Un studiu recent, publicat în Journal of the Endocrine Society, indică faptul că suplimentele de vitamina D ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale în rândul adulților vârstnici care suferă de obezitate.
Vitamina D joacă un rol esențial în menținerea sănătății generale, având efecte pozitive asupra sistemului imunitar, reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și ajutând la controlul greutății corporale.
O demonstrează un studiu realizat de curând, al cărui scop a fost de a analiza impactul vitaminei D asupra tensiunii arteriale la persoanele de peste 65 de ani, cu un indice de masă corporală (IMC) peste 25, indicând astfel obezitatea.
Studiul a implicat 221 de participanți, ale căror niveluri serice de vitamina D variau între 10 și 30 ng/mL, semnificând o stare de insuficiență sau deficiență. Aceștia au fost repartizați în două grupuri.
Primul a constat în persoane care au primit o doză mică: 600 IU/zi vitamina D, plus pastile placebo. Al doilea grup a fost cel cu doză mare: 3.750 IU/zi vitamina D. De menționat este că, fiecare participant a primit zilnic suplimente de 250 mg de calciu citrat. Și a fost urmărit pe o perioadă de un an.
La încheierea studiului, s-a observat o scădere medie a tensiunii arteriale. Mai exact, o scădere de 3,5 mm Hg a valorii tensiunii arteriale sistolice (SBP) și o reducere de 2,8 mm Hg a tensiunii arteriale diastolice (DBP).
Totodată, persoanele care au primit doza mare au înregistrat o scădere ușor mai mare, comparativ cu cele care au primit doza mică. Însă diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.
Mai relevant este faptul că suplimentele cu doze mai mari nu au adus avantaje adiționale. Persoanele cu obezitate și cele cu niveluri inițiale scăzute ale vitaminei în cauză au obținut cele mai mari beneficii din administrarea de suplimente.
Studiul întărește conexiunea dintre deficiența de vitamina D și hipertensiune. A arătat că suplimentele pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Totodată, reglează sistemul renină-angiotensină. Iar calciul contribuie la relaxarea vaselor de sânge, scrie romanialiberă.ro.