Life

Virusul răspândit de pisici care poate duce la cazuri severe. Care sunt simptomele

Boala împrăștiată de pisici ce poate duce la scenarii cât se poate de grave. Studiile arată care sunt primele semne, de fapt.
28.03.2025 | 22:25
Virusul raspandit de pisici care poate duce la cazuri severe Care sunt simptomele
Virusul periculos pe care pisica îl poate transmite omului. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit care este virusul răspândit de pisic, ce poate duce la cazuri severe. Specialiștii au făcut mai multe studii și au aflat care sunt simptomele, dar și care sunt principalii factori de răspândire.

Ce virus grav poate lua omul de la pisici

Pisicile sunt animale de companie blânde și drăgălașe, însă uneori pot fi periculoase pentru sănătate. Acestea pot fi purtătoare a unei boli care poate duce la scenarii cât se poate de grave. Experții vorbesc despre o epidemie.

ADVERTISEMENT

Felinele infectate cu virusul Sporothrix brasiliensis reprezintă principalul factor de răspândire la om. Infecția se poate transmite prin zgârieturi, mușcături sau contact cu fluidele corporale ale acestora. Boala se numește sporotricoză și este o afecțiune cronică.

Aceasta este cauzată de fungi din genul Sporothrix, afectând pielea și sistemul limfatic. În cazurile cele mai severe se poate ajunge la infectarea organelor interne. Din păcate, poluanții urbani accelerează evoluția acestui virus.

ADVERTISEMENT

Printre poluanții urbani obișnuiți se numără benzenul, toluenul și hidrocarburile aromatice policiclice, scrie dcmedical.ro. În altă ordine de idei, experții spun că simptomele sporotricozei încep adesea la câteva săptămâni de la expunere.

Ce semne prezintă virusul transmis de pisici

Unul dintre primele semnele care apar în cazul unei persoane care a contactat virusul de la pisici este la nivelul pielii. Pacienții care au sporotricoză încep să observe mici umflături care pot fi de mai multe culori, roșu, roz sau purpuriu.

ADVERTISEMENT

Umflăturile apar, de obicei, la locul expunerii. Oamenii de știință susțin că cele mai întâlnite zone sunt pe braț sau de mână. Aceste umflături pot fi dureroase la atingere sau nu, în funcție de fiecare persoană în parte.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce infecția progresează, umflătura se poate transforma într-un ulcer. Doctorii mai spun că este posibil ca oamenii să prezinte o erupție cutanată severă în jurul zonei afectate, dar și noi umflături care ies la suprafață.

Uneori, erupția cutanată poate afecta ochii și poate duce la conjunctivită. Pentru a diagnostica corect virusul transmis de pisici se recomandă o vizită în cabinetul medicului. Acesta va solicita o serie de analize și va lua o mostră de piele, numită biopsie, pentru a o trimite la laborator.