Virusul variolei maimuțelor (MPXV) a suferit mutații recent într-un ritm mult mai rapid decât s-ar aștepta în mod obișnuit oamenii de știință, ceea ce ar putea explica explozia continuă a cazurilor în părțile lumii în care virusul nu prosperă de obicei.
Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate Doutor Ricardo Jorge din Portugalia au descoperit că, din 2018, virusul s-a replicat de până la 12 ori mai repede față de ritmul așteptat.
Aceasta înseamnă că virusul, despre care se crede în general că se răspândește prin atingere fizică, suprafețe contaminate sau contact corporal foarte apropiat, s-ar putea răspândi în moduri atipice tiparelor normale ale virusurilor tropicale.
Echipa explică că tulpina actuală este strâns legată de tulpina responsabilă pentru un focar din 2018-2019 în Nigeria. Cu toate acestea, de atunci a suferit 50 de mutații. De asemenea, a suferit și mai multe mutații în timpul recentului focar prin transmitere de la om la om, preluând încă 15 variante minore și ștergeri de gene.
Cel puțin 4.119 cazuri de variola maimuței au fost raportate până acum, în principal în Europa și America de Nord. Având în vedere că virusul nu se răspândește de obicei cu mult dincolo de Africa de Vest și Centrală, unde este endemic și poate fi transmis de la rozătoarele infectate, focarul a luat prin surprindere mulți experți.
Așa cum sugerează și numele, virusul variolei maimuțelor este strâns înrudit cu virusurile care au cauzat variola (virusurile variolei). „Instrucțiunile” genetice folosite de acești viruși pentru a se replica vin sub formă de ADN dublu catenar, la fel ca al oamenilor, altor animale și plante.
Acest lucru îl deosebește de alte virusuri, cum ar fi coronavirusurile, care folosesc ARN monocatenar.
Virusurile ARN mici suferă o mutație relativ rapidă. Pe de altă parte, virusurile ADN mai mari sunt relativ lente în a suferi mutații, motiv pentru care aceste descoperiri recente sunt atât de neașteptate.
„Acest raport susține ipoteza predominantă despre focarul actual: un singur caz importat, amplificat prin unul sau mai multe evenimente de super-împrăștiere”, spune dr. Hugh Adler, Departamentul de Științe Clinice de la Liverpool School of Tropical Medicine, care nu a fost direct implicat în acest studiu, citat de IFL Science.
„Autorii descriu un număr neașteptat de mare de mutații ale virusului, dar implicațiile lor asupra severității sau transmisibilității bolii sunt neclare. Nu am identificat nicio modificare a severității bolii clinice la pacienții diagnosticați în focarul actual”, a continuat el.
Cercetătorii, ale căror descoperiri sunt în așteptarea publicării finale în revista Nature, au colectat și studiat 15 mostre de virus al variolei maimuței pentru studiu. Echipa Institutului a restructurat informațiile genetice ale virușilor pentru a afla numărul de modificări suferite de virus de când această tulpină și-a început circulația.
În timp ce virusul a fost detectat recent în populațiile umane, experții cred că această tulpină de variola a maimuței din Africa de Vest și-a început prima circulație prin lume în 2018.
Modul în care virusurile suferă mutații și circulă este o știință în general cunoscută. Virusurile ADN, cum ar fi variola maimuței, în general, nu suferă mutații rapide, așa cum o face COVID-19.
Natura virusului îi permite să remedieze erorile care apar atunci când se reproduce, lăsând mult mai puțin spațiu pentru formarea mutațiilor și, de fapt, limitând numărul de variante.
Când cercetătorii au investigat această tulpină a virusului, au descoperit că a suferit mutații de 6 până la 12 ori mai repede decât se credea în general pentru acest virus.
Experții cred că acest lucru ar putea juca un rol în modul în care virusul a reușit să atace lumea în acest an. Cazuri de variola maimuței au apărut în aproape 50 de țări unde nu este endemică în ultimele săptămâni.
În timp ce ocazional națiunile non-endemice vor înregistra cazuri, infecțiile sunt de obicei ușor de găsit, iar focarele pot fi controlate de oficialii din domeniul sănătății odată ce se descoperă răspândirea.
Totuși, acest focar a fost diferit, cazurile fiind detectate rapid în focare în întreaga lume. Acest lucru ar putea semnala o versiune mai infecțioasă a virusului.
Se crede că cele 201 de cazuri din SUA din acest an sunt o subraportare gravă, deoarece unii experți au avertizat că țara nu are capabilitățile necesare de testare și urmărire pentru a rămâne la curent cu fiecare nou caz.
Unii chiar se tem că virusul va deveni endemic în SUA, Marea Britanie și alte țări din întreaga lume.
Cele mai multe infecții care au fost observate ca parte a focarului actual sunt în rândul bărbaților gay și bisexuali, atât în SUA, cât și în toată Europa.
Autoritățile sanitare din România au identificat săptămâna trecută al șaselea caz de infectare cu variola maimuței din țara noastră, fiind vorba de un bărbat din București. Pacientul se simte bine, potrivit autorităților.
Individul în vârstă de 40 de ani s-a prezentat la o clinică medicală din București pentru investigații, iar acestea au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței.
Bărbatul a fost internat și va rămâne în izolare, fiind declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.