Un virus periculos pentru animale a fost depistat în județul Timiș, fiind al doilea focar descoperit în această zonă, în mai puțin de o lună. Autoritățile au anunțat că vor fi ucise sute de oi.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a confirmat un nou focar de Pesta micilor rumegătoare într-o fermă. Cazul a fost raportat în Clopodia, comuna Jamu Mare.
Au fost examinate mai multe probe preluate de la animale, reieșind că sunt infectate cu acest virus periculos, conform Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA). În acest context, luni, 26 august, a avut loc o ședință cu membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș, conform reprezentanților Prefecturii Timiș.
Mai multe măsuri au fost luate pentru a preveni răspândirea pestei, așa cum se procedează în astfel de situații. Au fost stabilite zona de protecție (0-3 km) și de supraveghere (0-25 km) din jurul focarului.
Totodată, Centrul Local de Combatere al Bolilor Timiș a aprobat uciderea a circa 600 de oi din ferma respectivă. Măsura va fi aplicată sub controlul autorităților. Amintim că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii.
La finalul lunii iulie, un alt focar a fost descoperit tot în localitatea Jamu Mare, din județul Timiș, fiind omorâte aproximativ 13.000 de oi. Focare de pesta micilor rumegătoare au fost depistate și în alte județe.
Potrivit unui raport al ANSVSA, până la data de 19 august 2024 au fost confirmate 60 de focare. Opt dintre acestea au fost raportate în exploatații comerciale, 14 în exploatații comerciale de tip A și 37 de exploatații non profesionale și o stână.
„În judeţul Tulcea sunt 49 focare în 10 localităţi din care: 7 exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A şi 28 de exploataţii non profesionale cu un total de 212.973 animale.
În judeţul Constanţa sunt 9 focare în 6 localităţi în exploataţii non profesionale cu un total de 6.865 de animale; în judeţul Timiş un singur focar într-o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale; în judeţul Ialomiţa un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale”, informa ANSVSA.