News

Vizita Papei în România LIVE: Știri, traseu, Video, informații de ultimă oră

01.06.2019 | 10:56
Vizita Papei in Romania LIVE Stiri traseu Video informatii de ultima ora

În acest sfârșit de săptămână avem parte de un moment istoric pentru România. FANATIK vă ține la curent, atât Live Text, cât și Video, cu informații de ultimă oră și traseul ales de Papa Francisc pentru cea de-a doua zi a vizitei sale în țara noastră.

Update, ora 17.13: Papa Francisc a ajuns la Catedrala Sfânta Maria, Regina din Iași, unde a fost așteptat de sute de credincioși. Suveranul binecuvântează copii și bătrâni. VEZI AICI IMAGINI IN PREMIERA DE LA IASI

Update, ora 16.00: Papa a aterizat la Iași, unde a fost întâmpinat de un sobor de preoți. Suveranul Pontif va merge la Catedrala Sfanta Maria Regina și la Palatul Culturii. Zeci de mii de oameni îl așteaptă.

Update, ora 15.00: Discursul integral al Papei Francisc la Șumuleu Ciuc:  Discursul Papei Francisc la Șumuleu Ciuc. Suveranul Pontif a făcut apel la unitate între români și maghiari

Update, ora 13.17: Papa Francisc a părăsit în papamobil Șumuleu Ciuc și a terminat astfel prima parte a zilei de sâmbătă. Suveranul Pontif va merge acum la Iași.

Update, ora 13.09: A dăruit un trandafir de aur Madonei de la Șumuleu Ciuc. Gestul său a fost aplaudat la scenă deschisă. Slujba se apropie de final. Iată ce semnifică acest gest!

Update, ora 13.00: Faptul că o parte a slujbei s-a ținut în limba maghiară a provocat nemulțumiri. Cu toate acestea, există și o explicație: Scandal după ce o parte a slujbei Papei Francisc a fost ținută în limba maghiară. Care a fost, de fapt, motivul pentru acest gest

Update, ora 12.45: Înainte ca Papa Francisc să înceapă slujba, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Detalii AICI.

Update, ora 12.30: Suveranul Pontif le-a vorbit despre unitate zecilor de mii de credincioși veniți la Șumuleu Ciuc. Papa Francisc a spus că Pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii.

Update, ora 11.38: A început slujba de la Șumuleu Ciuc.

Update, ora 11.35: Papa Francisc a ales un veșmânt special pentru această slujbă!

Update, ora 11.23: Ultimele estimări arată că sunt peste 80.000 de oameni la Șumuleu Ciuc. Iată de ce este acest loc atât de important pentru catolici: Ce este pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și de ce este important locul pentru catolici

Update, ora 11.12: Papa ajunge în aceste momente la Șumuleu Ciuc. În jur de 40.000 de pelerini așteaptă în ploaie să-l audă pe Papa.

Papa Francisc va merge la Șumuleu Ciuc, pentru Sfânta Liturghie

Astăzi, Papa Francisc ajunge la Șumuleu Ciuc, urmând să oficieze Sfânta Liturghie la sanctuarul Marian, locul în care se desfășoară anual cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est. De altfel, peste o sută de mii de persoane din întreaga țară și nu numai, vor lua parte la ceremonie.

Nici vremea capricioasă nu îi sperie pe credincioși. Plini de speranță, oamenii au ajuns la Șumuleu Ciuc, încă de la primele ore ale dimineții, dornici de a asista la vizita primului Suveran Pontif care calcă pe pământ românesc, după mai bine de 20 de ani. Altarul din șaua muntelui Șumuleu, unde se va desfășura slujba, a fost renovat și extins, pentru a face față cerințelor unui astfel de eveniment grandios. În ceea ce privește textele pe care le va citi Sanctitatea Sa, acestea au fost pregătite de o comisie specială, care a introdus și o serie de elemente specifice locului.

Șumuleu Ciuc, un loc istoric pentru pelerinii catolici. Sursa foto:Agerpress
Șumuleu Ciuc, un loc istoric pentru pelerinii catolici. Sursa foto:Agerpress

Programul ceremoniilor de la Șumuleu Ciuc

Evenimentul de la Șumuleu Ciuc se anunță unul cu totul și cu totul special, pentru întreaga suflare catolică din România și nu numai. Circa 110.000 de pelerini s-au înscris online pentru a lua parte la Sfânta Liturghie oficiată de însuși Papa Francisc.Pe lângă pelerinii din România, Ungaria și Cehia, și-au anunțat prezența credincioși din țări foarte îndepărtate, precum  Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

Cei care nu au reușit să își asigure un loc prin intermediul înscrierilor online, nu trebuie să se îngrijoreze. Organizatorii au pus la dispoziție mai multe sectoare, accesul în zonă fiind permis de îndată ce credincioșii vor fi supuși unui control de securitate.Totodată, la fața locului vor fi amplasate ecrane de mari dimensiuni, pentru cei care nu vor reuși să aibă vizibilitate bună către altar.

Sfântul Părinte va ajunge la Miercurea Ciuc cu elicopterul, unde îl va întâmpina o delegație specială, din care vor face parte autoritățile locale, dar și episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan. În jurul orei 11:30 este programată sosirea Papei Francisc la altarul de pe munte, pentru a oficia Liturghia Pontificală.

Conform programului dat publicității  de organizatori, după Sfânta Liturghie va fi prezentată o compoziţie muzicală în cinstea episcopului Márton Áron, pentru care arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia a iniţiat demersurile necesare beautificării.

Sanctitatea Sa va primi, de asemenea, un dar special, la Șumuleu Ciuc. Este vorba despre așa-numitul „dar verde”, constând în mai multe suprafețe forestiere, ce însumează 122 de hectare în zona Ciuc, plantate cu aproape 650 de mii de puieți, în cinstea Papei Francisc.