Fotbal intern

Visul lui Cristi Dulca la naţionala feminină a României: “Ar fi ceva special pentru mine!” Exclusiv

21.01.2021 | 21:02
Visul lui Cristi Dulca la nationala feminina a Romaniei Ar fi ceva special pentru mine Exclusiv
Visul lui Cristi Dulca la nationala feminina a Romaniei: "Ar fi ceva special pentru mine!" Exclusiv
ADVERTISEMENT

Cristi Dulca a preluat naționala de fotbal feminin a României și a semnat un contract pe cinci ani. Tehnicianul a mai antrenat naționala României U21 între 2015 și 2018, iar în ultimii doi ani a fost pe banca Universității Cluj.

FANATIK a oferit în exclusivitate prima reacție din cadrul naționalei de fotbal feminin după ce a fost preluată de Dulca, care are ca prim obiectiv calificarea la Campionatul European care va avea loc peste patru ani.

ADVERTISEMENT

Cristi Dulca a explicat în exclusivitate pentru FANATIK de ce a acceptat oferta din partea FRF și a declarat că are mare încredere că va reuși să își îndeplinească obiectivul.

Interviu exclusiv cu noul selecționer al echipei de fotbal feminin, Cristi Dulca

Cea mai mare provocare din cariera lui Cristi Dulca?

– Cred că da. E cel puțin inedită. Eu sunt mândru, vreau să lucrez și să am performanțe. Naționala României, oricare ar fi ea, nu se refuză. Eu un lucru bun și sunt gata să mă apuc de treabă. E un proiect foarte bun, întins pe cinci ani în care obiectivele sunt calificările la Campionatul European și Mondial.

ADVERTISEMENT

–  Până atunci avem un meci important. Ultimul meci din grupă cu Croația în deplasare, care trebuia să se joace pe 27 octombrie și a fost reprogramat din cauza coronavirus pe 22 februarie. Avem timp să pregătim meciul, dar problema e că jucătoarele nu au făcut pregătire și campionatul e întrerupt.

Vă gândiți să faceți și un cantonament?

– E posibil și asta. Trebuie să completez staff-ul și să ne gândim ce putem face. E prea din scurt, abia am semnat. Încă nu știu exact cum vor decurge lucrurile. Staff-ul încă nu l-am definitivat, mai avem nevoie de doi-trei oameni, îl știu în mare măsură, dar nu pot să dau nume.

ADVERTISEMENT

Cristi Dulca: „FRF și UEFA investesc mult în fotbalul feminin”

De ce ați ales naționala de fotbal feminin?

– Pentru că în primul rând mi s-a propus. Am analizat foarte bine opțiunile și naționala va fi tot timpul o provocare, indiferent de nivel. Mie națioanala mi-a trezit și îmi trezește amintiri frumoase. Nu am uitat prima convocare și tot timpul când e vorba de națională spun prezent. Federația și UEFA investesc mult în fotbalul feminin și a dezvoltat acest proiect, care încet-încet se dezvoltă și la noi. Nu trebuie să ascundem lucrul ăsta, că până acum fotbalul feminin nu a fost unul dintre compartimentele foarte dezvoltate în România și m-a impulsionat asta.

Domnul Răzvan Burleanu v-a propus colaborarea? Cu cine o să mai lucrați?

– Am vorbit și cu domnul Burleanu și cu Mihai Stoichiță…E mai puțin important asta. Comisia Tehnică a FRF se ocupă de acest lucru.  Și au decis că eu mă calific pentru acest proiect și suntem compatibili.

ADVERTISEMENT

„Obiectivul e calificarea la EURO 2025. Ar fi ceva special să calific România la Mondial”

Ce șanse avem pentru EURO 2025?

– E prea devreme. Sigur că obiectivul e calificarea, dar vom întâlni cele mai bune echipe din Europa și unele țări sunt la alt nivel. Mult mai dezvoltate. Avem jucătoare talentate și o arie de selecție destul de extinsă. Avem jucătoare care evoluează în Spania, Turcia.

Are naționala de fotbal feminin mai multe șanse de calificare la un Campionat Mondial decât băieții?

– Noi nu ne-am calificat de 23 de ani. E greu de spus acum, trebuie să cunosc echipa. După meciul din Croația o să văd exact cum stăm. Ar fi ceva special pentru mine, după ce am participat la Campionatul Mondial din 1998 să calific România din postura de antrenor. Vom evalua șansele după tragerea la sorți.

Dulca: „Olimpia Cluj e ca Steaua la băieți”

Olimpia Cluj dă cele mai multe jucătoare la lot…

– Da, ca Steaua, când erau 7, 8-9 jucători pe vremea lui Pițurcă la echipa națională.  Juca în Champions League și toți jucătorii buni voiau acolo. La fel e și Olimpia Cluj. Un club cu condiții și o conducere serioasă.

Când ați văzut ultima oară un meci de fotbal feminin?

– Alaltăieri, înainte să semnez. Am văzut România – Croația, de la Mogoșoaia. M-am uitat cu fostul selecționer Mirel Albon, care îmi e și prieten și vecin. O să merg prin toată țara la meciuri când începe campionatul și o să cunosc antrenorii, conducătorii. E un tărâm nou și pentru mine și ușor-ușor o să învăț ceea ce înseamnă să lucrezi la fete, după ce o să le cunosc și pe ele. O să ne întâlnim după ce începe campionatul, deocamdată nu se știe exact, nu s-a tras țintarul.

– Dacă mai fi sunat peste două–trei săptămâni aș fi avut mai multe informații. Lyon-ul știu că e cea mai bună echipă  de fete, dar toate țările importante: Germania, Franța, Spania, Anglia, investesc în fotbalul feminin. Barcelona, Atletico Madrid au echipe bune și la fotbal feminin. Au grupe de junioare, condiții, antrenori. Acum se va face asta și la noi.  Banii nu se compară cu ce la băieți, dar trebuie să fie toate cluburile profesioniste și să fie angajate cu salarii bune. Doar așa va atrage copii. Cu cât baza de selecție e mai largă, cu atât acest segment va fi mai dezvoltat.

„Toate țările importante investesc în fotbalul feminin”

Ce mesaj aveți pentru cei care critică FRF pentru investițiile în fotbalul feminin?

– Nu vreau să intru în nicio polemică. Dacă toate țările și echipele importante o fac, de ce nu? UEFA și FIFA sprijină foarte mult fotbalul feminin. Au o politică foarte clară în acest sens. La noi există încă din 1990, dar a fost neglijat. Încă suntem la început după 30 de ani. Mirel Albon e de zece ani la lot. Ele vin de plăcere la lot. E cea mai mare motivație.

Vor fi foarte diferite antrenamentele față de cele de pe vremea când erați la Vaslui, spre exemplu?

– Nu foarte diferite.  E tot fotbal, nu diferă modul de antrenament. Poate doar intensitatea. La echipa națională e mai mult întreținere și o să lucrăm mai mult tactic, în funcție de adversar. Nu prea poți face pregătire fizică la națională. Vor veni cele mai în formă jucătoare din țară și din străinătate. M-am uitat la meciul cu Croația, care e o echipă bună și au venit un pic cu nasul pe sus. Le-am bătut deși ne-au condus cu 1-0. La pauză era 3-1! Un joc în care România a făcut un meci foarte bun și fetele au respectat foarte bine sarcinile: s-au apărat foarte bine și au punctat pe contraatac. Totul e în funcție de adversar. Nu pot să zic că vom juca un sistem de joc anume.

ADVERTISEMENT