News

“Virusul se comportă sălbatic!” Dezvăluirile medicului infecţionist Carmen Dorobăţ despre coronavirus, bazate pe propriile experienţe

Doctorul de boli infecțioase Carmen Dorobăţ a dezvăluit pentru FANATIK concluziile personale pe care şi le-a format din experienţele proprii cu privire la originea şi evoluţia coronavirusului
28.07.2021 | 15:02
Virusul se comporta salbatic Dezvaluirile medicului infectionist Carmen Dorobat despre coronavirus bazate pe propriile experiente
Carmen Dorobat a dezvaluit pentru FANATIK concluziile sale despre coronavirus. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dincolo de extinderea pandemiei, asistăm la un adevărat război al Coronavirusului, marile puteri acuzând-se reciproc, cu privire la proveniența primului focar de infecție. Carmen Dorobăț, medic primar–boli infecțioase, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK: „Pornind strict de la experiențele personale petrecute de-a lungul timpului, pot afirma că SARS-COV-2 se comportă exact ca un virus sălbatic, adică nu ca unul crescut în laborator!”

Potrivit unor oficiali ai administrației Biden, citați de CNN, teoria potrivit căreia Coronavirusul a scăpat din laboratorul din Wuhan este la fel de credibilă ca aceea a răspândirii de la un liliac la om, în mod natural. În schimb, chinezii resping categoric ideea „scurgerii” din laboratorul din Wuhan și avansează ideea propagării virusului pe alte căi.

ADVERTISEMENT

Potrivit, CNN, la ora actuală, două agenții de informații (OMS și Agenția Europeană pentru Medicamente) par să încline către teoria originii naturale, în timp ce o altă agenție tinde spre proveniența virusului dintr-un laborator. De curând, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a recunoscut că a existat o presiune pentru a exclude o potențială legătură între pandemia de Coronavirus și o scurgere de laborator.

Carmen Dorobăț, medic primar–boli infecțioase: „Speculații de natură politică, socio-economică și geografică!”

„Sunt speculații de natură politică, socio – economică și geografică, vis a vis de diversele sfere de influență la nivelul planetei, care s-au născut cu ocazia acestei pandemii”, a argumentat medicul Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe a respins dur acuzațiile referitoare la proveniența virusului: „De ceva timp, mai multe țări conduse de SUA stigmatizează epidemia, punând o etichetă geografică asupra virusului și politizează studiul originii sale”.

Dincolo de faptul că au respins categoric ideea conform căreia SARS-COV-2 ar proveni din laboratorul din Wuhan, chinezii au avansat teoria, se pare deloc halucinantă, conform căreia cauza răspândirii virusului se găsește în lanțul de producție a alimentelor congelate.

ADVERTISEMENT

Alimentele congelate, un posibil focar infecțios neinfirmat

Referitor la această speță, medicul Carmen Dorobăț a precizat: „Au existat astfel de supoziții, apărute în anumite articole din presă, în care se vorbea despre transmiterea virusului nu neapărat pe calea aerului, ci și prin alimentele congelate. Mai exact, s-a spus că virusul ar avea forța să trăiască inclusiv la temperaturi de congelare și că ar fi fost transmis trans-continental, prin mărfuri transformate la astfel de temperaturi”.

„La început, această supoziție nu a fost infirmată, dar ulterior nu a fost nici confirmată de ceea ce înseamnă caracteristicile unui lanț epidemiologic, urmărit de aproape. Dar, din acest punct de vedere, mă voi întoarce în zona europeană, unde, în cazul transmiterii virusului între țări, singura cale dovedită a fost cea a aerului”, a subliniat Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Trebuie adăugat faptul că, încă din luna octombrie a anului trecut, Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a anunțat că au fost găsite urme de Covid-19 viabil, pe exteriorul ambalajului de cod înghețat, în orașul Qingdao. Potrivit „Tne Guardian”, a fost pentru prima oară când coronavirusul „activ” a fost detectat pe mărfuri refrigerate.

Epidemiologul Anthony Fauci a revenit asupra teoriei „scăpării” din laborator

Dincolo de toate aceste dezvăluiri, am fost curioși să aflăm care sunt pozițiile, pe plan international, referitoare la proveniența SARS-COV-2. Medicul Carmen Dorobăț a explicat: „Mă voi referi la datele pe care le-am preluat din studiile prezentate la nivel mondial. Acest aspect reprezintă doar o parte a problemei, deoarece există, inclusiv în SUA, și o altă fațetă. Să ne amintim că, la începutul pandemiei, imunologul american Anthony Stephen Fauci s-a exprimat împotriva teoriei potrivit căreia virusul a apărut într-un laborator. Ulterior, a revenit și a afirmat că, indiscutabil, virusul a fost „scăpat” din laborator”.

În privința acestei probleme complicate, Carmen Dorobăț este de părere că, „ toți medicii spun că este vorba despre un nou reprezentant al familiei de Corona Bifide, care sunt virusuri ARN. Aceste virusuri au o capacitate deosebită de a-și modifica structura și, ca urmare, nu le este greu să dea naștere unei noi tulpini”.

Potrivit medicului specialist în boli infecțioase, din punct de vedere medical și logic, apariția unui nou Coronavirus nu este deloc de neglijat în lumea agenților infecțioși.

Referitor la posibilitatea ca virusul să fi „evadat” din laboratorul de la Wuhan, Carmen Dorobăț este de părere că acest lucru nu poate fi demonstrat decât în urma unei verificări tehnice, amănunțite.

„Dacă ar fi să ne aplecăm asupra speculațiilor, atât celor științifice cât și celor apărute pe rețelele de socializare, ar trebui să vedem în ce măsură dacă la laboratorul de la Wuhan – se pare, unul dotat la nivelul maximei perfecțiuni prezente la ora actuală la nivel mondial, în privința politicii de prevenție a agenților infecțioși –  acest lucru ar fi fost posibil, din punct de vedere tehnic”, ne-a declarat interlocutoarea noastră.

O paralelă între… câinele maidanez și cățelul crescut în budoar

Potrivit medicului specialist, acest lucru nu se poate afla din analize de laborator și nici „din părerile subiective ale celor care stau de partea estică sau vestică a globului pămânesc”.

„În ce mă privește, fiind un medic infecționist care lucrează lângă patul bolnavului, mă interesează agresivitatea acestui virus, din punctul de vedere al contagiozității. Pornind strict de la experiențele personale petrecute de-a lungul timpului, pot repeta că SARS-COV-2 se comportă exact ca un virus sălbatic, adică nu ca unul crescut în laborator. Spre exemplu, aici putem face paralela între un câine maidanez și unul crescut într-un budoar”, a explicat, plastic, Carmen Dorobăț.

Medicul specialist a continuat, pe aceeași temă: „Discutăm despre un virus care știe foarte bine să se apere. Are o capacitate deosebită de a-și modifica structura și probabil că o va face până când va forța omenirea să folosească alt vaccin. Pare a fi un virus care s-a călit în lupta cu alți agenți infecțioși, dar, în egală măsură, și cu alți agenți anti-virali”.

Producerea unui virus letal, o muncă academică de Sisif

Totuși, se pare că încă nu trebuie exclusă posibilitatea totală a unui virus produs în laborator. „Într-o asemenea situație, ar fi fost vorba despre o muncă academică de Sisif, cu știință de clasă de înaltă anvergură, care să urmărească și să formeze în timp acest virus, pentru o perioadă de câțiva ani”, a spus Carmen Dorobăț.

Practic, medicul specialist nu s-a pronunțat clar în favoarea niciuneia dintre originile ipotetice ale virusului, dar și-a expus îngrijorarea față de faptul că, „probabil, comunicarea noastră în zona medicală nu este cea mai nimerită, deoarece, în media de socializare este proliferată tot mai mult ducerea virusului în derizoriu și nu atât originea sa”.

Carmen Dorobăț este de părere că neglijarea prezenței Covid-19 este o greșeală foarte mare, în acest moment în care întreaga lume se confruntă cu așa numitul „Val 4”. „Acesta ar putea fi ori mai mic, ori va fi capabil să ne dezechilibreze, în unele zone, dar nu putem nega realitatea. Nu putem omite faptul că, de un an și jumătate, lumea științifică este preocupată de acest virus pe care încă nu-l cunoaștem!”, a adăugat medicul infecționist.

Analogii cu momentul începutului maladiei HIV

Teoriile conspirației au existat mereu, atunci când omenirea a fost pusă față în față cu o asemenea epidemie. Și atunci, ca și acum, speculațiile inițiale au fost multiple.

„La începutul pandemiei, toată lumea era convinsă că este vorba despre un virus sălbatic, născut dintr-o combinație dintre un Coronavirus transmis de la liliac la pangolin, ca gazdă intermediară, și ulterior la om. Apoi, această idee a fost eliminată și s-a propagat teza posibilei „scăpări” din laborator. Un asemenea tip de teorii a apărut, la nivel mondial, inclusiv odată cu apariția virusului HIV. Aceste opinii sunt estompate în timp de importanța patologică a tulpinii respective. Restul părerilor, menite să aducă în prim plan diverse poziții politice, economice, administrative, vor rămâne foarte departe, în timp…” susține Carmen Dorobăț.

Potrivit medicului specialist, cea mai bună dovadă a faptului că nu conoaștem suficient acest virus este faptul că nu avem, deja, un agent antiviral concret și condus, prin studii clinice, către un tratament sigur și specific anti-SARS-COV-2.

„Ca urmare, sper că lumea va încerca să înțeleagă și să aibă răbdare, inclusiv cu noi, medicii, care ne punem întrebări, în fiecare zi. Dacă am păși pe un teren sigur, aceste dileme nu și-ar mai avea rostul. Nu mai suntem la începutul pandemiei, știm foarte bine cum să manageriem un pacient suferind de SARS-COV-2, dar nici nu ne aflăm în fața unui virus pe care îl cunoaștem, precum suntem familiarizați cu virusul HIV. În respectivul caz, de 30 de ani avem o expertiză bine pusă la punct”, a încheiat medicul intervievat.

 

ADVERTISEMENT