News

Vitamina D, eficientă în lupta împotriva COVID-19? Farmacist: Dacă avem o deficienţă, nu o să îi creştem nivelul în sânge acum

17.03.2020 | 14:19
Vitamina D eficienta in lupta impotriva COVID19 Farmacist Daca avem o deficienta nu o sa ii crestem nivelul in sange acum
ADVERTISEMENT

Coronavirusul a creat numeroase mituri și rețete miraculoase menite să vindece persoanele infectate de covid-19, iar internetul este plin de astfel de tratamente minune. Unul dintre ele a fost demontat de FANATIK într-un articol recent, în care vorbeam de efectele pe care le are Vitamina C față de combaterea covid-19. Sau mai degrabă despre efectele pe care nu le are. Totodată, a apărut însă pe internet și o informație  potrivit căreia Vitamina D ar putea să contribuie la ameliorarea anumitor afecțiuni care sunt produse și de covid-19.

Studiul care arată că Vitamina D ar putea fi folosită în lupta cu coronavirus

Vitamina D, cunoscută ca „Vitamina Soarelui”, poate fi luat atât prin expunerea la razele solare, dar și prin alimente bogate în această vitamină, precum somonul, macroul, sardinele, cerealele sau lactatele.

ADVERTISEMENT

Aceeași vitamina D este și personajul principal într-un studiu care datează din 2017 și care a fost publicat pe portalul Jurnalului Medical Britanic (bmj.com).

La acest studiu au participat 11.321 de persoane, cu vârste cuprinse între 0 și 95 de ani. Astfel, 96% din cei care au primit suplimente zilnice, cât și cei care au avut parte de doze săptămânale de vitamina D au arătat că sunt mult mai în siguranță în ceea ce privește infecțiile tractului respirator, una dintre urmările covid-19.

ADVERTISEMENT

Specialiștii neagă că vitamina D ar putea să ajute în cazul covid-19

FANATIK a stat de vorbă cu cu Ionuț Blejan, farmacist și asistent universitar la UMF Carol Davila din București, acolo unde predă Microbiologie Generală și Farmaceutică. Acesta ne-a spus că nici vitamina D nu este medicamentul minune pe care îl căutăm în lupta cu covid-19:

„Administrarea vitaminei D nu ne face nimic, pentru că e nevoie de câteva luni pentru ca ea să ajungă la un nivel de echilibru în organism. Dacă în momentul ăsta avem o deficiență de vitamina D, nu o să îi creștem nivelul în sânge acum, că nu se poate.

ADVERTISEMENT

Ca adult poți să îți administrezi undeva la 2000 de unități pe zi, dar nu mai mult, pentru că excesul de vitamina D intervine în metabolismul vitaminei K2, responsabilă de fixarea calciului în oase. Astfel putem produce un deficit de calciu la nivel osos.  Deci, oasele noastre devin mai fragile. Plus că excesul de vitamina D contribuie și la formarea calculilor renali”.

Cât despre această vitamină, Ionuț Blejan ne spune că e bună pentru sănătate în general, dar doar dacă este consumată cu moderație:

ADVERTISEMENT

„Vitamina D trebuie prelucrată de ficat ca să fie activată. Deci nu se întâmplă lucrurile foarte repede. Însă este implicată în absorbția calciului, a fosforului, este imunomodulator. Cât despre studiu, într-adevăr, vitamina D te ajută să lupți cu infecția, dar nu trebuie să ne așteptăm că administrând cantitați mari de vitamina D să nu mai luăm covid-19. Este apă de ploaie”, ne-a spus asistentul universitar.

ADVERTISEMENT
Tags: