News

Virusul care sparge conturile de Facebook ale românilor și fură datele. Cum să te aperi de Scranos

17.04.2019 | 10:53
Virusul care sparge conturile de Facebook ale romanilor si fura datele Cum sa te aperi de Scranos
Virusul care sparge conturile de Facebook ale românilor și fură datele
ADVERTISEMENT

Amenințarea cibernetică a momentului, în România! Țara noastră este ținta preferată a lui Scranos, un virus informatic foarte agresiv, ce îi pune la mare încercare pe dezvoltatorii de soluții de protecție. Acesta poate sparge contul de Facebook și poate trimite, de pe contul compromis, mesaje cu link-uri infectate.

Virusul care sparge conturile de Facebook ale românilor și fură datele

Virusul este aproape invizibil pentru un utilizator normal, iar specialiștii bănuiesc că cei care l-au eliberat îl folosesc pentru furtul de date. De menționat este că experții au descoperit după o lungă perioadă de monitorizare. Despre situația în care ne aflăm a vorbit și Bogdan Botezatu, director de cercetare BirDefender.

ADVERTISEMENT

„Pacientul zero a pornit din China. Cel mai probabil ca un test restrâns în care hackerii şi-au validat tehnologia. Primele atacuri le-am descoperit în decembrie 2018. Prezintă o componentă deosebită care apare în mai puţin de 1% din totalul ameninţărilor informatice detectate. Această componentă are acces exclusiv asupra sistemului de operare şi va încerca să închidă soluţia de antivirus”, a spus Bogdan Botezatu.

Virusul care sparge conturile de Facebook ale românilor și fură datele. Cum să te aperi de Scranos
Amenințarea cibernetică a momentului, în România!

Hackerii au aruncat momeala!

Unul dintre scopurile amenințării este de a accesa conturile de socializare precum Facebook. „Unul din scopurile principale ale acestei ameninţări este de a accesa conturile de socializare cum ar fi Facebook. Începe să contacteze prietenii victimei şi, eventual, le şi trimite mesaje personale acestora cu linkuri cu site-uri infectate. Mai mult, are capacitatea de a colecta date de credit din diverse platforme sociale”, a spus Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care românii sunt principala țintă a grupării este că aceștia descarcă des aplicații de pe site-uri obscene. „Momeala pe care o aruncă hackerii potenţialelor victime este o aplicaţie legitimă pe care o stochează pe servere de torente A fost descoperită impersonând soluţii de antivirus, cititoare de cărţi, playere video, playere muzicale”, a adăugat Bogdan Botezatu.

Tags: