News

Virgil Musta, despre afecțiunile pulmonare ale pacienților vindecați de Covid-19: ”Leziunile sunt mai accentuate decât cele avute în timpul spitalizării. E semn că boala a avansat și s-a agravat”

08.09.2020 | 11:53
Virgil Musta despre afectiunile pulmonare ale pacientilor vindecati de Covid19 Leziunile sunt mai accentuate decat cele avute in timpul spitalizarii E semn ca boala a avansat si sa agravat
ADVERTISEMENT

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeş” din Timișoara a vorbit despre afecțiunile pulmonare ale pacienților vindecați de Covid-19.

Doctorul din vestul țării explică aceste sechele și le pune pe seama agravării unor leziuni pneumologice în organismul celor infectați cu acest virus SARS-CoV2.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta mai dezvăluie că foarte mulți pacienți se confruntă cu leziuni interne, nu doar asupra plămânilor, ci și a altor organe, după vindecarea de coronavirus.

Virgil Musta explică afecțiunile pulmonare ale pacienților vindecați de Covid-19

Recent, un studiu din Austria releva faptul că cei care au scăpat de noul coronavirus rămân cu o serie de afecțiuni pulmonare destul de grave.

ADVERTISEMENT

În acest context, medicul din Timișoara, Virgil Musta, aflat în prima linia a lupei cu pandemia de Covid-19, spune că la unitatea medicală la care lucrează a fost demarat un program de ”recuperare a pacienților post-covid”.

Din primele date obținute de la pacienții investigați care s-au prezentat medicul spune că s-au constatat o serie de sechele destul de îngrijorătoare. Astfel, a reieșit faptul că, după vindecare, leziunile pulmonare ale pacienților s-au agravat, semn că boala a avansat.

ADVERTISEMENT

”O serie de pacienți internați cu leziuni pulmonare continuă după externare să prezinte tulburări de respirație. Am decis astfel să-i chemăm la o lună-două de la externare să vedem dacă aceste afecțiuni sunt în continuare grave și le afectează sistemul.

Cei care aveau leziuni au fost introduși într-un program de recuperare, unul așa-numit de fibroză pulmonară. Vorbim de un program de recuperare post-covid a pacienților cu forme severe de pneumonie.

ADVERTISEMENT

Au venit unii pacienți și la două luni după vindecare și am constatat că leziunile sunt mai accentuate decât cele avute în timpul spitalizării. E semn că boala a avansat și s-a agravat.”, a spus Musta la Digi24.

Covid-19, posibile leziuni și asupra altor organe interne

Nu doar plămânii sunt cei afectați grav de infecția cu noul coronavirus. Virgil Musta mai dezvăluie că boala poate lăsa urmări și asupra altor organe.

”Nu sunt încă concluzii finale, dar eu sunt convins că rămân și cu leziuni la alte organe: atacă inima, sistemul nervos. Și aici pot rămâne sechele.”, a mai spus Musta pentru sursa citată.

Conform unui studiu recent, pacienţii vindecaţi de coroavirus se confruntă, săptâmâni întregi după externare, cu dificultăţi de respiraţie, tuse şi probleme pulmonare, conform unui studiu realizat de cercetătorii din Austria, conform The Guardian.

Cercetătorii au constat că, la şase săptămâni după externare, 88% dintre pacienți au continuat să prezinte semne de deteriorare la nivelul plămânilor, în timp ce 47% dintre pacienți se confruntau cu probleme respirație. La 12 săptămâni, procentele au ajuns la 56% și respectiv 39%.

ADVERTISEMENT