Life

Viorica Vodă, dezvăluiri cu lacrimi în ochi despre hărțuirea sexuală: „Un regizor mi-a smuls sutienul”

După ce a dezvăluit la Gala Premiilor Gopo din acest an că a fost victima hărțuirii sexuale, Viorica Vodă a făcut noi declarații despre subiectul greu încărcat emoțional.
05.05.2022 | 16:02
Viorica Voda dezvaluiri cu lacrimi in ochi despre hartuirea sexuala Un regizor mia smuls sutienul
Viorica Vodă, în lacrimi. Foto: captură Pro TV
ADVERTISEMENT

Viorica Vodă a făcut noi dezvăluiri despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă după ce a jucat în filmul Filantropica. Actrița a povestit situații dificile prin care a trecut și motivul pentru care a decis să facă totul public pe scena de la Premiile Gopo.

Viorica Vodă, dezvăluiri cu lacrimi în ochi despre hărțuirea sexuală, după momentul de la Premiile Gopo

Prezentă în emisiunea lui Cătălin Măruță pentru a discuta despre subiectul sensibil pe care l-a deschis la Gala Premiilor Gopo, Viorica Vodă a făcut noi dezvăluiri despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă. Actrița a declarat că nu a plecat de acasă cu gândul să vorbească despre asta la gala de film.

ADVERTISEMENT

În plus, Viorica Vodă a mărturisit că pe parcursul carierei sale a făcut o obsesie pentru tema agresiunilor sexuale și a încercat să o aducă în discuție. În 2014, a scris scenariul unui spectacol, însă reacțiile negative din partea oamenilor au intimidat-o.

„Nu am premeditat nimic. Era o problematică care mă apăsa de foarte mult timp. Nu am putut să mă exprim pentru că sistemul de stat are niște reguli nescrise care îl pot costa pe un actor minima siguranță pe care o are în România.

ADVERTISEMENT

Sunt copleșită. În 2014 am găsit un concept. Trebuia să construim un spectacol în 48 de ore. Încărcătura mea emoțională era atât de mare și am scris acest spectacol pe ideea de confesiuni. Fiind public avizat, foarte mulți s-au identificat cu aceste probleme. 

Curajul meu a fost tăiat de reacțiile care au venit din partea bărbaților și femeilor care aveau putere de decizie”, a povestit Viorica Vodă.

ADVERTISEMENT

„Un regizor mi-a smuls sutienul de pe mine”

Pentru a oferi un exemplu concret de hărțuire sexuală, Viorica Vodă a explicat cum un regizor i-a smuls sutienul și a jignit-o în timpul filmărilor, totul pentru că refuzase să se întâlnească cu el în particular.

„Mi s-a întâmplat cu un regizor. Mi-a dat un număr de telefon pe scenariu. Mi-a zis să-l sun după ora 17 să-i zic ce melodie cânt. Nu l-am sunat. Filmarea a fost grea, jucam pe tren și la un moment regizorul respectiv mi-a cerut să renunț la sutien.

ADVERTISEMENT

Nu am vrut, am reacționat. A început să urle, m-a jignit față de toată echipa. M-a ridicat și mi-a smuls sutienul de pe mine. Mi-a spus să am o scenă erotică cu colega mea. Eu m-am blocat, am început să plâng cu sughițuri, tremuram. Pentru că nu l-am sunat în privat, el a făcut asta. Fiul lui este jurnalist”, a povestit Viorica Vodă.

Viorica Vodă: „Am internalizat foarte mult aceste sentimente”

Viorica Vodă recunoaște că a fost inspirată de mișcarea #metoo din America, însă susține că în România reacțiile nu o să fie la fel, simțindu-se din plin influența pe care anii de comunism au avut-o asupra oamenilor. A lămurit și motivul pentru care nu a vorbit mai devreme despre hărțuirea sexuală, rușinea.

Totodată, Viorica Vodă a afirmat cu tristețe în glas că în multe cazuri, cele care critică primele sunt chiar femeile, povestind un astfel de episod.

„Noi trăim în societăți ex-comuniste. Noi ca popor nu avem această solidaritate. Nu ești pregătit la 20 de ani, venită din fundul Moldovei. Eu vin de acolo unde bărbatul e universul meu. Nu aveam cu cine să vorbesc. Nu am avut familia aici. Prietenele la vârsta aceea nu sunt foarte pregătite.

Am suferit, am plâns. Ca să faci psihoterapie sunt costuri foarte mari. Am internalizat foarte mult aceste sentimente și de fiecare dată când am fost pusă în situații, am trecut cronic prin niște stări. Oamenii judecă superficial. De cele mai multe ori, femeile sunt foarte agresive între ele.

Am avut o situație la Notarra. Am fost într-o situație de calomnie. Am fost atât de șocată că n-am știut cum să reacționez. Toată echipa nu a solidarizat cu mine, ci cu agresoarea”, a spus Viorica Vodă.

„N-aș putea să cred că un om din mediul teatral este un om de casă”

Văzând reacțiile pe care vedetele le-au avut după confesiunile sale, printre care și Dana Rogoz, care este căsătorită cu un regizor, Viorica Vodă a dezvăluit că nu ar putea să mai aibă încredere într-un bărbat din domeniul teatrului.

„Eu n-aș mai putea să cred că un om din mediul teatral este un om de casă. Cei mai mulți bărbați care m-au abordat, au fost bărbați însurați. M-au dat afară de la master pentru două eseuri pe care le-am scris pe această temă”, a afirmat Viorica Vodă.

 

ADVERTISEMENT