News

Virgil Păunescu: “Nu suntem escroci, ne riscăm viețile!” Horia Ivanovici, dialog fără mănuşi, la “Fan ROMÂNIA”, cu “părintele” vaccinului anti-coronavirus: “Garantez că vaccinul apare până în noiembrie!” VIDEO

01.04.2020 | 21:43
Virgil Paunescu Nu suntem escroci ne riscam vietile Horia Ivanovici dialog fara manusi la Fan ROMANIA cu parintele vaccinului anticoronavirus Garantez ca vaccinul apare pana in noiembrie VIDEO
ADVERTISEMENT

Profesorul Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen din Timișoara, a dezvăluit, în direct la „Fan ROMÂNIA”, emisiunea realizată de Horia Ivanovici, că au fost realizați primii pași pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului tip de coronavirus. Virgil Păunescu preconizează că vaccinul 100% românesc ar putea fi folosit în luna noiembrie, dar principala amenințare în acest moment, semnalată și de OMS, este legată de mutația prin care poate trece coronavirusul în perioada următoare.

Virgil Păunescu, dezvăluiri despre vaccinul realizat la Timișoara

În plină pandemie de coronavirus, soluție așteptată de toată lumea, de o întreagă Planetă, este realizarea unui vaccin împotriva COVID-19, iar acesta poate apărea chiar în România, la Timișoara.

ADVERTISEMENT

Profesorul Virgil Păunescu, directorul al Institutului Oncogen din Timișoara, a dezvăluit, la „Fan ROMÂNIA”, că primii pași pentru realizarea vaccinului au fost realizați, iar data preconizată pentru terminarea procesului ar fi luna noiembrie.

ADVERTISEMENT

Noi ne-am asumat responsabilitatea și curajul de a ne apuca de acest lucru extrem de complicat, în care s-au implicat laboratoare din țări extrem de puternice, foarte avansate, care beneficiază de finanțări substanțiale.

Din estimările mele, sunt chiar 100 sau mai multe laboratoare în toată lumea care se luptă pentru un vaccin pentru coronavirus. 

ADVERTISEMENT

Lucrăm pe mai multe piste și sper ca una dintre ele să fie gata în această toamnă, cred că în luna octombrie am putea avea un vaccin. Noi suntem în faza în care testăm componentele acestui vaccin, sunt mai multe componente, mai multe proteine din capsula virusului.

Le-am pus în contact cu celulele imune umane și, din păcate, reacționează după două sau trei săptămâni și mai avem nevoie de cel puțin o săptămână pentru a vedea primele rezultate. Este corectă calea pe care mergem, dar trebuie să facem puțin mai la stânga sau dreapta, să vedem care componentă este mai bună sau mai puțin bună.

ADVERTISEMENT

Octombrie-noiembrie poate fi începutul vaccinării. În dezvoltarea unui vaccin există două faze importante. Faza de dezvoltare a microproducției și după o fază de obținere de milioane de exemple, faza de producție. Noi nu suntem un institut de producție, suntem unul de cercetare, de dezvoltare, dar nu ai ce să produci dacă nu ai prototipul”, a declarat Virgil Păunescu la „Fan ROMÂNIA”.

„Sute de mii de vaccinuri se pot produce într-o lună”

Virgil Păunescu recunoaște că prototipul vaccinului este pasul cel mai dificil de realizat, dar, odată depășită această fază, producția soluției împotriva coronavirusului se poate fabrica în sute de mii de doze într-o perioadă relativ scurtă.

Prototipul este complicat de făcut, toate institutele din lumea asta sunt în faza de prototip. Noi căutam o soluție de producție în România, dar probabil că primele vaccinuri vor apărea în China sau Statele Unite.

Dacă avem eșantionul, sute de mii de vaccinuri se pot produce într-o lună sau două. Noi am stabilit, după o lună de muncă intensă, după mult efort și multe consultări, secvența a 21 de proteine și modalitatea în care sistemul imun ar putea dezvolta rezistență.

Noi suntem făcuți escroci și lăudăroși de niște oameni care nu au înțeles nimic. Noi avem deja dovada unui efort extraordinar făcut. Eu vă garantez că lucrăm la un vaccin românesc cu mari șanse de reușită.

Tehnologia de vaccinare din cancer este pusă la punct de americani și o folosim și noi, dar nu cred că suntem singurii deștepți din lumea asta care au sesizat că se poate folosi tehnologia din cancer în lupta cu acest virus, dar suntem singurul institut din țară care și-a asumat acest risc, și ne mai luăm și înjurături”, susține Virgil Păunescu.

Conflictul cu China

Directorul Institutului Oncogen din Timișoara a surprins, recent, când a afirmat că un grup de cercetări din China „au furat” proiectul dezvoltat în orașul de pe Bega pentru vaccinul împotriva coronavirusului.

La „Fan ROMÂNIA”, Virgil Păunescu a explicat detaliat întâmplarea cu proiectul de dezvoltare al vaccinului, care a ajuns și în China.

Noi am publicat într-o revistă profesională, cu puternic factor de impact. Am vrut să punem la dispoziția tutor celor care pot face mai mult decât putem face noi și la o săptămână distanță, după ce am pus tehnologia pe site-ul nostru, la vedere, ne-a contactat Ambasada Chinei și ne-au spus câteva lucruri extrem de importante.

În primul rând, oamenii ne roagă să fim de acord ca cercetătorii chinezi să utilizeze datele noastre pentru dezvoltarea unui vaccin și le-am dat acordul, datele pot fi folosite la liber, nu sunt protejate de niciun fel de drepturi.

Ambasada Chinei ne-a oferit ajutor financiar, aparatură pentru a ne mișca mai repede, iar eu le-am răspuns că aș prefera un contact cu un centru de cercetare din China, pentru a vedea ce au ei, pentru a nu cumpăra aparatură pe care am putea să o avem la dispoziție, dar apoi, după ce a explodat pandemia, Guvernul lor ne-a transmis că reluăm discuția după faza respectivă.

Nu îi mai interesa cercetarea, doar să salveze cât mai mulți oameni, iar acum o săptămână m-au contactat din nou.

Unul dintre partenerii germani ne-a atras atenția că un colectiv din China a publicat într-o revistă de specialitate un articol similar cu al nostru și au pus protecție de proprietate intelectuală, de asta am spus eu că ne-au furat, dar acum să nu dăm în statul chinez sau în Ambasada Chinei, problema a fost doar cu un grup de cercetări de la o universitate chineză”, a transmis Virgil Păunescu.

ADVERTISEMENT
Tags: