Sport

Mitul vitaminei C care omoară coronavirusul, spulberat. Farmacist: “Mare atenție atunci când o administrați în cantități mari!”

12.03.2020 | 18:13
Mitul vitaminei C care omoara coronavirusul spulberat Farmacist Mare atentie atunci cand o administrati in cantitati mari
ADVERTISEMENT

Isteria a pus stăpânire peste România. În ciuda informațiilor venite pe căi oficiale, din surse credibile, românii continuă să dea crezare zvonurilor apărute pe internet, unul dintre acestea fiind și faptul că vitamina C, administrată în cantități mari, ne apără de COVID-19.

Teama de coronavirus hrănește zvonurile valse

Nici măcar Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, nu mai este ascultat de românii cuprinși de panica COVID-19. Unul dintre cei mai buni specialiști în boli din România a transmis că vitamina C nu dispare pur și simplu din corp, astfel că oamenii nu ar trebui să își administreze doze mari de suplimente, mai ales dacă aceștia nu suferă de o afecțiune ce ar cauza scăderea vitaminelor din organism.

ADVERTISEMENT

“Omul nu face deficit de vitamine aşa simplu, că altfel toţi ar trebui să fim distruşi de lipsa de vitamine. Atâta timp cât o persoană mănâncă ce trebuie să mănânce şi mănâncă ordonat, omul nu face deficit de vitamine.

Vitaminele care sunt luate în plus, cum sunt luate aşa sunt eliminate, că organismul nu face stoc de vitamine”, a explicat directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.

Cum au reacționat românii? Au epuizat stocurile de vitamina C din farmacii, în urma unui mesaj apărut pe internet, conform căruia ar exista o schemă de pastile ce ar ține coronavirusul la distanță.

ADVERTISEMENT

Scheme false de tratament circulă pe internet

FANATIK a intrat în posesia mesajului respectiv, însă am hotărât să nu îl atașăm la acest material, pentru a nu încuraja și mai mult îmbulzeala în farmacii pentru medicamente ce nu ajută la oprirea răspândirii COVID-19.

În schimb, am ales să vă explicăm ce face vitamina C în organism, când avem nevoie să o luăm ca supliment și, mai ales, ce pățim dacă nu o administrăm corespunzător.

ADVERTISEMENT

În acest sens, am stat de vorbă cu un farmacist, care ne-a explicat de câtă vitamina C are nevoie corpul nostru și care este doza maximă pe care ar trebui să o administrăm, la nevoie.

“Vitamina C este o vitamină solubilă în apă. Asta înseamnă că orice exces este eliminat din corp. De obicei, organismul nostru are nevoie de aproximativ 300 miligrame de vitamina C, dar , în anumite situații, pot fi recomandate doze de până la 2 grame.

ADVERTISEMENT

Nu este recomandat să luăm mai mult de 2-3 grame pentru că dozele mari pot să producă diaree, gastrită, amețeală, stări de vomă, insomnii”, a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, Ionuț Blejan, asist. univ. la disciplina de Microbiologie Generală și Farmaceutică a Facultății de Farmacie, din cadrul UMF Carol Davila București și farmacist.

Probleme și mai mari apar atunci când anumiți bolnavi iau vitamina C fără să știe reacțiile adverse în cazul lor. În plus, în momentul în care întrerupem brusc administrarea unui asemenea supliment, riscăm să rămânem fără vitamina C în corp, din cauza eliminării instante de către organism.

“Dacă aveți probleme hepatice sau renale, inclusiv calculi renali, nu este indicat să depășiți 1 gram de vitamina C/zi. Mare atenție atunci când administrați cantități mari de vitamina C, doza nu trebuie întreruptă brusc, întrucât organismul nostru crește capacitatea de metabolizare a vitaminei C.

În momentul în care reducem dozele, organismul procesează foarte repede cantitatea respectivă și o va elimina instant, astfel că organismul nostru nu va mai avea nici măcar nivelul de vitamina C pe care îl avea înainte de începerea administrării dozelor mari”, ne-a mai spus specialistul în Microbiologie Generală.

În schimb, cel mai simplu și eficient lucru pe care îl putem face pentru a avea un nivel optim de vitamina C în organism este să mâncăm mai sănătos în perioada următoare și să ne axăm pe mai multe fructe și legume, ce conțin toate vitaminele necesare organismului.

Evitați excesul de vitamina C

Un alt mit pe care FANATIK îl spulberă este cel legat de administrarea vitaminei C pe cale intravenoasă. Întrucât în mediul online au apărut o mulțime de teorii pe acest subiect, am întrebat specialistul care este de fapt rolul unui asemenea tratament și cui se aderesează.

“Administrarea pe cale intravenoasă a vitaminei C este un subiect diferit de administrarea pe cale orală, pentru că, atunci când este administrată intravenos aceasta ajunge direct în sânge, dar acolo își exercită efectul antioxidant, adică luptă cu radicalii liberi.

Poate împiedica apariția unor forme de cancer și este administrată pacienților oncologici în timpul tratamentelor cu citostatice, aceștia având un deficit de vitamina C”, a explicat Ionuț Blejan, asist. univ. disciplina de Microbiologie Generală și Farmaceutică a Facultății de Farmacieîn exclusivitate pentru FANATIK.

În cazul în care lucurile nu au fost clare până aici, specialistul ne explică pe limbajul tuturor:

“Coronavirusului nu-i va face nimic, cea mai bună modalitatea de protecție  fiind izolarea, statul acasă, și mâncatul sănătos. Dozele mari de vitamina C, administrate în contextul epidemiei de coronavirus, pot să dea disconfort gastric, stare de vomă, iar beneficiile sunt aproape inexistente.”

În ciuda recomandărilor din surse oficiale, oamenii dau crezare unor zvonuri apărute în spațiul public și dau năvală în farmacii pentru a cumpăra vitamina C și alte medicamente despre care au auzit că pot preveni răspândirea coronavirusului, lucru total fals.

De altfel, farmaciștii spun că oamenii nici măcar nu se mai obosesc să le ceară părerea și cumpără direct pastilele, pe baza unui mesaj apărut pe internet cu o schemă de prevenție falsă.

 

ADVERTISEMENT