Sport

Gică Hagi, interviu exclusiv pentru FANATIK: „Cred că pentru copiii mei, Ianis și Kira, eu și Marilena suntem idolii lor. Întrebați-i!”

Gică Hagi, managerul Farului, e lider în SuperLiga la pauza dintre ani. În casa sa de la Ovidiu, Hagi a dezvăluit pentru FANATIK câteva secrete ale celui care respiră doar fotbal.
02.01.2023 | 20:04
Gică Hagi a oferit un Interviu Premium pentru FANATIK, în care și-a dezvăluit cel mai mare vis. foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Gică Hagi este un tip parolist. FANATIK dorea să facă un interviu special încă din vară, înainte de debutul actualului sezon. Gică era cu Farul în cantonament la Poiana Brașov. „Chiar nu am ce să spun acum. Muncesc!”, s-a scuzat Gică. Am avut răbdare.

Gică Hagi, interviu premium pentru FANATIK: „Toți copiii au vise și idoli! Pentru ei am făcut Academia”

Hagi a muncit cu echipa sa, a adunat rezultate, Farul e lider la final de an în SuperLiga. Hagi și-a respectat promisiunea și a acordat un interviu așezat, de circa o oră, pentru revista FANATIK în „casa” sa de la Ovidiu.

ADVERTISEMENT

Totul se învârte în jurul brandului „Farul”. Inclusiv interviul premium ce urmează. Să descoperim viața, principiile, munca, sudoarea zilnică a celui care ne-a arătat cum se reușește în fotbal. „Știu că lumea mă iubește. Simt. Îmi place ciocolata, dar uneori mai trebuie să înghit și o gură de sare. C-așa e în viață, în fotbal, peste tot”, spune Hagi. De aici pornim.

Când ți-a venit prima oară ideea de a face Academia Gheorghe Hagi?

– Cu doi-trei ani înainte să mă las de fotbal. Eram la Galatasaray și mă gândeam că trebuie să întorc ceva fotbalului. Nu puteam face altceva decât o academie pentru copii în care să le dăm o șansă să-și îndeplinească și ei visele. Toți copiii au vise și idoli. Și unde să fac această academie? La Constanța, normal!

ADVERTISEMENT

După 13 ani de la înființare, ai reușit ce ți-ai propus când încă erai la Istanbul?

– S-a întâmplat tot cum am prevăzut. Am produs jucători, pentru că acesta este obiectivul nostru: să formăm jucători care să facă performanță la nivel de primă ligă, intern și internațional. Cât de buni sunt și la ce nivel ajung depinde și de ei. Noi trebuie în primul rând să-i ajutăm și să-i formăm. Fiecare are apoi călătoria lui, ambiția lui.

Gică Hagi: „Când am dat drumul la Academie, nici nu m-am gândit că o să ajungem în Liga 1! Cum să mă gândesc la titlu de campioni?!”

Unii, și nu puțini, se mai și întorc la Hagi…

– Da, din când în când, unii se întorc. Ei se adaptează mai ușor când revin pentru că știu ce e la noi. Obiectivul aici este să câștigăm, să creăm campioni cu mentalitate cât mai bună.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare provocare a mea și a staff-ului este să-i aducem și pe Alibec, și pe Băluță, și pe Benzar, și pe Nedelcu la nivelul foarte bun la care erau. Dacă o facem, înseamnă că ne-a reușit! Înseamnă chiar că avem talent!” – Gică Hagi

Exista obiectivul de a cuceri titlul de campion al României când te-ai apucat de Academie, în 2009?

– Nici vorbă! Sincer, nici nu m-am gândit măcar la Liga 1! Dar pofta vine mâncând… În fiecare an am învățat câte ceva și așa ne-am dezvoltat. Am creat o cotă fiecărui jucător. Fotbalul este o piață în continuă mișcare, iar noi ne-am adaptat ușor-ușor…

ADVERTISEMENT

Câți jucători sunt acum la Academie?

– La Elită sunt în jur de 200, iar în rest, pe social, încă 600. În total cam 800!

Un mic orășel, să-i spunem așa…

– Suntem echipa Constanței de anul trecut de când a venit fuziunea. Am dorit să rămână un singur brand și acela să fie Farul! Cred că acesta a fost cel mai dificil pas de făcut și ne bucurăm foarte mult că am reușit. Dorința noastră este ca Farul să meargă foarte bine și toți tragem în direcția asta. Farul este brandul Dobrogei. Farul m-a format pe mine, acum a venit timpul să dau și eu înapoi cât pot Farului…

Ai făcut un calcul câți jucători produși de Hagi sunt la echipe din prima ligă?

– Păi toate cluburile din prima ligă, nu vorbim și de cele din liga a doua, au măcar un jucător produs de Farul sau care a trecut pe la noi! Iar o a doua statistică foarte importantă spune că aproape 60 de jucători formați de Academie au fost debutați chiar de noi în Liga 1. Astea spun multe despre munca pe care noi am făcut-o și ne face mândri.

„Diferența dintre talent și valoare este să câștigi trofee. Asta am în minte, cu asta lucrez în fiecare zi”

Îți mai amintești care a fost primul gând pe care l-ai avut în noaptea în care ai luat titlul cu Viitorul, în 2017?

– Când ești cel mai bun și câștigi trofee, te simți valoros, mulțumit de ce ai făcut. Diferența dintre talent și valoare este să câștigi trofee. Asta am în minte, cu asta lucrez în fiecare zi. Am un singur obiectiv: să fiu cel mai bun! Nu m-am născut cel mai bun, trebuie să încerc să fiu în fiecare zi cel mai bun. Acesta este moto-ul meu. Cu el muncesc. E mai dificil la echipa mare, unde nu avem cel mai mare buget. Mai ușor a fost la Academie, pentru că acolo, într-adevăr, am avut bugetul cel mai bun, am investit cel mai bine și până la urmă am cules și roadele.

hagi SPP_5378
Gică Hagi, în sala de trofee a clubului Farul. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Am ajuns la buget…

– Da, de buget vorbim, în jurul banilor se învârte totul. Trebuie să ai buget ca să aduci cei mai buni jucători, pentru că jucătorul face diferența în teren. Antrenorul doar îi antrenează, el face tactica.

  • 3 trofee a câștigat Hagi cu Viitorul: titlul în 2017, Cupa în 2019 și Supercupa în 2020. Mai are în palmares Cupa Turciei cu Galatasaray (2005)

„Ar fi o greșeală dacă ne-am gândi acum la titlu. Este doar o situație de moment, una favorabilă”

Se poate repeta în actualul sezon performanța din 2017?

– În acest moment este exclus să gândim așa. Este o situație de moment, favorabilă, suntem în frunte, suntem fericiți, dar călătoria este lungă. Trebuie să demonstrăm meci de meci că avem capacitatea de a ține ritmul. Ar fi o greșeală dacă ne-am gândi acum doar la titlu.

Care e atunci obiectivul pe termen scurt?

– Să câștigăm fiecare meci!

Cum a fost trecerea de la Viitorul la Farul?

– Logică, normală. Trebuia să rămână o singură echipă, un singur bulevard, toți să împingem în aceeași direcție. A fost simplu, am vorbit cu Ciprian (n.r. – Marica, șeful de la fosta Farul), ne-am tatonat și la un moment dat s-a realizat. Eu mă bucur mult că s-a realizat acest lucru.

Simțim total sprijinul galeriei de când s-a făcut trecerea de la Viitorul la Farul. E altceva! Se vede cu ochiul liber ce înseamnă galeria noastră. Altă emoție, altă adrenalină, alt suflu. Și jucătorii simt acest lucru”  – Gică Hagi

„Farul este sau va deveni sau trebuie să fie echipa tuturor! Trebuie susținută cum este Liverpool sau Real Madrid!”

Aștepți mai mult ajutor pe plan local în acest moment?

– În primul rând, ca percepție. Eu nu folosesc cuvântul ajutor, eu vorbesc despre parteneri. Trebuie să ai parteneri, sprijin. Echipa este a comunității, a Constanței, a Dobrogei. Este sau va deveni sau trebuie să fie echipa tuturor! Trebuie susținută de toți oamenii, așa cum este, spre exemplu, Liverpool sau Real Madrid. Trebuie să mergem pe cultura de afară. Acestea sunt gândurile mele: să fac din Farul un club al oamenilor, al comunității, în care fiecare să aibă rolul lui. Acționarii, conducerea, antrenor, suporteri.

Când crezi că se va termina noul stadion la Constanța?

– E necesar pentru că e un oraș important. Avem nevoie de stadion și sper să fie făcut cât mai repede. Vom juca acolo, ne vom antrena tot la Academie. Stadionul de aici va rămâne pentru echipa a doua, pentru echipa de fete.

hagi SPP_5520
Gică Hagi, la baza de pregătire de la Ovidiu. foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

„Cu un buget de 20-25 de milioane de euro putem vorbi de grupe de Champions League. Și chiar mai departe!”

Ne întoarcem la buget. Dacă ai și avea buget mare, ce ai realiza cu Farul?

– Ți-am spus și după victoria cu FCSB. Simplu: aș juca Champions League! Adică m-aș bate an de an să prind grupe de Champions. O echipă bună, cu un buget bun, cu o strategie corectă, asta trebuie să facă. Așa cum a fost aproape CFR-ul.

Ce înseamnă pentru tine un buget bun, cu care să accesezi Champions, cum spui?

– Cam 15 milioane de euro. Cu banii ăștia pot să mă gândesc să mă iau la trântă cu ei. La 20-25 de milioane de euro, cred că putem vorbi clar de grupe și chiar de a trece mai departe, spre fazele următoare. Dar trebuie o muncă bine făcută pe 2-3 ani, formezi o echipă din care vinzi maxim un jucător pe sezon, iar banii îi bagi în alte transferuri. Cu o astfel de strategie, CFR a fost foarte aproape.

Cum pot fi atrași banii ăștia la tine, la Farul?

– Nu la mine, la Farul, ci la orice echipă din Liga 1. V-am mai zis. 1-2-3 la sută din cifra de afaceri a multinaționalelor. E nevoie de o lege pentru a avea această facilitate. Deci bani de la privat, nu de la stat. Statul ne poate ajuta ca multinaționalele să susțină sportul, cultura și sănătatea.

Gică Hagi, interviu exclusiv FANATIK: „Acum nu mai aduc bani de acasă… Situația e stabilă”

Cîți bani ai investit în Academie de 13 ani încoace?

– Nu am făcut socoteala și nici nu o să o fac.

Ți-e frică să calculezi?

– Nu așa se pune problema. Dacă ar trebui, aș face-o cu plăcere. Nimeni nu m-a obligat să bag bani aici, am făcut-o pentru copii, cu mare drag. E o slăbiciune de-a mea. La echipa mare, e clar că gândim totul ca pe un business, dar la Academie facem orice ca să avem buget. În 2023 urmează deschiderea la toată baza, ne-am mărit, va arăta chiar wow!

Acum mai aduci bani de acasă?

– Nu, situația e stabilă. Chibzuim bine, muncim, producem jucători, vindem, iar ei ne aduc un „incoming” foarte bun. Am investit în ei și la un moment dat banii se întorc. Așa și cu mine. Farul a investit în mine, acum banii se întorc😊

„Meciurile cu CFR, FCSB și Craiova au arătat că ne batem cu oricine. Mai puțin repriza a doua la Severin și eșecul de la Sibiu… Alea, la gunoi!”

Te așteptai să plece Boboc și Radaslavescu la FCSB?

– Pentru noi sunt lucruri normale. Ne ajută la buget. Trebuie să fim cât de cât acolo la medie, ca să avem obiectiv play-off-ul. Trebuie deci să vindem, asta o știe toată piața.

Ți-a părut rău că l-ai pierdut pe Jefte Betancor?

– Când dau un jucător, nu pot spune că îmi pare rău. El se duce la mai bine. Am discutat cu Jefte, a fost de acord să se transfere la CFR, dar mai departe eu nu pot să răspund de niciun jucător după ce a plecat de la mine. Fiecare om are libertatea lui. Depinde ce găsește unde se duce, ce ambient e, ce sistem de joc, ce colegi. Eu știu cum era Jefte la Farul cu mine: a fost foarte, foarte bun, poate cel mai bun jucător din Liga 1! Mai departe…

Au fost și antrenori care au plecat de la Academie… Codescu la Viitorul Cluj, Roșca la FRF…

– Următorul nostru obiectiv este să formăm și antrenori, și preparatori fizici, nu doar jucători.

Care e meciul din acest sezon care te-a mulțumit până acum?

– Meciul? Sunt de fapt cele 3 meciuri cu CFR Cluj, FCSB și Craiova…

…poate mai puțin repriza a doua de la Severin, dar și returul de la Sibiu..

– Da, e clar, alea trebuie să le aruncăm la gunoi. Cred că în acea repriză de la Severin nu ne-am mai respectat filosofia noastră: nu am mai fost agresivi în jumătatea adversă, ne-am apărat prea jos, ofensiv nu am construit din spate. La 3-1 probabil ne-am închipuit că e gata. Nu mai vreau să-mi amintesc de meciul de la Sibiu, cu Hermannstadt. Dar cele trei meciuri de care spuneam ne-au arătat tuturor, și nouă, și vouă, că ne putem bate de la egal la egal cu oricine.

„Nu-l cunoșteam pe Măldărășanu ca antrenor, dar mi-am dat seama că are o echipă care știe ce vrea”

Cel mai slab meci al Farul până acum pe teren propriu?

– Sunt acele partide în care nu se marchează goluri. Concret, meciurile cu Chindia și cu Hermannstadt.

Uite Hermannstadt unde este…

– Nu contează unde e Hermannstadt, trebuia să dăm gol la noi acasă, să producem mai multe ocazii, să fim mai prezenți în fața porții… Nu am reușit cu Sibiul, care este o surpriză pentru mine. Chiar și Petrolul…

Îl cunoșteai pe Măldărășanu ca tehnician?

– Nu, nu… Mi-am dat seama că Hermannstadt este o echipă care știe ce vrea, cu jucători experimentați, de Liga 1. Este o formație bine închegată, bine așezată în teren, atât ofensiv, cât și defensiv, acoperă spațiile, se mișcă non-stop.

Nicolas Popescu la Voluntari: „Când vorbește Gică, ce să mai spun? Nu-mi permit să-i dau sfaturi!”

Dezvăluia Gică Popescu o chestie interesantă pe care i-ai spus-o tu: că au fost trei genii în Academie. Ianis, Tudor Băluță și Nicolas Popescu…

– Sunt lucruri interne, eu nu am vorbit niciodată public despre ele. Dacă a vorbit Gică…

De ce a plecat Nicolas Popescu de la Farul la Voluntari?

– V-a explicat Gică foarte bine. „Nico” dorea să joace, dorea spațiu, să fie și mai aproape de familie. Când vorbește Popescu, ce pot să mai spun eu…😊 Vorbim de un părinte care a jucat fotbal la nivel foarte mare și știe primul ce vrea pentru băiatul său. Eu îmi doresc foarte mult ca „Nico” să joace, pentru că are nevoie să joace. Probabil că la Voluntari i s-au garantat mai multe minute ca la noi. Dar și la noi a jucat… La alți părinți poate mai merge să le dau un sfat, dar la Gică nu-mi permit.

Ai prieteni în fotbal?

– Pe toți. Fotbalul este un sport colectiv. Toți din fotbal sunt prietenii mei.

Dan Petrescu spunea că el are un singur prieten: pe Hagi…

– Probabil Dan a vrut să spună frate. La asta se referea… Frate, mai mult decât prieten… Noi, cei din generația noastră, ne respectăm mult. Eu îi consider pe toți prietenii mei, colegii mei, pe toți cei din fotbal, inclusiv pe cei din presă.

„Știu că sunt respectat, știu că sunt iubit, știu că am făcut ceva în fotbal care e greu să fie șters”

Sunt foarte mulți oameni și în presă care te apreciază chiar și atunci când mai cerți pe unul sau altul…

– Știu că sunt respectat, știu că sunt iubit, știu că am făcut ceva în fotbal care e greu să fie șters. Știu că am făcut oamenii fericiți când am fost fotbalist, acum mai rămâne să fac acest lucru și ca antrenor.

Visul meu a fost să lucrez cu Cruyff. Când mi-a spus Giovanni că Cruyff vrea să mă semneze, să discute cu mine direct, a fost cea mai mare bucurie. Cred că aia mi-a dat și mai mult imbold la Mondialul din America, din 1994” – Gică Hagi

Ce vis încă neîndeplinit ai ca antrenor?

– Să antrenez o echipă națională și o echipă mare de club. Vreau să ajung la un turneu final cu o echipă națională…

… România?

– Orice echipă națională! Iar apoi să fac performanță și în Europa cu un club mare, pentru că trebuie să mă verific și ca antrenor la cel mai înalt nivel.

  • 4 meciuri a stat Hagi pe banca naționalei României, demisionând după barajul pierdut cu Slovenia în 2001

Au fost discuții în vară să pleci la Galatasaray?

– În ultimii ani puteam să plec de mai multe ori de la Farul. Nu am dus lipsă de oferte. Dar până nu văd că Farul e bine pusă la punct din toate punctele de vedere, nu plec.

Sunt născut cu Ajax, cu Portocala Mecanică… La mine nu mai există altceva. Am trăit, am cunoscut, am citit, eram copil, am fost acolo… Apoi Barca și Real cu fabricile lor… Am văzut totul la nivel macro, mi-a plăcut, am învățat și am pus în aplicare când am venit acasă” – Gică Hagi

„Nu e normal să fiu și acționar, și manager! Lucrurile trebuie separate și atunci voi da randament și mai bun ca antrenor”

Cum traduci „bine pusă la punct”?

– Să văd că au venit partenerii la club, să văd că Farul are un buget asigurat pe următorii cinci ani! Nu e normal să fiu și acționar, și manager!

Ești printre cei liniștiți pentru că nu te dă patronul afară😊

– Da, dar nu e normal să merg înainte pe aceeași linie. A fost bine, am făcut multe, dar se apropie timpul să fac doar meseria mea: cea de antrenor! Eu nu mi-am dorit să fac administrativ, dar am învățat și am făcut-o. La un moment dat lucrurile trebuie separate, pentru că eu cred că atunci aș da randament și mai bun ca antrenor.

E grea meseria de antrenor?

– E mai complexă decât cea de jucător. Grele sunt amândouă. Ca fotbalist trebuie să fii iute, să faci diferența, să ai grijă de tine. Ca antrenor trebuie să ai grijă de toți. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le simți și să le gestionezi. Ești un manager, un lider. Iar un lider, ce spune trebuie să se îndeplinească pentru ca oamenii pe care-i conduci să aibă încredere deplină în tine. Altfel nu reușești! Ei trebuie să vină după tine.

Terim e un lider. Iubește jucătorul valoros, stă cu tine, te ajută, e un lider, un tată. Asta am luat eu de la el. Nu degeaba i se spune Împăratul” – Gică Hagi

„Sunt ambițios și foarte exigent. Muncă multă, muncă, muncă… Nu lucrez cu jucători demotivați, cu jucători sătui”

Cum l-ai caracteriza în două-trei cuvinte pe managerul Gică Hagi?

– Sunt ambițios și foarte exigent. Muncă multă, muncă, muncă… Nu-mi place și nu lucrez cu jucători demotivați, cu jucători sătui… Jucătorul trebuie să aibă plăcere, să muncească, să aibă orgoliu și ambiție în fiecare zi.

Ești mulțumit de ce ai realizat până acum?

– Foarte mulțumit! Eu zic că am reușit mult mai multe decât mi-am plănuit. Nu am cum să mă plâng. Când ai 50 de jucători promovați în Liga 1, când în circuitul echipei naționale, indiferent cine ar veni, sunt 30 de jucători care pot fi selecționați, realizezi că munca noastră de la Academie a dat roade. Pentru că este urmarea unui concept unitar.

  • 5 echipe de club a condus Hagi ca antrenor: Bursaspor, Galatasaray (două mandate), Poli Timișoara, Steaua și Viitorul

„Cred că pentru Ianis și Kira, eu și Marilena suntem idolii lor. Întrebați-i!”

Ai fost recent la Ianis, în Scoția. Cum e?

– Muncește, mai are de muncă. Nu e ușor să revină la forma pe care-o avea după un an de pauză. E ambițios, e ok, va reuși să revină!

Kira? Tocmai a terminat filmările la un nou film, „Enescu – geniul și prințesa”.

– Ea muncește, are direcția ei în viață, ea și-a ales-o.

Când ai întrebat-o ce vrea să facă în viață?

– La 16 ani, pentru că pe Ianis nu mai era cazul să-l întreb. Știam deja😊 Kira mi-a zis ce vrea și apoi i-am dat o zi să se mai gândească. A meditat cu mama ei o zi, pentru că față de mine avea niște temeri. Probabil îi sperii eu pe copii, de-aia a meditat cu maică-sa😊 A rămas cum a dorit ea și am susținut-o sută la sută din acel moment. I-am spus că e important să facă ce îi place, să facă ce vrea ea, nu ce vreau eu sau mama ei.

Ești mândru de copiii tăi?

– Sunt foarte mândru! Asta e, după părerea mea, cea mai mare mulțumire a părinților, să-și vadă copiii muncind. Mai mult decât mândrie și fericire, e liniște. Dormi liniștit noaptea. Eu mi-am învățat copiii să muncească. Când muncești, depinzi doar de tine. Ca părinte ai o problemă dacă îți întrebi copilul, după 18 ani, „ce faci, tati, azi?” și el îți răspunde „Nu știu!” Cum adică să nu știi? Fiecare trebuie să muncească.

Cum crezi că te văd copiii tăi, Kira și Ianis?

– Cred că eu și mama lor suntem idolii lor! Întrebați-i!

Cum i-a salvat cariera lui Țucudean: „Am mers pe teren, i-am explicat, i-am simplificat totul”

Unul dintre jucătorii care practic s-a reinventat după perioada petrecută la Hagi a fost George Țucudean. În iarna 2016/2017, pe când se afla la Pandurii, arădeanul se gândea chiar să se lase de fotbal! A semnat cu Viitorul în februarie 2017 și, în mai puțin de un an, Hagi i-a dat restart total. A luat titlul în acea vară cu dobrogenii, apoi a plecat la CFR și a câștigat în fiecare sezon campionatul până s-a retras din cauza problemelor cardiace.

„Repunerea pe picioare a lui Țucudean a fost ceva deosebit. Am mers și pe teren cu el, i-am explicat, i-am simplificat lucrurile. Agonistic, Țucu stătea foarte bine, dar își cheltuia energie de pomană în zone moarte, în momente care nu contau și nu era eficient. Am vorbit mult cu el și am reușit! Era un număr 9 puternic, bătăios, demarcare bună, finalizator, foarte inteligent. El era un băiat special și a prins repede totul. După aia a luat titlu după titlu an de an, ajunsese atacantul de bază al echipei naționale”, dezvăluie Hagi.

Decalogul învățăturilor lui Gică Hagi

  1. Am un singur obiectiv: să fiu cel mai bun! Nu m-am născut cel mai bun, trebuie să încerc să fiu în fiecare zi cel mai bun
  2. Diferența dintre talent și valoare este să câștigi trofee. Asta am în minte, cu asta lucrez mereu
  3. Jucătorul trebuie să se simtă bine, el trebuie să fie protagonist, el trebuie să deseneze în teren, iar eu pot doar să-l ajut. Eu și staff-ul asta facem: jucătorul în teren trebuie să se simtă bine ca să poată da randament
  4. Mizez pe ambiția jucătorului, pe orgoliul lui. Și el trebuie să aibă orgoliu, nu doar eu. Dacă nu ai, nu poți face performanță!
  5. A investi în tineri e cea mai mare artă în fotbal! Dacă știi să faci asta, poți trăi liniștit 100 de ani!
  6. Îi consider pe toți cei din fotbal prietenii mei. Trebuie să știi să dai „Bună ziua!”, trebuie să știi să comunici
  7. Vreau să învăț în fiecare zi. Sunt deschis, acumulez mereu, învăț de la oricine. Contează orice cuvânt, orice idee, orice faptă
  8. Viața e făcută din decizii, din momente, și trebuie să știi când și cum să le iei. Dar să ți le și asumi!
  9. Managerul lucrează cu oameni milionari, e dificil să-i conduci și nu reușești decât dacă ai capacitatea de a fi lider
  10. Nu există perfecțiune pentru nimeni. Nu contează greșelile, contează ce ai învățat din ele, câte succese ai și în primul rând contează performanțele

Secretul lui Hagi: cum îi reinventează pe jucătorii aflați într-un punct mort al carierei. „Discuții între patru ochi”

Gică, lămurește-ne o chestie foarte importantă. Ce le faci jucătorilor care revin și pe care-i reinventezi? Ce le spui, ce le ceri, de ce fac ce le spui tu?

În primul rând am o comunicare foarte bună cu ei. Am de fiecare dată o discuție între patru ochi cu fiecare dintre ei când vin la echipă. Pe ce trebuie să pedalăm, ce principii trebuie să respecte, totul trebuie să fie simplu, cum spunea Cruyff. Jucătorul trebuie să se simtă bine, el trebuie să fie protagonist, el trebuie să deseneze în teren, iar eu pot doar să-l ajut. Nimic altceva! Eu și staff-ul asta facem: jucătorul în teren trebuie să se simtă bine ca să poată da randament! Apoi depinde de jucător dacă își și dorește ce îi cer: nu pot eu sau staff-ul să ne dorim mai mult decât jucătorul! Asta nu se poate! Dacă și el își dorește, atunci putem să ne înhămăm la muncă amândoi! Dacă nu, nu! Fiecare își vede de drumul lui!

59 de jucători produși de Academie pe care Hagi i-a debutat în Liga 1

Începând din 2012 de când a promovat, Viitorul (actuala Farul) a debutat în prima noastră divizie 59 de jucători crescuți și formați la Academia Gheorghe Hagi. În afara celor 59, mai sunt 30 de jucători produși de Academie care au debutat în Liga 1 la alte formații din România. Iată lista celor 59 formați și debutați chiar de Gică Hagi:

  • născut în 1991: Aurelian Chițu (în prezent la FCU Craiova)
  • născuți în 1992: Romario Benzar (Farul), Alin Cârstocea (Gloria Buzău)
  • născuți în 1993: Cristian Gavra (Ripensia), Alexandru Buzbuchi (Farul)
  • născuți în 1994: Ionuț Puțanu (ultima oară era la SV Pforzheim, liga a opta din Germania, în mai 2022), Gabriel Iancu (FCU Craiova), Bogdan Țîru (Jagiellonia Bialystok), Boban Nikolov (FCSB), Florin Tănase (Al Jazira), Bogdan Mitache (FC Pucioasa)
  • născuți în 1995: Mihai Bălașa (Sepsi Sfântu Gheorghe), Ionuț Vînă (CSU Craiova), Alexandru Mitriță (Al Raed), Alexandru Tîrnovan (retras, ultima oară, în 2019, la Hermannstadt), Robert Hodorogea (liber de contract din iulie 2022)
  • născuți în 1996: Răzvan Marin (Empoli), Florin Cioablă (CSM Alexandria), Ciprian Perju (Unirea Slobozia), Paul Iacob (Rapid)
  • născuți în 1997: Cristian Manea (CFR Cluj), Dragoș Nedelcu (Farul), Arpad Tordai (Mezőkövesd), Alexandru Cicâldău (Al-Ittihad), Alexandru Stoica (Dunărea Călăraşi)
  • născuți în 1998: Ianis Hagi (Rangers), Florinel Coman (FCSB), Carlo Casap (Farul), Andrei Ciobanu (Rapid), Doru Dumitrescu (s-a retras în 2021), Virgil Ghiță (Cracovia), Tiberiu Căpușă (Chindia)
  • născuți în 1999: Tudor Băluță (Farul), Alexandru Mățan (Rapid), Denis Drăguș (Standard Liege), Radu Boboc (FCSB)
  • născuți în 2000: Marius Leca (CS Afumaţi), Florin Haită (U Cluj)
  • născuți în 2001: Alexandru Georgescu (Gloria Bistriţa)
  • născuți în 2002: Alexi Pitu (Farul), Louis Munteanu (Farul), Darius Grosu (Metaloglobus), Constantin Grameni (Farul), Gabriel Buta (Unirea Dej), Daniel Bîrzu (Farul)
  • născuți în 2003: Ștefan Bodișteanu (CSA Steaua), Bogdan Lazăr (Farul II), Luca Andronache (Farul), Roberto Mălăele (Farul II), Gabriel Dănuleasă (Farul), Nicolas Popescu (FC Voluntari), Dan Sîrbu (Farul)
  • născuți în 2004: Eduard Radaslavescu (FCSB), Emanuel Martinovic (Farul II)
  • născuți în 2005: Andrei Borza (Farul), Nicolae Banu (Farul), Adrian Mazilu (Farul)
  • născuți în 2006: Enes Sali (Farul)
  • născuți în 2007: Al. Stoian (Farul)
ADVERTISEMENT