Dacă nu vrei să rămâi într-o clipă fără permis auto e important să cunoști care este viteza pe care să nu o depășești atunci când te deplasezi pe drumurile din România.
Codul Rutier 2025 explică extrem de clar care sunt limitele de viteză în țara noastră. Acestea se aplică în funcție de categoria drumului, a mașinii și de experiența șoferului.
Cei mai mulți vor să știe exact care este viteza în urma căreia pot rămâne fără permis de conducere în 2025. La fel ca anul trecut, vitezele maxime sunt stabilite prin lege. Astfel, depășirea acestora este sancționată nu doar contravențional, dar și prin suspendarea licenței de conducere.
Astfel, cel mai mult au de suferit șoferii care depășesc limita de viteză cu mai mult de 50 km/h. În acest caz, permisul de conducere este suspendat fără nicio discuție.
În cele ce urmează vom explica detaliat care este viteza care te poate lăsa fără permis atunci când te deplasezi cu mașina în afara localității. Vorbim aici de mai multe situații punctuale pe care le întâlnim.
Astfel, dacă suntem în afara localității, pe un drum național (DN) sau drum județean (DJ), putem rămâne fără permis în 2025 dacă circulăm cu peste 140 km/h. Legea ne face ”pietoni” timp de 90 de zile. Dacă avem peste 160 km/h, permisul ne va fi suspendat 4 luni.
Pe următoarea categorie de drumuri, cele expres, carnetul de conducere se reține pentru o perioadă de 4 luni dacă viteza vehiculului depășește 170 km/h. Apoi, la peste 190 km/h se va suspenda timp de 4 luni licența.
În fine, pe autostradă, permisul auto se suspendă 90 de zile (3 luni) dacă avem iresponsabilitatea de a circula cu peste 180 km/h. Devenim pietoni pentru 120 de zile dacă ”zburăm” cu peste 200 km/h, notează ProMotor.
Există și limite de viteză impuse pentru traversarea unor poduri. Pe majoritatea este în vigoare o limită de viteză de 30 km/h, dar aceasta nu este o regulă generală. De regulă, administratorul drumului stabilește limitele de viteză pentru anumite sectoare. Vorbim de pasaje, poduri, zonele de trecere a pietonilor, și în apropierea școlilor.
În toate aceste situații, dacă un șofer se deplasează cu 50 km/h, dar trece peste un pod unde limita de viteză este de 30 km/h, poate fi sancționat pentru depășirea limitei de viteză.
De la 1 ianuarie 2025, conform unei decizii a Guvernului, punctul de amendă a fost stabilit la 202,5 de lei. La ora actuală, amenda minimă pentru depășirea limitei de viteză este de 405 lei. La polul opus avem o sancțiune uriașă de 4.050 de lei.
La depășirea limitei cu peste 50 km/h suntem pasibili de 9-20 puncte de amendă plus suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. Așadar, o sancțiune între 1822 lei – 4050 lei.
Amenda este similară în bani dacă circulăm cu peste 70 km/h (9-20 puncte de amendă). Aici, suspendarea permisului de conducere se întinde pe durata a 120 de zile.