News

Vizita Papei Francisc în L’Aquila reaprinde speculațiile despre demisia Suveranului Pontif. Ce legătură are orașul cu abdicările papale

Sfântul Scaun a anunțat că Papa Francisc va vizita orașul italian L’Aquila la sfârșitul lunii august. Anunțul a provocat speculații conform cărora călătoria ar putea fi preludiul demisiei sale.
07.06.2022 | 16:20
Vizita Papei Francisc in LAquila reaprinde speculatiile despre demisia Suveranului Pontif Ce legatura are orasul cu abdicarile papale
Predecesorul Papei Francisc a vizitat L'Aquila cu câțivaani înainte de a demisiona Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O intervenție chirurgicală recentă la colon, probleme de mobilitate și o serie de evenimente care sugerează întărirea moștenirii Papei Francisc i-au determinat pe experții Vaticanului să se întrebe dacă Papa este pe cale să renunțe la scaunul pontifical.

Vizita Papei Francisc în L’Aquila reaprinde speculațiile despre demisia Suveranului Pontif

Când Jorge Mario Bergoglio, cunoscut acum ca Papa Francisc, a fost ales pentru a-l înlocui pe Benedict al XVI-lea în urmă cu nouă ani, nou-numitul papă a fost o gură de aer proaspăt pentru Vatican, distingându-se de mandatul conservator și rigid al predecesorului său, Joseph Ratzinger.

ADVERTISEMENT

Atitudinea energică a fost lovită în ultima vreme de o serie de probleme de sănătate care l-au forțat pe papă să se deplaseze în scaun cu rotile în ultima lună, declanșând speculații tot mai mari asupra viitorului Sfântului Scaun.

Zvonurile că papa ar fi bolnav și gata să demisioneze sunt comune în presa italiană, unde Vaticanul ține titlurile zilnic. Speculațiile cu privire la o posibilă demisie a Papei Francisc au fost reaprinse, alimentate de anunțul că papa va călători la L’Aquila, în centrul Italiei, la sfârșitul lunii august.

ADVERTISEMENT

De ce contează această călătorie?

Călătoria la L’Aquila pe 28 august va demara „Sărbătoarea iertării”, o festivitate veche de șapte secole, inaugurată de Papa Celestin al V-lea, care și-a dat demisia în 1294 după patru luni în pontificat.

Sărbătorile se vor deschide la doar o zi după ce Papa Francisc este programat să numească 21 de noi cardinali care sunt toți eligibili să voteze pentru viitorul papalității în cazul în care acesta renunță la pontificat și toți sunt susceptibili să împărtășească părerile papei despre cine ar trebui să fie succesorul său.

ADVERTISEMENT

În plus, Vaticanul a anunțat două zile de discuții săptămâna următoare pentru a informa noii cardinali cu privire la reformele birocrației Vaticanului susținute de Papa Francisc, inclusiv pentru a permite femeilor să conducă birourile Vaticanului.

În total, această serie de acțiuni pare să sugereze că Papa Francisc încearcă să-și asigure moștenirea. În 2013, papa a fost ales să reformeze Curia Romană marcată de diverse scandaluri. Și în ultimii nouă ani, a făcut-o, chiar dacă doar parțial.

ADVERTISEMENT

Când Benedict al XVI-lea a devenit primul papă care a demisionat în aproape 600 de ani, în 2013, observatorii Vaticanului și-au amintit că el vizitase mormântul lui Celestin al V-lea cu câțiva ani mai devreme.

În timpul călătoriei din 28 aprilie 2009, și-a lăsat pe mormânt pallium – veșmântul de lână albă dată arhiepiscopilor mitropolitani. În retrospectivă, comentatorii au sugerat că el și-a indicat intenția de a demisiona.

Care este programul papei în L’Aquila?

El va face o vizită privată la catedrala orașului, care este încă în reconstrucție după ce a fost grav avariată în timpul unui cutremur din 2019, în urma căruia au murit peste 300 de oameni.

După ce va discuta cu familiile victimelor, el va fi condus la Santa Maria di Collemaggio, unde va celebra o Liturghie în aer liber, va recita Angelusul și va deschide o ușă sfântă. Programul oficial al vizitei nu menționează mormântul lui Celestin al V-lea.

În fiecare an, în perioada 28-29 august, catolicii fac un pelerinaj la L’Aquila pentru a participa la un eveniment numit Iertarea Celestiniană (cunoscută în italiană drept Perdonanza Celestiniana).

Deschiderea ușii sfinte va marca începutul sărbătorii anuale instituite de Papa Celestin al V-lea în 1294 și înscrisă de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial în 2009. Cardinalul Giuseppe Petrocchi de L’Aquila a spus că Francisc va fi primul papă care va deschide ușa sfântă de 728 de ani.

De ce nu demisionează papii?

În 2013, Papa Benedict al XVI-lea a devenit primul papă care a demisionat în aproape 600 de ani, de la Papa Grigore al XII-lea în 1415. Demisia este posibilă în temeiul dreptului canonic al Bisericii Romano-Catolice, care prevede că papii au voie să renunțe voluntar la rolul lor.

Dar motivul pentru care papii mor de obicei în funcție, mai degrabă decât să demisioneze odată ce devine clar că sănătatea lor se deteriorează până la punctul de a le submina capacitatea de a prelua îndatoririle pe care le presupune papalitatea, are de-a face cu temerile că un astfel de precedent ar deschide ușile pentru papi care ar putea fi presați să demisioneze sau să renunțe odată ce devine prea greu.

Benedict a demisionat pentru că a spus că îi lipsește „puterea minții și a corpului” pentru a-și îndeplini rolul. Deși mulți au fost șocați de decizia sa, despre care unii au spus că va „seculariza” Biserica Romano-Catolică, alții au interpretat decizia de a părăsi pontificatul ca fiind justificată de o boală debilitantă.

Nimeni nu poate contesta demisia unui Papă, deoarece demisia nu este de fapt oferită nimănui. Nu există niciun rol mai presus de papalitate în Vatican, iar papa nu are reguli după care să trăiască în caz de pensionare.

Au mai existat zvonuri despre demisia Papei Francisc?

La câteva zile după ce Papa a fost supus unei intervenții chirurgicale la colon în iulie 2021, zvonurile au circulat pe rețelele de socializare care susțin că papa plănuia să demisioneze „în următoarele ore”. Dar speculațiile s-au dovedit rapid false. Papa a părăsit spitalul și și-a reluat în curând programul agitat.

Un flux constant de teorii privind demisia a continuat să apară pe tot parcursul anului 2021. Problemele de sănătate ale papei în 2022, care l-au forțat să folosească un scaun cu rotile pentru evenimente publice, au declanșat mai multe teorii.

A spus Papa Francisc ceva despre demisie?

După alegerea sa în 2013, Papa Francisc a lăudat decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona. Într-un interviu din 2014, el a spus că „Benedict este primul și poate vor mai fi și alții. Nu știm.”

Dar nu a spus niciodată în mod explicit că intenționează personal să demisioneze. Vorbind după operația sa la colon în 2021, el a remarcat că „de câte ori un papă este bolnav, există întotdeauna o adiere sau un uragan de conclav”.

Referindu-se la zvonurile de demisie care păreau să provină din patria sa, Argentina, el a adăugat: „Nu știu de unde au scos săptămâna trecută că voi demisiona! Ce cuvânt au înțeles în țara mea? De acolo a venit vestea. Și se spune că a fost o zarvă, când nici nu mi-a trecut prin minte.”

ADVERTISEMENT