Virgil Musta, avertisment îngrijorător: Intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei

Robert Cristea   
în HotNews
06/10/2020, 15:54
Virgil Musta, avertisment îngrijorător: Intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei
Virgil Musta, avertisment îngrijorător: Intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei. Sursa foto: hepta.ro

Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă și anunță că România intră într-o fază foarte complicată a pandemiei.

”Iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut”, a afirmat șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, conform Digi24.

Țara noastră trece prin cele mai dificile clipe de la începutul bătăliei cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.121 de cazuri noi și un record de decese – 73 de oameni au murit. Sistemul sanitar este la limită, aproape de colaps, a afirmat specialistul.

Virgil Musta: Vom pierde bătălia cu virusul

Virgil Musta crede că dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție, România riscă să intre într-o fază incontrolabilă a pandemiei.

”Prevenția e singura soluție viabilă și am constatat că nu a avut foarte mare succes această muncă de comunicare. Nu cred că deschiderea, sau aceste evenimente sunt cauza. Noi trebuie să ne continuăm viața, nu trebuie să ne blocăm în pandemie, orice activitate se poate desfășura dacă se respectă regulile – distanțarea, purtarea măștii și igiena mâinilor. Sigur va mai crește numărul de cazuri, dacă azi se iau măsuri foarte eficiente, rezultatul va fi peste 2 săptămâni. Eu cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei, ceea ce e foarte greu de manageriat”, a spus Virgil Musta.

Spitalele sunt deja pline în multe zone ale țării. Medicii fac cu greu față, iar locurile la ATI sunt ocupate în permanență.

„Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo”, a adăugat medicul de la Spitalul Victor Babeș.

Acesta avertizează că sistemul de sănătate este aproape de momentul când spitalele sunt pline și medicii vor trebui să decidă pe cine tratează.

„M-am uitat la ceea ce s-a întâmplat în Italia, când pacienții au scăpat de sub control. Și ați văzut care au fost consecințele, ce tragedii au fost. În momentul când vor ajunge atât de multe cazuri încât să ne copleșească și să nu mai știm ce să facem, nu știm pe cine să lăsăm acasă, unde putem să-i tratăm, va fi multă, multă tragedie în familiile noastre”, a avertizat Virgil Musta.

Închide ×