News

Cum îi merg afacerile lui Virgil Măgureanu. La 80 de ani, fostul șef al SRI s-a stabilit în satul natal din județul Satu Mare

Șef al Serviciului Român de Informații din 1990 până în 1997, Virgil Măgureanu (80 de ani) s-a retras de câțiva ani în satul natal, Giurtelecu Hododului (județul Satu Mare). Fostul demnitar se ocupă acum de afaceri.
03.12.2021 | 17:33
Cum ii merg afacerile lui Virgil Magureanu La 80 de ani fostul sef al SRI sa stabilit in satul natal din judetul Satu Mare
Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, este implicat în mai multe afaceri
ADVERTISEMENT

Unul dintre personajele importante din viața politică a țării, Virgil Măgureanu s-a născut pe 19 martie 1941 în satul Giurtelecu Hododului, comuna Hodod (județul Satu Mare). Măgureanu a urmat cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității București, obținând titlul de doctor în științe politice în 1978.

”În 1955, Virgil Măgureanu nu a fost acceptat la Liceul Militar din Câmpina ca urmare a faptului că tatăl său se împotrivise colectivizării, în 1952, și fusese trimis în judecată. Primul contact cu ofițerii Securității l-a avut la vârsta de 20 de ani, în 1961, când a fost pus în situația de a semna un angajament de informator al Securității.

ADVERTISEMENT

Conform propriilor mărturisiri, angajamentul a fost semnat în condițiile în care fratele lui Virgil Măgureanu, Emil Astalos, era șeful Comenduirii de Garnizoană din Timișoara și ar fi avut probleme de dosar. Începând din 1969 și până pe 8 mai 1989 a fost cadru didactic universitar în cadrul Academiei de Studii Social-Politice Ștefan Gheorghiu”, nota presa, imediat după 1990, despre cel care avea să conducă SRI vreme de 7 ani.

Prins de Revoluția din 1989 ca angajat la Muzeul Județean Vrancea

Potrivit propriilor mărturii, în mai 1989, angajat ca muzeograf la Muzeul Județean Vrancea, Măgureanu a fost plasat sub domiciliu forțat la Focșani, ca urmare a opoziției față de regimul Ceaușescu. În perioada decembrie 1989 – martie 1990, Virgil Măgureanu ocupă funcția de membru al CFSN și CPUN, participând la 25 decembrie 1989 la procesul soților Ceaușescu de la Târgoviște.

ADVERTISEMENT

La data de 26 martie 1990, prin Decretul nr. 181, Virgil Măgureanu a fost instalat în funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI), îndeplinind această funcție până pe 25 aprilie 1997, când a demisionat.

După ieșirea la pensie, Virgil Măgureanu a ales să se întoarcă în satul natal și să-și deschidă câteva afaceri în care a investit sume impresionante. Din păcate pentru el, în ciuda investițiilor, rezultatele s-au lăsat așteptate, iar datoriile s-au acumulat an după an.

ADVERTISEMENT

Investiții de milioane de euro în fabricile lui Virgil Măgureanu

Prima afacere deschisă de Măgureanu (2007) a fost o fabrică care se ocupa cu prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, axată în principal pe producția livezii de afini deținută de fostul șef SRI în Giurtelecu Hododului.

Cele patru milioane de euro investite inițial de Măgureanu, dintre care jumătate erau fonduri europene, nu au adus și profitul preconizat. Astfel, potrivit cifrelor oficiale raportate pentru ultimul an fiscal (2020), firma respectivă a acumulat datorii de aproape 16 milioane lei, având și un profit negativ de 600.000 lei, conform FANATIK.

ADVERTISEMENT

În 2017, încercând să-și extindă activitatea, Virgil Măgureanu şi-a deschis și o fabrică de alcool la Satu-Mare. În 2019, fostul șef SRI s-a aflat în neplăcuta situație de a-și vedea vila din satul natal scoasă la licitație de către un executor judecătoresc.

Virgil Măgureanu și-a pierdut băiatul în martie 2021. Marian a fost răpus de COVID

“Locuința este formată din demisol, parter, etaj și mansardă, are suprafața construită desfășurată de 718 metri pătrați și se vinde împreună cu terenul aferent, totalizând 1.679 de metri pătrați. Vila lui Măgureanu, scoasă acum la licitație, se află în satul Giurtelecu Hododului din județul Satu Mare. Prețul de pornire a licitației este de 134.000 de euro. Giurtelecu Hododului este chiar satul natal al lui Virgil Măgureanu și face parte din comuna Hodod.

Fostul director al SRI și-a ridicat aici o vilă, pe baza unei autorizații eliberate în anul 1994 de Primăria comunei Hodod. Autorizația de construcție s-ar fi referit însă doar la o „anexă gospodărească“, care urma să fie atașată casei vechi a familiei lui Măgureanu, nicidecum la ridicarea unei vile noi”, a relatat România liberă acum doi ani.

În martie 2021, Virgil Măgureanu a trebuit să depășească momentul dramatic al pierderii fiului, Marian (51 de ani), care a încetat din viață în spital, după ce fusese diagnosticat cu COVID-19. Fostul șef al SRI mai are o fată, Anca, implicată în afaceri de anvergură.

 

 

ADVERTISEMENT