News

Vive la France! Cele mai impresionante imagini de la parada de Ziua Națională a Republicii Franceze

Franța celebrează Ziua Națională cu tradiționala paradă militară, care anul acesta are ca temă „Partager la flamme”. O triplă referire la legătura armată-națiune, la flacăra Rezistențe și la flacăra olimpică.
14.07.2022 | 13:34
Vive la France Cele mai impresionante imagini de la parada de Ziua Nationala a Republicii Franceze
Parada a fost deschisă de Patrouille de France Foto: Twitter @starlightgeek
ADVERTISEMENT

Patrouille de France a colorat cerul parizian în albastru alb roșu joi dimineață, dând startul tradiționalei parade militare organizată cu ocazia zilei naționale, într-un context strategic marcat de revenirea războiului în Europa.

Cele mai impresionante imagini de la parada de Ziua Națională a Republicii Franceze

În prealabil, președintele Emmanuel Macron a trecut în revistă trupele de pe prestigiosul Avenue des Champs-Élysées la bordul unui vehicul militar, înainte de a se instala în tribuna de pe Place de la Concorde în compania celor mai înalți oficiali ai statului.

ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron i-a salutat pe militarii din cele nouă țări est-europene invitați să participe la parada de 14 iulie. Detașamentele din Bulgaria, Estonia, Lituania, Ungaria, Letonia, Polonia, Cehia, România și Slovacia au fost printre primele care au defilat.

La finalul paradei, șeful statului susține pe canalele France 2 și TF1 primul său interviu televizat de la realegerea sa în aprilie, într-un context politic intern complex după eșecul coaliției sale din alegerile legislative din iunie care l-au lipsit de majoritatea absolută în Adunarea Națională.

ADVERTISEMENT

„Partager la flamme” este tema paradei din 2022. O triplă referire la legătura armată-națiune, la flacăra Rezistenței întruchipată de Hubert Germain, membru al Rezistenței Franceze, decorat cu Ordinul Eliberării, care a murit anul trecut și la flacăra olimpică a cărui depozitar este Franța până la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

La procesiune vor participa medaliați olimpici și paralimpici.

În total, aproximativ 6.300 de oameni mărșăluiesc anul acesta, inclusiv aproape 5.000 pe jos. Spectacolul mobilizează 64 de avioane, o dronă, 25 de elicoptere, 200 de cai și 181 de vehicule motorizate.

ADVERTISEMENT

Programul

Printre participanții la paradă se numără și cele 14 unități ale trupelor marine, care își sărbătoresc 400 de ani de existență. Sunt prezenți și operatorii din cadrul Comandamentului Operațiuni Speciale (COS), care sărbătorește 30 de ani. Ediția din 2022 este o oportunitate de a arăta noile echipamente ale armatelor franceze.

Vehiculul blindat de recunoaștere Jaguar defilează pentru prima dată, alături de noua generație de vehicule blindate Griffon, care înlocuiește treptat vehiculul blindat (VAB) în forțele terestre. Vechiul elicopter ușor Alouette și avionul de apărare antiaeriană Mirage 2000C se înclină pe cerul parizian.

ADVERTISEMENT

Parada aeriană, la care participă mai multe avioane europene, s-a deschis cu tradiționalul pasaj albastru-alb-roșu al Patrouille de France și include pentru prima dată drona Reaper, folosită în Sahel pentru urmărirea jihadiștilor.

Spectacolul se va încheia cu o melodie compusă special pentru ocazie, intitulată „Franța”, interpretată de artista Candice Parise.

La finalul paradei, mai multe activități vor fi oferite locuitorilor Ile-de-France pe Esplanade des Invalides și în alte câteva cartiere ale capitalei.

ADVERTISEMENT