News

Virusul West Nile a provocat deja trei decese. Care sunt semnele de alarmă de care trebuie să țineți seama

România a înregistrat deja trei decese provocate de virusul West Nile, care este transmis prin înțepăturile țânțarilor și care poate provoca encefalite grave.
19.08.2023 | 16:01
Virusul West Nile a provocat deja trei decese Care sunt semnele de alarma de care trebuie sa tineti seama
Virusul West Nile este transmis prin înțepăturile de țânțar/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor oficiale prezentate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în acest sezon au fost depistate opt cazuri de infectări cu virusul West Nile care s-au soldat cu trei decese. Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru prezintă care sunt semnele de alarmă în ce privește o posibilă infectare cu acest virus și cum poate fi ea prevenită.

Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar”, a scris, pe Facebook, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nu există un tratament specific pentru virusul West Nile, însă internarea pacientului este obligatorie. În cele mai multe cazuri, infectarea este asimptomatică, dar în 1 din 150 infectări simptomele sunt destul de severe: febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie. Starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile. În cazuri extreme, poate să apara encefalita West Nile, ce poate provoca decesul.

În aceste circumstanțe, prevenția este varianta optimă de evitare a spitalizării, iar măsurile preventive constă în esență în evitarea înțepăturilor de țânțar, întrucât insectele sunt vectorul de transmitere a bolii la toate mamiferele vulnerabile:

ADVERTISEMENT

a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau…
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)”, se arată în postarea lui Tudor Ciuhodaru.

Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut), dar transfuziile pot fi o sursă de infecție. Chiar dacă nu pot fi evitate cu totul înțepăturile de țânțar, este important ca acestea să fie limitate întrucât este puțin probabil ca West Nile să se declanșeze de la o singură înțepătură.

ADVERTISEMENT

Riscul ca boala să capete forme severe care să ducă la deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. În formele grave, simptomele pot ține chiar mai multe săptămâni și există posibilitatea unor efecte neurologice permanente.

Perioada de supraveghere a infecției cu virusul West Nile în România a început pe 6 iunie, iar până pe 17 august s-au înregistrat 7 cazuri confirmate și un caz probabil de infecție. În toate cele opt cazuri pacienții aveau peste 50 de ani. Din nefericire, în trei cazuri boala a dus la decesul pacienților.

ADVERTISEMENT

În funcție de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecție cu virus West Nile au avut următoarea distribuție: Municipiul București (2) și județele: Dolj (2), Ilfov (2), Satu Mare (1) și Galați (1). Un caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul București cât și în județul Tulcea. Au fost înregistrate decese în județele: Satu Mare (1), Ilfov (1) și Dolj (1)”, se spune în ultima informare a CNSCBT.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de...
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de doar 1.000 de euro
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Rusia cutremură România! Va ataca fără milă. Amenințare fără precedent
Rusia cutremură România! Va ataca fără milă. Amenințare fără precedent
O salată fabuloasă. Seamănă cu cea de boeuf
O salată fabuloasă. Seamănă cu cea de boeuf
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română