Pesta micilor rumegătoare face ravagii în tot mai multe ferme din județul Timiș. Autoritățile sunt în alertă și au luat diverse măsuri de protecție pentru a evita răspândirea bolii.
La numai o lună după ce virusul a ucis peste 13.000 de oi, în satul Clopodia, comuna Jamu Mare, a izbucnit un nou focar de pesta micilor rumegătoare.
Reprezentanții Protecţiei Sanitare Timiş au anunțat că vor fi omorâte aproximativ 600 de animale, care ulterior vor fi îngropate în condiții de sigurnață, conform deciziei Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiş.
Totodată, autoritățile au transmis că pentru evitarea răspândirii acestui virus ucigaș, s-au stabilit două zone de protecție și supraveghere.
Zona de protecție a fost stabilită pe o rază de 3 kilometri în jurul focarului, iar cea de supraveghere pe o rază de 25 de kilometru în jurul focarului.
Până în prezent, pesta micilor rumegătoare a afectat 20 de localități din județul Timiș și alte aproximativ 30 de localități din Caraş Severin.
Potrivit reprezentanților prefecturii Timiş, pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, însă este extrem de periculoasă pentru ovine și caprine, cu o rată a mortalității care poate ajunge la 70% în rândul animalelor infectate și are un impact economic major.
Pentru a evita răspândirea acestei boli, ANSVSA solicită fermierilor care dețin ovine și caprine, precum și cetățenilor, să respecte măsurile de biosecuritate, să raporteze imediat orice suspiciune de boală la animale și să respecte toate regulile impuse de autorități.
„În acest context, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală”, au transmis reprezentanții ANSVSA printr-un comunicat.
Autoritățile spun că orice suspiciune de infecție a animalelor trebuie raportată fără întârziere către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) locale.