News

Virgil Musta, despre valul 6 al infectărilor COVID: ”E posibil să ajungem la un număr foarte mare de cazuri”! Ce spune de vaccinare

Medicul Virgil Musta a vorbit despre noul val al îmbolnăvirilor de COVID și prevede o perioadă dificilă, cu număr mare de cazuri, pe fondul unei vaccinări scăzute.
27.07.2022 | 17:35
Virgil Musta despre valul 6 al infectarilor COVID E posibil sa ajungem la un numar foarte mare de cazuri Ce spune de vaccinare
Medicul Virgil Musta a vorbit despre noul val de imbolnăviri COVID din România / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Virgil Musta vorbește despre noul val de infectări COVID din România și despre măsurile care pot fi luate ca să nu crească numărul bolnavilor. În exclusivitate pentru FANATIK, medicul care a făcut minuni timp de doi ani, la Timișoara, în lupta împotriva bolii care a ucis zeci de mii de români, a explicat ce ar trebui să facă oamenii ca să se protejeze acum și a vorbit despre vaccinarea împotriva noii variante ale bolii.

Virgil Musta, despre noul val COVID:  ”Această variantă este mult mai contagioasă”

Medicul Virgil Musta a explicat, pentru FANATIK, că noul val al infectărilor COVID de la noi din țară este generat și de faptul că varianta dominantă este mult mai contagioasă decât precedentele. Dar, dacă asta e o veste rea, din experiența de până acum, Virgil Musta aduce și o veste bună, totuși! varianta care circulă acum este mai puțin ”mortală” decât precedentele. Cel puțin în cazul oamenilor sănătoși care se îmbolnăvesc.

ADVERTISEMENT

”Din fericire, patogenitatea acestei variante a virusului și a subvariantelor sale este mai mică decât la primele. Dar această variantă este însă mult mai contagioasă față de varianta Delta, de exemplu. Iar contagiozitatea variantei dominante de acum este, poate, mai mare și decât cea a Omicron”, ne-a spus Virgil Musta.

Faptul că este atât de contagioasă, iar lumea se protejează mult mai puțin decât a făcut-o în ultimii doi ani îl face pe Virgil Musta să creadă că vor fi însă probleme serioase la nivelul numărului celor care vor trece prin boală.

ADVERTISEMENT

”Da, mă aștept să fie vârfuri în acest val similare cu cele din precedentul val, din perioada iernii Nu sunt epidemiolog, dar cred, deși sper să nu, că e posibil să ajungem la un număr foarte mare de cazuri, ca în vârful valului trecut.

Sper însă ca felul în care reintrăm, ca spitale, în situația de epidemie COVID să fie unul cât mai eficient și să fie o presiune cât mai mică pe sistemul sanitar. În orice caz, cred că va trebui să ne obișnuim ca numărul de infectări să crească, periodic, cel puțin în următoarea perioadă”, mai spune medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta: ”Prevenția împotriva COVID e esențială! Masca trebuie purtată”

Medicul Virgil Musta este convins că singura soluție prin care se poate evita ca valul de infectări să depășească capacitatea sistemului sanitar românesc este prevenția. Adică igienta strictă și purtatul măștii în zonele aglomerate.

”Acum, probabil, există și multe forme asimptomatice, dar asta nu înseamnă să nu ne ferim de posibilitatea de a ne îmbolnăvi mizând că va fi formă ușoară. De aceea, recomandarea mea fermă este să încercăm să evităm zonele foarte aglomerate, chiar dacă este perioadă de concedii și ieșim mai des la restaurant, la club, mergem pe plajă, la munte, sau oriunde altundeva.

ADVERTISEMENT

Da, clar, părerea mea este să purtăm mască în zonele aglomerate, mai ales în mijloacele de transport în comun. Nu avem de unde să știm cine este lângă noi, dacă este sau nu bolnav, dacă ne transmite virusul sau nu, așa că trebuie să încercăm să prevenim. Prevenția împotriva COVID e esențială! Masca trebuie purtată, în aglomerație măcar”, a mai spus Virgil Musta, pentru FANATIK.

Pe lângă mască și evitatul zonelor aglomerate, este importantă și igiena, mai precizează medicul timișorean. ”Evident, este esențială și o igienă cât mai atentă a tegumentelor, mai ales a mâinilor, să încercăm să reducem cât mai mult riscul de a ne infecta”, precizează Musta.

Există și vești bune! Musta: ”Formele severe sunt mai puține”

Virgil Musta a precizat, pentru FANATIK, că există totuși și vești bune cu privire la noua variantă a virusului. Mai exact, formele severe par a fi mai puține decât în precedentele valuri. E adevărat, a mai precizat el, cel puțin acum, înainte de ”creasta” valului de infectări.

”Simptomele diferă la această variantă. Dacă până acum aveam simptome gripale, cu febră, dureri musculare și de cap, dispariția gustului, mirosului, oboseală, etc. acum apare mai ales durerea în gât și durerea de cap, foarte rar s-a constatat pierderea mirosului sau a gustului. La copii se face febră mare.

Din fericire, cu excepția persoanelor expuse mai tare la boală – diabetici, cardiaci, cei cu neoplazii, cei care suferă de obezitate – formele severe sunt mai puține”, precizează Virgil Musta. Dar, mai spune medicul, asta nu înseamnă ca oamenii să fie neglijenți. ”Virusul acționează și afectează diferit în cazul fiecărui organism”, spune el.

Ce spune Virgil Musta despre vaccinare

După ce, de curând, au fost închise centrele de vaccinare, acum situația îmbolnăvirilor a crescut constant, iar în ultimele câteva zile s-a depășit numărul de 25.000 de infectări. În acest context, au existat voci care au contestat decizia luată de Ministerul Sănătății, dar medicul timișorean o susține.

”Închiderea centrelor de vaccinare a fost naturală, normală, nu mai erau eficiente, lumea nu mergea să se mai vaccineze, iar cheltuielile erau destul de ridicate. Dar, oricum, cine vrea să se vaccineze o poate face la medicii de familie”, spune Virgil Musta.

În altă ordine de idei, este convins medicul specialist, singura variantă cu adevărat eficientă împotriva COVID este vaccinarea la scară largă. ”Vaccinarea este, evident, o soluție, mai ales că populația României nu s-a vaccinat într-o rată atât de mare pe cât ne-am fi putut dori. De aceea este și posibil să crească numărul de cazuri chiar dacă eu sper să nu mai fie atât de multe ca în trecut.

Părerea mea este că cei vaccinați cu schema completă și care nu sunt într-una dintre categoriile de risc ar putea să aștepte să apară vaccinul care e legat de Omicron și să o facă atunci. Probabil că în acel moment se vor deschide și mai multe centre de vaccinare”, spune medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori