News

Virgil Musta, despre valul 4 al pandemiei de coronavirus: ”Vom avea mai multe cazuri severe, mai multe decese ca înainte”

Virgil Musta, medicul care, în ultimul an, a fost în fruntea luptei împotriva pandemiei de coronavirus, a vorbit, pentru FANATIK, despre ceea ce înseamnă, de fapt, al patrulea val de infectări și costurile în vieți omenești care va fi suportat de România.
31.08.2021 | 17:05
Virgil Musta despre valul 4 al pandemiei de coronavirus Vom avea mai multe cazuri severe mai multe decese ca inainte
ADVERTISEMENT

Virgil Musta recunoaște că este foarte îngrijorat de creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri și atrage atenția că se vor înmulți la modul serios și cazurile severe, iar decesele vor crește, proporțional, și ele, mai ales pe fondul ratei foarte scăzute de vaccinare din România.

Virgil Musta, avertisment apocaliptic despre pandemie

”Am văzut numărul mare de infectări și decese raportat (1313 infectați și 30 de decese pe data de 31 august 2021, n. red.). E clar, suntem în valul patru al pandemiei, a venit, se poate vedea din graficele de infectări. Din păcate, se observă că varianta dominantă este varianta Delta, o variantă care îmbolnăvește grav pe cei nevaccinați”, a spus, în exclusivitate pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ne-a precizat doctorul Virgil Musta, creșterea numărului de îmbolnăviri va fi una fulminantă, pe fondul ratei scăzute de vaccinare din România, campania desfășurată de autorități fiind un eșec.

”Din păcate, chiar dacă acest al patrulea val nu va ajunge, probabil, la un număr de îmbolnăviri cum a fost în vârful valului trei, lucrurile vor fi, probabil, mai dificile. Cum avem o rată de vaccinare în jurul a 27%, cazurile grave vor fi multe”, a mai precizat Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Ce se așteaptă în valul patru al pandemiei?

Virgil Musta recunoaște că este îngrijorat cu privire la acest val patru al pandemiei de coronavirus, mai ales după ce a studiat o serie de simulări făcute de experții din țările occidentale cu privire la mortalitatea virusului în absența vaccinării.

”Conform unor simulări făcute de experți, mortalitatea variantei Delta în rândul populației care are o rată de vaccinare de sub 30% este de 3,5-3,6%, de 30 de ori mai mare decât cea în rândul populației vaccinate în proporție de peste 70%. Iar România, din păcate, se învârte în jurul a 27% ca populație adultă vaccinată, ceea ce este, din păcate, destul de neplăcut”, ne-a mai spus Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Virgil Musta a făcut și un avertisment serios cu privire la ceea ce se va întâmpla la noi în țară, mai ales că, în România, campania de vaccinare nu este tocmai un succes.

”Vom avea mai multe cazuri severe, mai multe decese ca înainte. Proporțional, la numărul de infectări, cred că va fi mai grav decât valul trei în ceea ce privește numărul de cazuri severe și decese. Iar asta pentru că, din păcate, lumea nu înțelege că singura variantă de a lupta eficient împotriva acestei boli este vaccinarea”, ne-a mai spus Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

De ce nu se vaccinează românii?

Mai mult, crede medicul Virgil Musta, rata de vaccinare scăzută este cauzată și de neînțelegerea modului cu privire la felul în care funcționează vaccinul și a refuzului multor oameni de a se imuniza.

”Sunt oameni care refuză vaccinul motivând că ar avea comorbidități. Dar ceea ce nu înțeleg ei este că, de fapt, comorbiditățile îi pun în pericol în momentul în care se îmbolnăvesc, nu la vaccinare. Și, din păcate, ei sunt și cei mai expuși în fața bolii, vaccinul oferind o protecție relativă și împotriva îmbolnăvirii”, a mai spus, pentru FANATIK, Virgil Musta.

Vaccinarea în România, eșec usturător

Începută cât se poate de bine, campania de vaccinare din România a ajuns să se transforme într-un adevărat eșec pentru guvernanți, țara noastră având una dintre cele mai mici rate de imunizare din uniunea Europeană.

Astfel, dacă media ratei de vaccinare este, în Uniunea Europeană, în jurul a 70%, România stă cât se poate de prost la acest capitol, datele oficiale indicând o acoperire vaccinală la nivel urban de 28, 28%, iar la nivel rural de doar 14,22%.

În altă ordine de idei, premierul Florin Cîțu, cel care a stabilit țintele de vaccinare, a schimbat discursul în momentul în care a văzut că este imposibil să vaccineze cei 10 milioane de oameni, așa cum propusese inițial.

„Aceste targeturi au fost estimări făcute de specialiști pentru a atinge acea imunitate. Înainte de a ajunge la această cifră, avem rezultate. Depinde de noi să ne menținem acolo. Obiectivul meu nu este de a vaccina cât mai multe persoane, obiectivul meu este de a depăși pandemia. Iar pandemia o depășim prin vaccinare. Azi avem rezultate bune pentru că am avut o campanie de vaccinare de succes”, spunea Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT