News

Vize mai scumpe pentru SUA. Noile tarife pentru turiști, studenți și lucrătorii sezonieri

SUA au anunțat vize mai scumpe pentru accesul pe teritoriul lor. Care sunt noile tarife pentru turiști, studenți și lucrătorii sezonieri.
29.03.2023 | 17:37
Vize mai scumpe pentru SUA Noile tarife pentru turisti studenti si lucratorii sezonieri
Vize pentru SUA mai scumpe din această primăvară. Cât au de plătit studenții și lucrătorii sezonieri.
ADVERTISEMENT

Din această primăvară, SUA vor impune vize mai scumpe pentru mai multe categorii de vizitatori. E vorba de cei care ajung pe teritoriul american în scop turistic, de afaceri, pentru studenți, dar și pentru lucrătorii sezonieri.

Vize pentru SUA mai scumpe din această primăvară. Cât au de plătit studenții și lucrătorii sezonieri

Vești nu foarte bune pentru românii care plănuiesc deplasări peste ocean în acest an. Statele Unite ale Americii anunţat, marți, 28 martie, o majorare a preţurilor pentru mai multe categorii de vize.

ADVERTISEMENT

E vorba de vizele de turism, de afaceri, pentru studenţi, lucrători sezonieri şi investitori. Această decizie este una care va intra în vigoare începând cu data de 30 mai, transmite Agerpres.

Majorările sunt destul de importante. Astfel, costul vizelor de turism şi afaceri (categoriile B1/B2 şi BCC) şi pentru studenţi va creşte de la 160 de dolari la 185 de dolari.

ADVERTISEMENT

Cel mai mult vor avea de plătit cei care obțin vize pentru categoria comercianţi şi investitori (E). Aceștia vor ajunge să achite, din 30 mai, 315 dolari, faţă de 205 în prezent. În ceea ce privește costul pentru vizele de lucrători sezonieri (categoriile H, L, O, P, Q şi R), acesta va creşte de la 190 de dolari în prezent la 205 dolari.

În acest context, Departamentul de Stat al SUA a transmis că tarifele aşa-numitelor vize pentru non-migranţi se calculează pornind de la costurile serviciilor consulare. De notat că ultima revizuire a unor preţuri în privințe acestor vize a avut loc în 2014.

ADVERTISEMENT

Când ar putea călătorii românii în SUA fără viză

În prezent, cetățenii români nu pot călători pe teritoriul SUA fără viză. România speră de mai mulți ani să adere la programul Visa Waiver. Acest lucru ar permite cetățenilor români să poată călători în America fără a avea nevoie de viză. Pe plan diplomatic, statul român face demersuri pentru ca țara noastră să fie parte a programului Visa Waiver. Din păcate, momentan, nu sunt îndeplinite condițiile tehnice.

O rază de speranță pentru români a venit în urmă cu câteva zile, tocmai din SUA. Doi senatori americani au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Anunțul a fost făcut pe 16 martie, de Ambasada României în Statele Unite ale Americii într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Demersul vine după o vizită pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România. Intitulat “Romania Visa Waiver Act of 2023“, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.

Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american privind desemnarea României ca stat participant. În paralel, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, notează Agerpres.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele ţări din UE care nu sunt incluse în Programul Visa Waiver. În prezent, din programul Visa Waiver fac parte 40 de state, conform Travel State.

ADVERTISEMENT
Tags: