Sporturi

Viorica Ioja, cârmaci spre medaliile olimpice! A scris istorie la JO de la Los Angeles

26.02.2021 | 21:00
Viorica Ioja carmaci spre medaliile olimpice A scris istorie la JO de la Los Angeles
Viorica Ioja, cârmaci spre medaliile olimpice! A scris istorie la Jocurile Olimpice
ADVERTISEMENT

Viorica Ioja este una dintre sportivele de elită ale României. A practicat canotajul și a condus echipajele naționale ale României din postul de cârmaci spre două medalii olimpice la Jocurile de la Los Angeles în 1984. 

Fostul cârmaci al echipajelor României își serbează vineri ziua de naștere și îi dedicăm episodul 29 din seria “Olimpicii României”. S-a născut pe 26 februarie 1962 la Uivar, în județul Timiș. După anul 1986 a plecat în Germania unde s-a stabilit și unde trăiește și astăzi când sărbătorește 59 de ani.

ADVERTISEMENT

Viorica Ioja, cârmaci spre medaliile olimpice! A început canotajul la Timișoara

Sportiva a început canotajul la Timișoara, la Clubul Sportiv Politehnica. A plecat în capitală unde a evoluat la trei formații bucureștene: Nautic ASE, Universitar Construcții și, în cele din urmă, la Steaua.

Viorica Ioja a condus echipajele naționale ale României de patru rame cu cârmaci (4+1) la trei ediții ale Campionatelor Mondiale. A reușit să urce de trei ori pe podium la Mondiale, obținând medalia de argint în 1983 și 1985 și aurul în 1986.

ADVERTISEMENT

Performanța carierei, la Jocurile Olimpice din 1984!

Însă, cea mai mare performanță a carierei a fost reușită la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Viorica Ioja a fost cârmaciul României la probele de 4+1 și 8+1, alături de care a reușit să urce pe podium.

În proba de 8+1, România a reușit să obțină argintul. Statele Unite au fost de nebătut însă, echipajul format din Marioara Trașcă, Lucia Sauca, Doina Liliana Snep-Bălan. Aneta Mihaly, Aurora Pleșca, Camelia Diaconescu, Viorica Ioja, Mihaela Armășescu și Adriana Bazon-Chelariu a reușit să prindă a doua poziție.

ADVERTISEMENT

Aurul olimpic, câștigat în proba de 4+1! După retragere, s-a stabilit în Germania

Avea să vină și aurul olimpic pentru Viorica Ioja, care a condus echipajul de patru rame pe primul loc. România a depășit echipajele Canadei și Australiei, iar Florica Lavric, Maria Fricioiu, Chira Apostol, Olga Bularda și Viorica Ioja deveneau campioane olimpice.

Echipajul de 4+1 campion olimpic, la Los Angeles
Echipajul de 4+1 campion olimpic, la Los Angeles

Viorica Ioja s-a retras ulterior și a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. Cu doi ani înainte de Revoluție a plecat în Germania, țară în care s-a stabilit și unde trăiește și astăzi, în orașul Mannheim.

ADVERTISEMENT

Pentru România, ediția Jocurilor Olimpice de la Los Angeles a fost cea mai fructuoasă din istorie. Țara noastră a încheiat pe locul doi în clasamentul pe medalii, cu numai puțin de 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

  • 59 de ani a împlinit Viorica Ioja
  • 53 de medalii a obținut România la JO 1984
ADVERTISEMENT