Life

Viscolul legendar care a paralizat România. S-au format troiene de 5 metri înălțime, Bucureștiul a fost blocat de zăpezi

Viscolul legendar care a paralizat toată România, cu mulți ani în urmă. Troienele de zăpadă aveau 5 metri, iar Bucureștiul a fost blocat.
18.02.2025 | 07:16
Viscolul legendar care a paralizat Romania Sau format troiene de 5 metri inaltime Bucurestiul a fost blocat de zapezi
Anul în care România a fost paralizată de viscol. Sursa foto: Heăta/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu mai bine de 70 de ani, viscolul legendar care a paralizat România, mai ales Bucureștiul, a făcut ravagii. Troienele erau de 5 metri înălțime, iar locuitorii au ajutat la deszăpezire.

Viscolul legendar care a lovit România. Bucureștiul a fost blocat, erau troiene înalte de 5 metri

O zi de februarie avea să intre în istorie, cu peste lapte decenii în urmă, după ce un viscol cumplit a lovit România. Bucureștiul a fost complet blocat.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre ziua de 3 februarie 1954, atunci când a avut loc Marele Viscol, așa cum a rămas cunoscut. La momentul respectiv, toată țara a rămas paralizată.

Înainte de această dată, România a mai fost afectată de un viscol, în 1929. În 1954, însă, cantitatea de precipitații a fost uriașă. Mai multe regiuni ale țării au fost afectate.

ADVERTISEMENT

În dimineața zilei de 3 februarie, Bucureștiul, dar și întreaga regiune de sud-est a țării, au fost lovite de un vânt cu rafale de până la 126 km/h.

Capitala a fost afectată de ninsori abundente, iar stratul de zăpadă a ajuns la 115 litri pe metru pătrat. S-au format, ân acea zi, troiene de pânî la 5 metri înălțime.

ADVERTISEMENT

Circulația tramvaielor a fost blocată pe 3 februarie. Foarte mulți locuitori au fost și ei blocați în case, la rândul lor.

ADVERTISEMENT

Având în vedere această situație cum nu s-a mai văzut până atunci, un apel prin radio a fost transmis de către Consiliul de Miniștri al Republicii Populare Române, care le-a transmis tuturor cetățenilor apți de muncă să ia parte la acțiunile de deszăpezire.

Autoritățile au subliniat, atunci, că fiecare român avea datoria civică de a lua parte la eliberarea Capitalei de sub nămeți, precum și la asigurarea cu alimente a oamenilor.

Oamenii au săpat tunele prin zăpadă, care a fost încărcată în căruțe și aruncată în râul Dâmbovița. Regulile privind deszăpezirea au fost foarte clare și bine puse la punct.

“În primă urgenţă se curăţă partea carosabilă a străzii, iar pe cele cu tramvaie se va degaja întâi pe partea cu cele două linii de transport şi câte un metru în plus, pe stânga şi pe dreapta”, au transmis atunci autoritățile, notează retetesivedete.ro.

Armata a contribuit la deszăpezire

Pentru a ajuta la deszăpezire, dar și la transportarea alimentelor pentru oamenii blocați în case, pe străzi au fost scoase tancurile armatei.

Numeroase tramvaie au rămas atunci blocate în zăpadă, iar militarii au muncit mai multe zile pentru a deszăpezi orașul. Mașini speciale pentru deszăpezire, fabricate în URSS, au fost aduse la București.

Timp de aproape o lună, viscolul a făcut ravagii. Mai multe localități au fost complet izolate. Cu ajutorul tancurilor și utilajelor grele, armata a intervenit în cazul locuitorilor care au rămas fără provizii și nu-și puteau părăsi locuințele.

În anumite locuri, deszăpezirea a fost realizată manual, cu ajutorul lopeților. Gerul cumplit a făcut ravagii atunci. Mii de animale și-au pierdut viața din cauza temperaturilor foarte scăzute, iar locuințele care nu erau izolate erau friguroase.

Iarna din 1954 a rămas cea mai aspră din istoria recentă a României. Recordurile negative de temperatură, dar și cantitățile de zăpadă căzute atunci nu au fost depășite nici până în prezent.

Tags: