Fotbal international

Visul de la capătul lumii! Totul despre Turneul Campioanelor de la Singapore

Turneul Campioanelor încheie la Singapore un nou sezon spectaculos de tenis. O stagiune în care Simona Halep a arătat că are de gînd să rămînă mult timp în elita acestui sport....
22.10.2016 | 11:01
Visul de la capatul lumii Totul despre Turneul Campioanelor de la Singapore
ADVERTISEMENT

Turneul Campioanelor încheie la Singapore un nou sezon spectaculos de tenis. O stagiune în care Simona Halep a arătat că are de gînd să rămînă mult timp în elita acestui sport.

Sezonul 2016 a fost clar al nemţoaicei Angelique Kerber. Actualul lider WTA a explodat în acest an, a cîştigat două turnee de Grand Slam şi a reuşit imposibilul: a detronat-o pe „eterna Serena”, e adevărat, şi pe fondul unor evoluţii mai oscilante ale metronomului Williams.

ADVERTISEMENT

Simona Halep nu a cîştigat nici un Grand Slam în 2016, obsesia unei naţiuni, însă a avut un sezon solid, în care a arătat că jocul ei poate învinge orice adversar, în ciuda handicapului de la serviciu, care devine o unealtă din ce în ce mai importantă în tenis. Constănţeanca României s-a calificat pentru a treia oară consecutiv la Turneul Campioanelor, care îi „provoacă” amintiri plăcute: prima victorie cu Serena, finală în 2014, chiar dacă anul trecut nu a mai repetat performanţa şi a plecat acasă din grupe.

Acum, Halep e favorita numărul 3 şi retragerea Serenei Williams îi dă o şansă în plus să cîştige cel mai important trofeu din carieră. Competiţia se va desfăşura între 23 şi 30 octombrie, la Singapore.

ADVERTISEMENT

Absenţă
Serena Williams, OUT

Cu o săptămînă înainte de debutul competiţiei, Serena Williams şi-a anunţat retragerea de la Singapore. Americanca a avut unul dintre cele mai slabe sezoane din ultimul deceniu, fiind măcinată de accidentări şi probleme. Asta dacă se poate numi slab un sezon în care a cîştigat turneul de la Wimbledon, singurul de Grand Slam din acest an. Mulţi se grăbesc să îi cînte prohodul în tenis, dar sportiva de 35 de ani promite că mai are multe de arătat în acest sport şi de la anul e hotărîtă să pornească în urmărirea lui Kerber: „A fost un sezon dificil pentru mine, din cauza accidentării la umăr, iar medicul meu a insistat asupra faptului că trebuie să rămîn acasă pentru a mă trata”, a declarat Serena Williams după retragerea de la Singapore. Ultimul turneu la care a participat a fost US Open, unde a fost învinsă în semifinale de Karolina Pliskova.

Deja vu
Greşeala din 2014

Simonei Halep îi prieşte turneul de la Singapore. S-a calificat pentru a treia oară consecutiv la Turneul Campioanelor, care se desfăşoară din 2014 în oraşul insular din sud-estul Asiei. Doar două jucătoare au participat la ultimele trei ediţii a Turneului Campioanelor: Simona Halep şi poloneza Agnieszka Radwanska. Campioana noastră a învins-o pentru prima dată pe Serena Williams la Singapore, în 2014, cînd i-a administrat un 6-0, 6-2 de toată frumuseţea în al doilea meci al grupelor. Calificată în semifinale (cîştigase cu Eugenie Bouchard în primul meci), Halep a făcut o greşeală de strategie în ultimul meci din grupe: în loc să se odihnească şi să piardă uşor cu Ana Ivanovici, a jucat curat şi i-a luat un set care a eliminat-o pe sîrboaică în favoarea… Serenei! Care şi-a luat revanşa în finală: 3-6, 0-6. În 2015, Halep nu a mai repetat evoluţiile bune. Românca a început perfect, victorie 6-0, 6-3 cu Flavia Pennetta, dar a cedat în celelalte meciuri ale grupei, cu Şarapova şi Radwanska, fiind eliminată din prima fază. Turneul a fost cîştigat de Agnieszka Radwanska, care a învins-o în finală pe cehoaica Petra Kvitova.

ADVERTISEMENT

Solid
Constantă în elită

Constănţeanca României nu şi-a îndeplinit visul de a cîştiga un Grand Slam în 2016, însă asta nu înseamnă că a fost un sezon ratat. Ba din contră. Începutul de sezon a scîrţîit. Halep a ieşit din primul tur la Australian Open şi a continuat evoluţiile slabe la Dubai şi la Doha. Românca şi-a intrat în ritm în turneele americane de la Indian Wells şi Miami, de fiecare dată fiind eliminată în „sferturi”. Primul succes a anului a venit la WTA Madrid, turneu Premier Mandatory. A urmat înfrîngerea din optimi de la French Open cu Stosur, suferită în condiţii foarte dificile. La Wimbledon, Halep a ajuns pînă în „sferturi”, fiind eliminată de Kerber. În vară, românca s-a impus la Bucureşti şi la Montreal, iar în săptămîna imediat următoare a jucat semifinale la Cincinnati. La US Open au continuat evoluţiile solide ale campioanei noastre, care a fost învinsă în „sferturi” de Serena Williams în set decisiv. În ultimele turnee din China, Halep a ajuns în semifinale la Wuhan, iar la Beijing a fost eliminată încă din turul secund. Un sezon început slab, dar în care a avut, totuşi, multe momente de strălucire.

Calificate
Cele 8 magnifice

Singura absenţă de marcă este cea a Serenei Williams. Şapte dintre cele opt locuri sînt bătute în cuie, ultima necunoscută urmînd a fi decisă între Johanna Konta şi Svetlana Kuzneţova, chiar la finalul acestei săptămîni. Carla Suarez Navarro a fost eliminată la Moscova şi nu mai are nici o şansă să participe. Favorită principală va fi Angelique Kerber, următorii capi de serie fiind Agnieszka Radwanska şi Simona Halep.

ADVERTISEMENT

Jucătoarele calificate şi clasamentul pe 2016:
1. Angelique Kerber 8000
2. Agnieszka Radwanska 4975
3. Simona Halep 4728
4. Karolina Pliskova 4100
5. Garbine Muguruza 3736
6. Madison Keys 3637
7. Dominika Cibulkova 3625
8. Johanna Konta (3455) sau Svetlana Kuzneţova (3080)*

Fenomen
Explozia lui Kerber

2016 a fost anul nemţoaicei Angelique Kerber, care s-a dezlănţuit şi a jucat cel mai bun tenis al ei. A disputat prima finală de Grand Slam în ianuarie la Australian Open, pe care a reuşit să o cîştige împotriva Serenei Williams, 6-4, 3-6, 6-4. Chiar dacă la French Open a fost eliminată în primul tur, revanşa a venit la Wimbledon. Kerber a jucat din nou o finală de Grand Slam, dar a fost învinsă de această dată de Serena Williams cu 5-7, 3-6. Cireaşa de pe tort a venit la US Open. Kerber a jucat perfect la Flushing Meadows şi a învins-o pe Karolina Pliskova după o finală de infarct, 6-3, 4-6, 6-4. Odată cu această victorie, nemţoaica a detronat-o pe Serena Williams din fotoliul de lider mondial, pe care americanca îl deţinea din 18 februarie 2013!

Arenă
Suprafaţă pe placul Simonei

Meciurile de la Turneul Campioanelor se vor desfăşura pe „Singapore Indoor Stadium”, o arenă de lux din oraşul asiatic. Inaugurată în anul 1989, rămîne una dintre cele mai ocupate arene din lume şi astăzi, cu sute de mii de bilete vîndute în 2015. Costul construcţiei a fost de 90 de milioane de dolari, iar capacitatea arenei e de 12.000 de locuri. Suprafaţa pe care se joacă e hard indoor, suprafaţă care o avantajează pe Simona Halep. Sportiva din România se antrenează deja pe „Singapore Stadium” şi a declarat: „Mă simt foarte bine aici, este un turneu care îmi place foarte mult. Abia aştept să înceapă. Fiecare meci de la Turneul Campioanelor este o adevărată finală”. Turneul Campioanelor se va desfăşura la Singapore pînă în 2018, inclusiv.

Bani
Premii de 7 milioane de dolari

La Turneul Campioanelor fondul de premiere este uriaş, avînd în vedere că participă cele mai bune 8 jucătoare pe tabloul de simplu şi cele mai bune 8 perechi de la dublu. Turneul are premii în valoare de 7 milioane de dolari. Pentru participare, jucătoarele au asigurată suma de 151.000 de dolari, iar pentru fiecare victorie din faza grupelor învingătoarea încasează 153.000 de dolari. Calificarea în semifinale e recompensată cu un plus de 40.000 de dolari, în timp ce pentru prezenţa în finală se adaugă un bonus consistent de 590.000 de dolari. Învingătoarea e recompensată cu 1,75 milioane de dolari, la care se mai adaugă meciurile cîştigate în grupe, plus suma de participare. La un calcul simplu, dacă o sportivă cîştigă toate meciurile din grupă şi se impune în turneu va încasa 2,36 milioane de dolari.

Cîştigătoarele
Navratilova, cele mai multe titluri

Turneul Campioanelor a apărut în calendarul mondial în anul 1972. În cele 45 de ediţii desfăşurat pînă acum, Martina Navratilova deţine recordurile de titluri atît la simplu, cît şi la dublu. Sportiva născută în Cehoslovacia a obţinut 8 titluri la simplu şi 12 la dublu. Simona Halep a fost la un pas de a obţine acest titlu în 2014, însă a pierdut finala cu Serena Williams, 3-6, 0-6. Americanca are 5 titluri.

Ultimele 10 cîştigătoare:
2015: Agnieszka Radwanska
2014: Serena Williams
2013: Serena Williams
2012: Serena Williams
2011: Petra Kvitova
2010: Kim Clijters
2009: Serena Williams
2008: Venus Williams
2007: Justin Henin
2006: Justin Henin

2,36 milioane de dolari poate cîştiga campioana de la Singapore

14 titluri WTA are Simona Halep în carieră

4 e locul ocupat de Simona Halep în clasamentul mondial

„Mă simt foarte bine aici, este un turneu care îmi place foarte mult. Abia aştept să înceapă. Fiecare meci de la Turneul Campioanelor este o adevărată finală” (Simona Halep)

ADVERTISEMENT