100 ani de Romania

Virginia Ruzici, dublă campioană la Roland Garros! Prima jucătoare de tenis din România care a câştigat un turneu de Mare Şlem

30.11.2018 | 15:00
Virginia Ruzici dubla campioana la Roland Garros Prima jucatoare de tenis din Romania care a castigat un turneu de Mare Slem
Virginia Ruzici, dublă campioană la Roland Garros

Virginia Ruzici a fost dublă campioană la ediţia din 1978 a turneului Roland Garros. După Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, românii se bucurau de performanţele de excepţie obţinute de jucătoarea de tenis care a triumfat atât la simplu, cât şi dublu pe zgura pariziană.

Născută pe 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii, Virginia Ruzici a început să practice tenisul în oraşul natal, ca mai apoi să se transfere la CS Dinamo Bucureşti, unde a fost antrenată de Aurel Segărceanu. În 1972, la 17 ani, sportiva câştiga titlul naţional la dublu alături de Mariana Simionescu, dar şi titlul la dublu mixt.

Virginia Ruzici, dublă campioană la Roland Garros în 1978

În 1975, Virginia Ruzici, viitoarea dublă campioană la Roland Garros, făcea pasul spre profesionişti şi câştiga turneul South Orange (SUA) în faţa Marianei Simionescu, scor 6-1, 6-1. Un an mai târziu, jucătoarea de tenis din România ajungea până în semifinalele turneului parizian, fiind învinsă de Sue Barker (SUA), scor 3-6, 6-1, 2-6. După ce a absentat la ediţia din 1977, Virginia Ruzici s-a întors cu forţe proaspete în 1978.

Parcursul Virginiei Ruzici a fost uşor până în sferturile de finală. Românca le-a învins pe parcurs, în minim de seturi, pe Marjorie Blackwood (Canada), Elisabeth Ekblom (Suedia) şi Frederique Thibault (Franţa). În sferturi, Ruzici a avut un meci infernal cu Fiorella Bonicelli (Uruguay), însă a obţinut victoria, scor 7-6, 4-6, 8-6. După acest moment greu, sportiva a învins-o fără emoţii, în semifinale, pe Brigitte Simon (Franţa), scor 6-3, 6-0.

Virginia Ruzici, victorie dublă la Roland Garros în doar câteva ore

În finală, Mima Jausovec (Iugoslavia) nu a avut nicio şansă în faţa Virginiei Ruzici. Loviturile de dreapta ale româncei au îngenuncheat-o rapid pe adversară, iar primul set a fost câştigat rapid, scor 6-2. În setul al doilea, iugoslava reuşeşte break-ul în debut şi la un moment dat conducea cu 2-1. A fost momentul în care Ruzici a forţat şi a câştigat cinci game-uri la rând, care i-au adus primul trofeu de Mare Şlem din carieră.

După câteva ore, Virginia Ruzici şi Mima Jausovec au făcut pereche la dublu. Cele două au câştigat trofeul după un meci spectaculos jucat împotriva perechii Lesley Turner Bowrey (Australia)/Gail Chanfreau (Franţa), scor 5-7, 6-4, 8-6. Virginia Ruzici ar fi putut să câştige şi proba de dublu-mixt, unde a jucat, alături de Patrice Dominguez (Franţa), finala. După un prim set pierdut în faţa perechii Renata Tomanova (Cehoslovacia)/Pavel Slozil (Cehoslovacia), scor 6-7, Virginia Ruzici şi Patrice Dominguez s-au retras.

Virginia Ruzici, dublă campioană la Roland Garros în 1978
Virginia Ruzici, dublă campioană la Roland Garros în 1978