Sport

Vitali Klitschko, pe urmele lui Muhammad Ali și Nelson Mandela. Ce distincție va primi primarul Kievului

Vitali Klitschko, primarul Kievului, este una dintre figurile emblematice pentru apărarea capitalei Ucrainei de invazia rusă, iar eforturile sale uriașe vor fi în sfârșit răsplătite.
17.06.2022 | 17:38
Vitali Klitschko pe urmele lui Muhammad Ali si Nelson Mandela Ce distinctie va primi primarul Kievului
Vitali Klitschko este primarul Kievului din 2014. Sursă foto: CNN
ADVERTISEMENT

Vitali Klitschko a impresionat o lume întreagă după ce și-a apărat țara cu arma în mână pe străzile din Kiev și a ajutat la rezistența orașului. Fostul campion mondial la box va primi încă o medalie, de data asta pentru curajul arătat în afara ringului de box.

Vitali Klitschko va primi Medalia Arthur Ashe la Premiile ESPYS

Curajul și tenacitatea dovedită de Vitali Klitschko pe tot parcursul războiului din Ucraina vor fi în sfârșit răsplătite, iar fostul mare boxer va primi o distincție cu care se pot lăuda doar câteva mari legende ale sportului mondial.

ADVERTISEMENT
Vitali Klitschko va primi Premiul Arthur Ashe pentru Curaj
Vitali Klitschko este primarul Kievului de mai bine de 8 ani. Sursă foto: ESPYS

În vârstă de 50 de ani, Klitschko a fost una dintre figurile centrale pentru apărarea Ucrainei, alături de fratele său, Vladimir.

Premiul va fi decernat în cadrul ceremoniei „Premiilor ESPYS 2022”, celebra televiziune americană de sport care și-a schimbat numele din ESPN (Entertainment and Sports Programming Network).

ADVERTISEMENT

Ce este „Premiul Arthur Ashe pentru Curaj” și ce alți mari sportivi l-au primit de-a lungul timpului

„Premiul Arthur Ashe pentru Curaj” este acordată celor care au reușit să facă o diferență care depășește cu mult granițele sportului pe care l-au practicat și care să aibă un impact puternic asupra lumii.

Printre marile personalități care au primit această distincție se numără Muhammad Ali, Zaevion Dobson, Caitlyn Jenner, Billie Jean King, Nelson Mandela, Pat Summitt sau Emmanuel Ofosu Yeboah.

ADVERTISEMENT

Arthur Ashe este singurul tenismen de culoare care a reușit să cucerească toate titlurile de Grand Slam: Wimbledon, US Open și Australian Open.

Americanul a fost extrem de implicat și a luptat neîncetat pentru egalitatea tuturor raselor și pentru respectarea drepturilor civile, fiind un simbol al acestei mișcări până la finalul vieții, în 1993.

ADVERTISEMENT

Replica lui Vitali Klitschko care a făcut înconjurul lumii: „Prostii, scuză-mă. Unde sunt obiectivele militare? Acest bloc este un obiectiv militar”

Vitali Klitschko a condamnat în termeni duri invazia Rusiei deși s-a născut în Uniunea Sovetică și a apărut adesea pe străzile Kievului alături de militarii ucrainieni. O replică a sa a făcut înconjurul lumii și a fost preluată de către toate televiziune și publicațiile, consolidându-i și mai mult imaginea.

„Unul dintre cele mai grozave interviuri din toate timpurile”, s-a scris pe Twitter la acea vreme. „Prostii, scuză-mă. Unde sunt obiectivele militare? Acest bloc este un obiectiv militar”, a întrebat retoric fostul pugilist indicând un bloc din apropiere grav afectat de bombardamentele armatei ruse.

ADVERTISEMENT