul BNR”, a spus Lăzăroiu. Și această postare a generat comentarii în același registru: „Mecanicul încă nu-i liber de contract. Are în lucru la Rahova ceva” sau „Presupun că secția de vulcanizare este deja ocupată de domnul Andrușcă Dănuț”, trimitere la fostul ministru al Economiei din guvernul Dăncilă despre care presa a scris că ar fi fost șef de vulcanizare înainte să fie deputat și apoi ministru.

ADVERTISEMENT

Aurul României, păstrat sub formă de broșe

Rezerva de aur a României nu va mai fi păstrată în lingouri, ci în broșe”, este un alt comentariu de pe pagina lui Lăzăroiu, aluzie la slăbiciunea fostului premier pentru broșe scumpe. Peste picior este luat și guvernatorul Isărescu, nelipsind trimiterile la faptul că ar fi semnat note informative la Securitate sub numele conspirativ de „Manole”: „Partea bună e că a luat-o Manole s-o zidească.

Și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a avut ceva de spus pe subiectul ultimelor două zile. „Degeaba vă agitați referitor la numirea doamnei Dăncilă la BNR. E cea mai calificată pentru postul respectiv, anume „consilier pe PROBLEME de strategie”. Nu e potrivită pentru postul de ”SOLUȚII de strategie”, pentru probleme e foarte bună!”, a scris Funeriu.

Preotul catolic Francisc Doboș a făcut și el trimitere voalată la lipsa competențelor fostului premier pentru postul de la Banca Națională. „Mi-au propus să fiu consilier al Băncii Vaticanului. Aveam o părere mai bună despre ăștia”, a scris fostul purtător al Arhidiecezei Romano-Catolice din București.

Mileul și aoleul, posibile monede naționale în viitor

Înso o parte considerabilă a glumelor care o aveau ca țintă pe Dăncilă erau făcute sub forma unor imagini trucate. Site-ul de umor Times New Roman a titrat „Dăncilă, consilier BNR. România va avea prima bancnotă croșetată, miLEU”.

Sursă foto: Times New Roman

O variantă la această glumă este cea potrivit căreia Dăncilă ar urma să pregătească la Banca Națională introducerea unei noi monede, anume „aoleul”.

O altă imagine trucată ironizează expertiza Vioricăi Dăncilă în ceea ce privește „energia verde”.

Sursă foto: Facebook-Marian Nicolae

O alta vizează lipsa experienței în domeniul financiar-bancar.

Sursă foto: Facebook – Viorel Ioan

Într-o alta, Viorica Dăncilă este înfățișată pe o bancnotă de 20-20 „tute” de lei sub numele de „Veorica din Videle”.

Sursă: Facebook – Marian Butaru

Într-un alt colaj se face o legătură inedită între indicele ROBOR și metrou.

Glumele de pe Facebook apar printre comentarii și postări în care alții, mai puțin înclinați spre glume, își varsă nervii în urma deciziei luate de către Mugur Isărescu, cel care își datorează ultimul mandat de guvernator inclusiv sprijinului primit din partea fostei șefe a Guvernului.

ADVERTISEMENT