News

Virgil Popescu, mesaj după ce UE a impus un embargou asupra motorinei rusești. Cum vor fi afectați românii

Uniunea Europeană a decis să impună un nou embargou asupra motorinei rusești și să plafoneze prețul produselor din această țară.
05.02.2023 | 17:56
Virgil Popescu mesaj dupa ce UE a impus un embargou asupra motorinei rusesti Cum vor fi afectati romanii
Virgil Popescu, mesaj pentru populație. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În consecință, oamenii se întreabă cum vor fi afectați în mod direct de aceste măsuri, mai ales dacă vor fi nevoiți să asiste la noi scumpiri la pompă a benzinei sau motorinei.

Cum vor fi afectați românii de plafonarea țițeiului rusesc

Așadar, ministrul energiei Virgil Popescu a simțit nevoia să liniștească populația și să explice mai bine situația. Popescu a transmis că nu există, așadar, motive reale de îngrijorare în rândul populației pentru situația creată.

ADVERTISEMENT

”Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul.

Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare.

ADVERTISEMENT

Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a transmis Virgil Popescu pe Facebook.

Mai mult, Popescu crede că România nu va avea nicio problemă în a gestiona stocurile de gaze naturale în această iarnă, cu toate că termometrele înregistrează în acest moment și temperaturi de -20 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

”Avem gaze în depozite şi vom depăşi fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut.

În plus, faţă de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adiţional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie. Sezonul rece este pe final şi ne aşteptăm să ieşim din iarnă având încă gaze în depozite.

ADVERTISEMENT

Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziţie 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiţi şi pentru iarna următoare, aşa cum am fost bine pregătiţi şi pentru aceasta”, a completat Popescu.

ADVERTISEMENT