News

Virusul West Nile a mai făcut o victimă în România. Despre cine este vorba și câte cazuri s-au înregistrat până acum

09.08.2019 | 18:31
Virusul West Nile a mai facut o victima in Romania Despre cine este vorba si cate cazuri sau inregistrat pana acum

Virusul West Nile continuă să facă victime și în această vară, cea mai recentă fiind înregistrată în data de 8 august, când un bărbat de 60 de ani a fost declarat decedat, în urma mușcăturii unui țânțar purtător al maladiei necruțătoare.

În această vară au fost semnalate șapte cazuri de persoane infectate cu West Nile

Informația a fost confirmată oficial de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Călărași, în cursul zilei de joi. Astfel, numărul cazurilor de persoane infectate cu West Nile în acest sezon a ajuns la șapte, cele mai frecvente fiind semnalate în județele Galați, Călărași, Tulcea și București.

În data de 12 iulie 2019, o femeie în vârstă de 81 de ani din zona Oltenița, județul Călărași, s-a stins din viață, după ce a contactat virusul în urma unor mușcături de țânțari. Chiar dacă decesul bătrânei a fost înregistrat pe 12 iulie, iar virusul West Nile a fost confirmat și raportat la 1 august, DSP Călărași nu a dorit să comunice public acest lucru. Solicitările venite din partea presei i-au determinat, însă, pe reprezentanții instituției să transmită un comunicat care face referire doar la cel de-al doilea caz confirmat cu virusul West Nile, fără a oferi detalii în legătură cu persoana decedată.

Mușcătura de țânțar te poate infecta cu virusul West Nile
Mușcătura de țânțar te poate infecta cu virusul West Nile

Cum să te protejezi de virusul West Nile

În aceste condiții, specialiștii le recomandă cetățenilor români să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să aibă întotdeauna la îndemână substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide atât în locuinţă, cât și în jurul locuinţei, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin instalarea unor plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută, dar şi gunoiul menajer.

În ceea ce privește simptomele, infecția cu virusul West Nile evoluează asemenea unei boli virale acute, cu febră, frisoane, dureri musculare și o stare de disconfort general, iar cele mai vulnerabile categorii sunt persoanele vârstnice, pacienții cu afecțiuni cronice, pacienții cu afecțiuni oncologice, precum și cei care au fost supuși unui transplant.

 

 

 

Tags: