Sport

Visul noului stadion Dinamo, gata să devină realitate. Informații de ultimă oră de la CNI. Exclusiv

Construcția noului stadion Dinamo e mai aproape ca oricând să demareze, un vis al suporterilor dinamoviști de pretutindeni. Sunt informații de ultimă oră obținute de FANATIK de la CNI.
10.08.2021 | 17:57
Visul noului stadion Dinamo gata sa devina realitate Informatii de ultima ora de la CNI Exclusiv
Visul noului stadion Dinamo, gata să devină realitate. CNI: „A fost inclus pe lista sinteză”. Exclusiv. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Dinamo visează de ani de zile la un nou stadion (fără pistă) în Ștefan cel Mare, iar bătrâna arenă din „Groapă” îi ține departe pe suporterii „câinilor” la multe dintre meciuri.

Suporterii dinamoviști au fost plăcut surprinși de condițiile de la Buzău și, deși meciul s-a disputat la mai mult de 100 de kilometri de București, peste 4.000 de fani au făcut deplasarea pentru meciul cu Chindia, în timp ce la ultima partidă de pe teren propriu au fost doar 2.500 de spectatori.

ADVERTISEMENT

Ultimele noutăți cu privire la construcția noului stadion din Ștefan cel Mare

FANATIK a contactat Compania Națională de Investiții care ne-a oferit ultimele detalii cu privire la construcția noului stadion din Ștefan cel Mare: „Cei de la CS Dinamo au trimis o solicitare către CNI pentru realizarea unui nou stadion pe locul actualului stadion. Au trimis și documentele care sunt necesare în prima etapă și care sunt în analiză de aproximativ o lună de zile. Ultimul document a fost trimis de club în cursul lunii trecute”. 

Acest subiect stă pe buzele tuturor dinamoviștilor, fiind una dintre prioritățile clubului, alături de interdicția la transferuri și îndepărtarea acționarului majoritar spaniol, Pablo Cortacero.

ADVERTISEMENT

Se pare că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, iar un angajat al CNI care se ocupă în mod direct de acest subiect ne-a oferit ultimele informații în acest sens: „Ultima informație pe care am primit-o este că proiectul stadionului a fost inclus deja pe lista sinteză”, a declarat un reprezentant al CNI în exclusivitate pentru FANATIK.

Ce presupune intrarea stadionului pe lista sinteză

Ce înseamnă că proiectul noului stadion Dinamo a fost inclus pe lista sinteză? Explicația vine tot din partea Companiei Naționale de Investiții: „Adică a fost luat în evidență și urmează a fi demarate procedurile astfel încât să poată fi promovați indicatorii tehnico-economici, aprobată finanțarea și toate etapele premergătoare demarării procedurii de achiziție”, au mai dezvăluit aceleași surse pentru site-ul nostru.

ADVERTISEMENT

„Urmează celelalte etape. FZ-ul, studiul de prefezabilitate și fezabilitate. Aprobarea indicatorilor tehnico-economici care având experiența celorlalte trei stadioane probabil se va face printr-o Hotărâre de guvern fiind valoarea foarte mare a proiectului. După emiterea acesteia, se va porni demararea procedurilor de achiziție pentru contractarea lucrărilor de proiectare și execuție. Acestea sunt etapele de parcurs.

Ca să vă dau un termen e greu de spus… Demolarea vine în sarcina celor de la CS Dinamo și este ultimul pas înaintea demarării lucrărilor de construcție a noului stadion, care va fi posibilă doar după ce vor fi obținute toate celelalte aprobări, și mă refer în primul rând la indicatorii tehnico-economici. E greu de spus, am experiența procedurilor de la cazinoul Constanța. Au fost patru proceduri și doar una din ele a durat aproape doi ani de zile. E clar însă că nu e un proiect care să zacă pe un birou neatins. Știm că e un subiect de maxim interes și primim zilnic zeci de mesaj de suporterii lui Dinamo care ne întreabă despre construcția stadionului”.

ADVERTISEMENT

Nicolae Badea a pierdut procesul cu CS Dinamo, iar Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în luna mai că nu mai există niciun fel de opreliște juridică în calea construcției stadionului.

Ce demersuri a făcut CS Dinamo până acum

CS Dinamo a trimis către Compania Națională de Investiții o cerere pentru demararea procedurilor, așa cum s-a întâmplat și în cazul celorlalte trei stadioane: Arcul de Triumf, Ghencea și Giulești.

Se pare că Dinamo va trebui să plătească din propriul buzunar pentru construcția stadionului, spre deosebire de Rapid și CSA Steaua care au fost finanțate de FIFA și UEFA. Astfel, doar demolarea stadionului ar putea costa două-trei milioane de euro.

„În luna aprilie, am primit din partea Curţii de Apel o comunicare definitivă şi irevocabilă, că nu mai avem niciun fel de oprelişte în ceea ce priveşte construirea unui complex sportiv aici (n.r. – pe locul actualului stadion Dinamo) din punct de vedere al litigiilor juridice”, anunța victorios ministrul Lucian Bode.

Unde va juca Dinamo dacă demolarea stadionului va începe în iarnă

Atât CS Dinamo cât și FC Dinamo speră ca lucrările de demolare ale actualui stadion să înceapă la finalul acestui an. Dacă acest lucru se va întâmpla, Dinamo va avea probleme în încercarea de a găsi un stadion pe care să își dispute meciurile considerate pe teren propriu.

FANATIK a aflat că Dinamo are datorii mari către Primăria Capitalei și către alți furnizori și nu va mai putea juca pe Național Arena, în timp ce pe stadionul Arcul de Triumf și-au arătat intenția să joace mai multe echipe, printre care Rapid și FCSB. Astfel, cei trei granzi din Capitală vor trebui să împartă stadionul „revendicat” și de Federația Română de Rugby.

„Sunt datorii mari. Se vor înscrie la masa credală. E sumă mare! Chiria pe Național Arena e 30.000 de euro, față de 3.000 de euro cât e în Ștefan cel Mare”, a spus Constantin Eftimescu pentru site-ul nostru.

  • 2 ani ar putea dura construcția noului stadion Dinamo
  • 3 echipe vor să evolueze pe stadionul Arcul de Triumf
ADVERTISEMENT