News

Virgil Popescu: Nimeni nu va plăti mai mult de 31 de bani pe metrul cub de gaz până la 31 martie anul viitor, indiferent cât consumă

Virgil Popescu, ministrul energiei, a anunțat că, potrivit actualelor reglementări, nimeni nu va plăti mai mult de 31 de bani pe metrul cub de gaz până la 31 martie anul viitor, indiferent cât consumă.
11.05.2022 | 23:07
Virgil Popescu Nimeni nu va plati mai mult de 31 de bani pe metrul cub de gaz pana la 31 martie anul viitor indiferent cat consuma
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, veste importantă despre preţul gazelor
ADVERTISEMENT

Ministrul a explicat că majorarea prețurilor la gazele naturale a fost o manevră a Kremlinului, pusă în aplicare prin Gazprom, în pregătirea războiului contra Ucrainei.

„Piața a fost manipulată de Gazprom”

Scumpirea a început și este accelerată de prin luna septembrie a anului trecut, prețul gazului rusesc a început să meargă în sus, eu am spus că acest lucru nu este întâmplător, rușii au redirecționat mult gaz către Asia, ca o primă fază a războiului”, a spus Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

Întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc chiar mai devreme de anul 2026”, a spus ministrul întrebat dacă prețul va scădea în viitor. „Gazul românesc se va ieftini când vom avea mai mult decât putem consuma, sunt reguli simple ale pieței”, a adăugat el.

Piața a fost manipulată de Gazprom, nu există gaz suficient pe piață, iar piața reacționează la orice se întâmplă. Cât timp vom depinde de gazul rusesc, nu cred că prețurile vor reveni la nivelul din aprilie 2021”, a adăugat ministrul energiei.

ADVERTISEMENT

„Nimeni nu va plăti peste 31 de bani/mc până la 31 martie 2023”

Virgil Popescu a vorbit și despre impactul acestei crize a energiei asupra populației: „consumatorii trebuie să știe că există o ordonanță, din aprilie anul acesta, până în martie anul viitor, iar prețul gazelor e plafonat, va fi de circa 0,25 lei, cel mai mare preț este de 31 de bani”.

Sistemul funcționează, au fost niște sincope, trebuie să recunoaștem, însă până la 31 martie anul viitor nu poți plăti mai mult de 31 de bani, indiferent de cât consumi”, a mai spus ministrul, explicând că, potrivit vechilor reglementări, de plafonarea prețului beneficiau doar cei care se încadrau la un anumit nivel de consum.

ADVERTISEMENT

Nu mă aștept la minuni în această iarnă în privința scăderii prețurilor. Dar gaze o să avem”, a promis Virgil Popescu.

El a explicat și de ce România nu riscă, deocamdată, să rămână fără gazele din Rusia. „Nu avem problema plății în ruble, pentru că nu avem contract direct cu Gazprom, noi avem cu companii intermediare, din Uniunea Europeană, și plătim către ele în băncile românești”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Nu ne afectează nici oprirea tranzitului de gaze din Ucraina. De la 1 aprilie tranzitul prin Ucraina nu a mai existat, s-a redirecționat totul prin sud”, a încheiat Virgil Popescu, prezent la Digi24.

ADVERTISEMENT